Paní Dallowayová

Hodnocení:       81 %   (hodnoceno: 154x)

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Autor:
Originální název: Mrs Dalloway

Román / Psychologické

Nejnovější vydání: (Všechna vydání)
Odeon - 2004

ISBN: 80-207-1164-3
Počet stránek: 158

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 50x    V přečtených V přečtených: 263x  V knihovně V knihovně: 62x      K přečtení K přečtění: 99x Právě čte Právě čte: 1x

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stran Poznámka
Odeon (2004) 80-207-1164-3 158
Tatran (1983)
Odeon (1975)
Skrýt vydání

Stěžejní román moderní anglické literatury vychází v novém překladu Kateřiny Hilské.
Nádherné londýnské jitro v půli června roku 1923. Paní Clarissa Dallowayová je právě na cestě do Mulberryho květinářství, kde si má vyzvednout výzdobu pro svůj dnešní večírek. Než však tahle událost pro lidi z lepších kruhů nastane, strávíme v její společnosti obyčejný den, který nás nenechá na pochybách, že pod slupkou stárnoucí a průměrné středostavovské paničky bije srdce se stejně vroucí pravidelností, s jakou se na Toweru každou čtvrthodinu hlásí o slovo zvon Big Ben. Virginia Woolfová má však za lubem víc než jen rozbíjení klišé o jedné snobské madam. Technikou proudu vědomí a s přispěním vedlejších postav tohoto okouzlujícího letního capriccia před námi postupně odhalí skutečné nitro paní Dallowayové, které působí věrněji než sebetrefnější realistický popis, a také její obrovskou žízeň po životě. Próza inspirovala světoznámý román Hodiny a stejnojmenný oscarový film.
(Vložil uživatel: MrVogler)

Komentáře ke knize Paní Dallowayová:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Řadit:   Od nejnovejších  |  Dle kvality
HiHero
UŽIVATEL HiHero - 9. 4. 2013, 23:26
Kniha mi dala dost zabrat. Za celou dobu jsem se do ni nezačetla, vždy jsme ji otevřela jen z nutnosti přečíst ji jako povinnou četbu. Děj jakoby nebyl. Chvílemi jsem ani nechápala, o kom se to v knize zrovna píše. Je to i má chyba, že jsem ji nečetla v klidu, ale spíše při cestách, každopádně je to jedna z těch náročnějších knih. Jsem ráda, že ji mám za sebou.
ribička
Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL ribička - 2. 9. 2010, 15:48
Tohle rozhodně není lehké čtení!!! Jsou tam nesrozumitelné popisy, které se různě prolínají s myšlenkami a pocity a vzpomínkami. Věta začne o voze a skončí o koze. Musíte být při čtení velmi pozorní, ale stojí to za to.
dalloway
UŽIVATEL dalloway - 22. 5. 2013, 22:36
Čtení pro pokročilé. Můj první pokus v 16ti letech skončil tragicky již na druhé stránce. Autorka skáče z jedné postavy ke druhé, aniž by čtenáře varovala; ti zkušenější však dokážou vycítit změnu a vychutnat si spletitost myšlení jednotlivých postav. Krása příběhu o Clarisse nespočívá v komplikovanosti a famózním finále, na kterém je dnešní čtenář, žel bohu, závislý, leč v postupném odhalování jednotlivých slupek Clarissiny osobnosti, v barvitém popisu Londýna, hloubce myšlenek a pocitech, které ve vás kniha vyvolá, a které mnohdy mají spíše melancholický charkter. Tuhle knihu si buď zamilujete, nebo ji nepochopíte.
sihoň
Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL sihoň - 7. 5. 2013, 0:14
Tato kniha se těžko hodnotí, rozhodně nejde o nic lehkého. Jednou se k ní určitě vrátím a myslím, že půjdu s hodnocením ještě výš, ale momentálně ji nedokážu plně docenit i kvůli tomu, že jsem byl nucen ji číst v rámci povinné četby a tlačil mě čas, což dokáže člověka slušně otrávit.
Neli.studentka
UŽIVATEL Neli.studentka - 5. 3. 2013, 18:22
V doslovu jsem se dočetla, že tato kniha popisuje radost ze života - mně se u ní chtělo plakat. Možná jsem do toho vtělila moc sebe, ale v každém případě je to krásná kniha.
Achája
UŽIVATEL Achája - 10. 11. 2012, 18:40
Je to možné, četla jsme jí jedním dechem. Opravdu mistrovský výkon složit z detailů všechny ty pocity, myšlenky, vlastně uplně všechno. Zdánlivě náhodnými detaily, které spolu nesouvisí je vysvětlené každé zákoutí, každý důvod, každé zamyšlení. Mám pocit že po přečtení dokážu vnímat stejně jak paní Dollowyová.
bullseye
UŽIVATEL bullseye - 4. 6. 2012, 17:00
Knížku jsem si musela přečíst dvakrát, abych jí pochopila. Nečte se lehce a je v ní ukryto velké množství symbolů. Kniha mně i přesto naprosto nadchla!
Sedmikraska4
Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL Sedmikraska4 - 3. 2. 2012, 11:39
Je pravdou, že ač je krátká, tak není lehké ji přečíst jedním dechem. V těch pro mnohé jednoduchých, nudných věcech, je totiž ukrytá hloubka příběhu paní Dallowayové. Proto je tolik těžké knihu číst. Samotné mi trvalo dost dlouho, než jsem dočetla poslední stránku, ale rozhodně jsem nelitovala.
alice8
UŽIVATEL alice8 - 5. 6. 2011, 10:09
Mě tato kniha doslova nadchla. Protknutá symboly a narážkami nutí nad věcí přemýšlet. Lehké čtení to rozhodně není, ale pokud dáváte pozor a přemýšlíte, tak vás to musí oslovit. Virginia Woolf je pozoruhodná osobnost s tragickým osudem a myslím, že se to projevilo i v této knize.
dana.f
UŽIVATEL dana.f - 19. 3. 2011, 18:36
Nuda, nuda, nuda. A když už to není nuda, tak jsou to přeslazené city a pocity rozplizlé na několika stránkách. Rádoby poetická prvoplánovost, za kterou paní Woolfové všichni tleskají, mě na kolena nedostala.
Stirecka
UŽIVATEL Stirecka - 3. 5. 2010, 21:07
Nevim proc, ale tahle kniha me vazne neoslovila. Mam pocit, ze ji muzu otevrit kdekoliv a bez problemu navazat. Strasne spatne se mi cetla, ty popisy jsou ubijejici. Aspon, ze je tak kratka.