Registrovat
Přihlášení
nebo
Ztracené heslo?
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Československá bibliografická databáze
Registrovat

Pěstování hub ve velkém i v malém

0%
0 0
Hodnotit lze až po přihlášení
Zavřít Chcete knihu okomentovat, hodnotit či ji uložit do svého knižního seznamu? Začnete zde

Pěstování hub ve velkém i v malém Originální název: Pěstování hub ve velkém i v malém

Nejnovější vydání:
Brázda - 1997
ISBN: 802090266X
Počet stránek: 165
Sdílet
  Facebook   Twitter   Zobrazit adresu   Poslat e-mailem
Kde kniha žije?
v oblíbených 0x v oblíbených
v přečtených 0x v přečtených
v knihovně 0x v knihovně
k přečtení 0x k přečtení
právě čte 0x právě čte
si přeje 0x si přeje
Skrýt  

Všechny obaly

Skrýt  

Všechna vydání knihy

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stránek Poznámka
Brázda (1997) 802090266X 165

Jsou dva druhy pěstitelů hub. Jedni, kteří se pěstováním zabývají (nebo hodlají zabývat) profesionálně. Ti od knížky o pěstování hub očekávají podrobný návod k pěstování, informace o posledních novinkách v oboru, podrobnosti týkající se technologie i ekonomiky pěstování. Druzí, pro něž je pěstování hub pouze koníčkem a určitou výzvou k prověření jejich míry zaujetí, znalostí a schopností, zase předpokládají, že knížka jim poskytne informace o co největším počtu druhů hub, které se ve světě pěstují, a rady, jak alespoň některé z těchto hub pěstovat v našich podmínkách. Je naší snahou uspokojit obě skupiny čtenářů. Protože u nás v současné době jako ekonomicky výnosné připadá pouze pěstování žampionů a (spíše v budoucnu) i pěstování hlív, pouze u těchto dvou rodů hub popisujeme podrobně velkovýrobní technologii. Kultivaci všech ostatních druhů hub popisujeme především z hlediska amatérského pěstování v malém měřítku. Zahrnujeme sem však i některé druhy, o jejichž pěstování dosud v české literatuře nebyla ani zmínka. Existují také osobní důvody nás, autorů, proč jsme se odhodlali k napsání této publikace. Ty pramení z našeho přesvědčení, že pěstování hub není (a hlavně v budoucnosti nebude) zanedbatelným oborem. Je to totiž krásný příklad tzv. uzavřené biotechnologie. Hlavními vstupními surovinami jsou vedlejší produkty nebo odpady zemědělské výroby (koňský hnůj, drůbeží trus, sláma a četné jiné lignocelulozové materiály). Vlastní výroba hub nepřináší odpad zhoršující životní prostředí; naopak vyplozený substrát z žampionáren je výborným hnojivem zemědělských a zahradnických půd a myceliem prorostlá sláma z pěstíren hlívy zřejmě najde uplatnění jak v krmivářství (jako doplněk krmiva pro prasata a skot), tak v technologiích aplikovaných při dekontaminaci znečištěných půd. Kromě toho při výrobě potravin formou pěstování plodnic není třeba rozšiřovat plochu zemědělské půdy, či další chemizací zvyšovat její úrodnost. Hledání nových forem výroby potravin a rozvoj především těch, které si nekladou nároky na zemědělskou půdu, je totiž vzhledem ke zvyšujícímu se počtu lidí na světě a ke skutečnosti, že část lidské populace hladoví, cesta nezbytná a neodkladná. (Založil/a: vladislaus)

(více)  

Štítky

#houby 
více  

Komentáře



Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace