Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě

Hodnocení:       89 %

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Počet stránek: 389

Nakladatelství:
Argo - 2009

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 14x      V přečtených V přečtených: 54x      V knihovně V knihovně: 15x      K přečtení K přečtění: 40x

Když v roce 1985 vydal Cormac McCarthy svůj pátý román Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě, dočkal se pouze vlažného a rozpačitého přijetí. Postupem času však zájem čtenářstva i kritické obce narůstal a v dnešní době se kniha těší takřka kultovnímu statusu – je označována za McCarthyho vrcholné dílo a zároveň za jeden z nejdůležitějších amerických románů 20. století.
Autor v tomto historickém románu popisuje řádění Glantonova gangu na texasko-mexických hranicích v letech 1849-1850. Valná většina dobových událostí a postav je skutečná, do děje jsou pak vpleteny také smyšlené osudy hlavního hrdiny, bezejmenného „kluka“. Co však Krvavý poledník od jiných historických próz zásadně odlišuje, je autorův osobitý styl a hloubka filozofické vize. Autor k popisům brutálního násilí a nelítostné pustiny používá archaizující biblicko-barokní jazyk, jenž slouží současně také jako kryptické médium odkazující na nejrůznější myšlenkové směry: mystické křesťanství Jakoba Boehma, vůli k moci Friedricha Nietzscheho, stará gnostická učení i tarotové arkány. Z uměleckých paralel pak nelze nezmínit Homérovu Ilias, Danteho Peklo, či Melvillovu Bílou velrybu, malby Hieronyma Bosche či westerny Sama Peckinpaha.
Krvavý poledník přináší zážitek nejen pronikavý, zneklidňující a drásavý, ale svým způsobem také zvráceně krásný. Chyťte se hrušky sedla – vyrážíme! (Vložil uživatel: Jakub Ehrenberger)

Komentáře ke knize Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

UŽIVATEL yellow41 [8. 2. 12, 14:43]
Již jednou jsem tuto knihu rozečetla a bohužel se nedostala přes první kapitolu. V létě se na ni chystám znovu a tentokrát svou chybu již nezopakuji. Rozhodně před čtením nebudu jíst.
UŽIVATEL horry87 [6. 2. 12, 17:10]
dost dobry!! divoky zapad poloviny devatenacteho stoleti bez jakychkoliv prikras, zbytecnych reci a hlavne kladnych hrdinu. zabij nebo budes zabit
UŽIVATEL Všivák [17. 1. 12, 15:54]
Velmi naturalistická kniha, kde krev stříká proudem, nohy a hlavy lítají okolo. Kniha ukazuje odvrácenou tvář divokého západu. Ani chvíli jsem se nenudil.
UŽIVATEL shawn [8. 2. 11, 21:04]
Všichni krásní koně mě trochu zklamali a dlouho jsem se nutil, než jsem se zase do něčeho od McCarthyho pustil. Teď jsem rád, že jsem to udělal. Název je skutečně přesný. Krvavý poledník mi dokonale evokuje řadu neskutečně brutálních a surových scén, se kterými se v románu moc nešetří a večerní červánky zas autorovo poetické rozprávění o krajině a praskání nočního táborového ohně. Tyhle dvě roviny..poetika a krutá realita byly dokonalé..občas mi vadila jen soudcova filosofická bloumání. Ty se ale daly díky dokonalému zbytku knížky přejít.
UŽIVATEL jeseter98 [16. 11. 10, 19:14]
Jsem čtenářem, který je obdivovatelem tohoto spisovatele (cesta, tahle země nenípro starý, atd.) Připouštím, že tahle kniha je zvláštní, ale ve svém důsledku, který jsem po přečtčení získal je pro mě přínosem. Soudce je osoba příběhu, která je potřeba k tomu, aby celou scénu stavěla.
UŽIVATEL mitote [16. 11. 10, 9:17]
Přijde mi, že celá knížka je psána nezaujetým pozorovatelem, který jen stroze popisuje děj bez většího citového zásahu. I přes to, že mě děj do sebe nevtáhl tak jak jsem si přála je ta knížka perfektní a o Soudci se mi dokonce několikrát zdálo, jak mě jeho postava uchvátila a zároveň jsem z ní měla pocit mrazení v zádech.... C. McCarthy je výborný spisovatel
UŽIVATEL tricky [13. 4. 10, 19:28]
Vynikající čtení , které jsem si vychutnával doslova větu po větě. Ne , že bych se vyžíval v v detailních popisech naturalistického násilí(kterého je v knize požehnaně) , ale spolu s jímavým a krásným popisem krajiny americko mexického prostředí mě dostal zejména silný příběh(navíc podložen více méně skutečnými postavami a událostmi)
Postava soudce Holdena by si zřejmě zasloužila speciální komentář a rozbor , nikoli však ode mne.
Zapomeňte na Karla Maye - forever!