Vítěz je sám
Autor: Paulo Coelho Originální název: O Vencedor está Só Román ISBN: 978-80-257-0171-3 Počet stránek: 380 Nakladatelství: Argo - 2009
Dvanáctý román brazilského mága je jiný než ty předešlé. Dějištěm je filmový festival v Cannes a objeví se tu i masový vrah. V knize Vítěz je sám se Paulo Coelho vrací k důležitým myšlenkám z románů Jedenáct minut a Záhir. Předkládá čtenářům román plný napětí, věrný obraz světa, v němž žijeme a kde se natolik upínáme k bohatství a úspěchu za každou cenu, že mnohdy neslyšíme, co nám říká naše vlastní srdce. V románu Vítěz je sám nás Paulo Coelho zavádí na Filmový festival v Cannes, kde se schází takzvaná Supertřída – lidé, kteří se proslavili ve vysněném světě módy a filmu. Někteří z nich se dostali až na samotný vrchol a obávají se, že své skvělé postavení ztratí. V sázce jsou peníze, moc a sláva – tedy hodnoty, pro které je většina lidí ochotna udělat cokoliv a za jakoukoliv cenu. Na tomto moderním „jarmarku marnosti“ se setkávají ruský milionář Igor, král módy Hamid, původem z Blízkého východu, americká herečka Gabriela, dychtící po hlavní roli, ctižádostivý policejní vyšetřovatel Savoy, který doufá, že vyřeší největší případ svého života, a Yasmine, modelka stojící na počátku úspěšné kariéry. Komu z nich se podaří v některém z mnoha snů, které jim okolní svět nabízí, rozpoznat svůj vlastní sen a uskutečnit ho?
Komentáře ke knize Vítěz je sám:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL xwiez00 [25. 11. 11, 1:15]
Podle mne jedna z horších Coelhových knih. Třeba oproti Poutníkovi, který je senzační, jsem se u téhle nudila.
UŽIVATEL Tuleník [7. 7. 11, 11:28]
Zajímavý a originální pohled do psychopatovy hlavy - pohled na lásku a cenu lidského života, kdy jeho vlastní srdce a rozum jsou raněny. Jde téměř výhradně proti proudu křesťanské filozofie - soudí a odsuzuje, destruuje a jeho pojetí lásky je čistě sobecké.
Toliko pozitiva knihy.
Zbylé dojmy jsou spíše negativní - mám pocit, že z knihy přímo cákají zbytečně nadužívaná slova a složitě stavěná souvětí. Jako by měl autor zadání napsat knihu o daném počtu stran, která přesně zapadne do edičního plánu. Myslím, že tohle Coelho nemá zapotřebí a minimálně by to z jeho díla (jako zkušeného autora) nemělo být patrné.
UŽIVATEL Tuleník [7. 7. 11, 11:27]
UŽIVATEL Irene [31. 5. 11, 13:50]
Nevím, ale knížkou jsem se pronudila. Typický užvaněný, velký psycholog a mudrc Coelho. Jen ten konec mu nebyl podobný. Čekala jsem aspoň trochu víc. Tentokrát to nějak nefungovalo...
UŽIVATEL Irene [31. 5. 11, 13:50]
UŽIVATEL LadyEsik [10. 5. 11, 21:20]
Tato kniha má zajímavý název. Přečtenou jsem ji měla za tři dny, má 390 stran, tak nějak. Příběh je zajímavý, takový typ knížek vůbec nečtu, takže nevím, jak moc originální, ale je tam hodně myšlenek. Coelho. Pojem :D O ceně slávy, o tom, co pro ni lidé udělají, jak jí jsou ovlivňováni, o hodnotách ... nejvíc na mě asi zapůsobil seznam Normálních věcí, které sesbíral člověk, který už nevěděl, co normální je...je to takové zrcadlo ten seznam :)