Pán prstenů I. - Společenstvo prstenu
Autor: J. R. R. Tolkien Originální název: The Lord of the Rings.The Fellowship of the Ring Fantasy / Dobrodružné ISBN: 80-204-0362-0 Počet stránek: 380 Nakladatelství: Mladá fronta - 2002 Argo - 2006
![]() |
V oblíbených: 558x | |
V přečtených: 1957x |
Nechte se okouzlit strhujícím příběhem kouzelného prstenu, který hraje klíčovou roli v boji dobra a zla v dávné Středozemi. Přidejte se ke Společenstvu prstenu, složeného z hobitů, lidí, kouzelníka, elfa i trpaslíka, kteří se vydávají do země Mordoru s jediným cílem - zničit kouzelný prsten a tak porazit moc Sarumana, pána zla. Společně s nimi prožijete mnohá dobrodružství, stanete se svědky nelítostných bitev a navštívíte kouzelné kraje, kde se setkáte s obry, draky a dalšími dobrými i zlými kouzelnými tvory.
Komentáře ke knize Pán prstenů I. - Společenstvo prstenu:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL jana80 [13. 1. 12, 14:56]
Pán prstenů je prostě úžasné dílo. Společenstvo prstenu mám z celé trilogie úplně nejradši. Není tam ještě tolik temna. Popis Kraje, Roklinky...prostě úžasné. Jinak fantasy moc nemusím, ale Pán prstenů je výjimka, která potvrzuje pravidlo.
UŽIVATEL Epic [8. 1. 12, 15:18]
Velmi dobrá kniha, skvěle vyjádřena touha po prstenu a posedlosti z něj, nemám této knize co vytknout. 5 hvězd si určitě zaslouží.
UŽIVATEL MáraK [30. 12. 11, 18:44]
Společenstvo mám jako knihu z celé trilogie asi nejraději...miluju tu nádhernou přírodu, která se odráží na každé stránce, je to také jediná ze 3...kde jsou hrdinové přivětšině pospolu a kniha neni rozdělena na Zbytek společenstva a Froda se Samem...toužím si jí znovu přečíst...Pane Tolkiene, klobouk dolů!
UŽIVATEL FailaG [23. 12. 11, 18:16]
Skvěle popsání vlastního světa, jenž se vám zrodí někde v hlavě. Tolkien měl vizi a skvěle ji přenesl na papír. Postavy jsou detailně popsány, ale stejně nění žádná ustanovená forma jak přesně vypadají či jak se chovají. Hlavní hrdinové nejsou dokonalí (díky bohu). A navíc spisovatelské dovednosti pana Tolkiena jsou na vysoké úrovni, takže kniha se velice dobře čte. Dávám 5/5, ale i tato kniha měla pár chyb a nudných částí.
UŽIVATEL nikipa [18. 12. 11, 14:56]
Dva díly přečtené(přičemž Dvě věže si už ani moc nepamatuju), ke třetímu jsem se nedokopala. Společenstvo prstenu ujde, možná se mi víc líbil film - hlavně doprovázen krásným soundtrackem a začátek děje odehrávající se v Kraji..náádhera, ale to už si nechám na CSFD :D
UŽIVATEL TeoCZE [14. 12. 11, 16:45]
Knihu jsem četla dřív, než film a ani ta mě neuchvátila. Jednoduše nejsem na tento styl, ale mnohým se to líbi, tak proč ne. Pro mě však maximálně 40%.
UŽIVATEL Ivulina [25. 11. 11, 23:55]
Nádherný příběh. První díl mám nejraději, raději než Hobita. Kraj, Hůrka, Roklinka, Laurelindorenan. Knihu jsem nedala z ruky :) Nejsem vůbec příznivcem fantasy, ale Pán prstenů je geniální. Film je také úžasný (jak by asi vypadal Tom Bombadil?)
UŽIVATEL LeaLea [10. 11. 11, 12:10]
Jenže Návrat krále je nejhlubší, nejtemnější a nejemotivnější. Bez pořádných konců všech malých i velkých příběhů, které pan Tolkien rozběhl, by to nemohlo skončit!
UŽIVATEL Erestor [1. 11. 11, 23:36]
Pán Prstenu co dodat je to prostě perla ......................................................................................................................................................................................
UŽIVATEL lulila [1. 11. 11, 22:07]
Krásná pohádková kniha, škoda jen filmového zpracování, které mne opravdu zklamalo a ani trochu nezaujalo..
UŽIVATEL RikaAkira [19. 10. 11, 21:20]
Společenstvo se mi líbilo, Dvě věže mě unudily (knižně i filmově), Návrat krále jsem jen viděla - z mého pohledu to klidně celý mohlo skončit skvělým prvním dílem :D
UŽIVATEL nečik [17. 10. 11, 9:32]
Úžasné čtení. První díl je hodně pohádkový. Stejně tak i film, v kterém mimochodem Jackson vystihl nejvěrněji ze všech dílů jeho atmosféru.
UŽIVATEL Gustik5 [15. 10. 11, 10:21]
Knihy J.R.R. Tolkiena položily základní kámen světové fantasy. Jsou to díla, jež se zapsala do dějin literatury...
Nemohu se také nezmínit o výtečném filmovém zpracování :).
Nemohu se také nezmínit o výtečném filmovém zpracování :).
UŽIVATEL Rezung [2. 9. 11, 20:56]
Pan Tolkien ještě předčil má očekávání. Jen mi přijde líto, že jsem už z generace, pro kterou je známější film. Viděla jsem ho před přečtením a nepřestává mě uchvacovat už nějakou dobu a i přes to musím uznat, že je hned druhým nejlepším zpracováním...po knížce.
UŽIVATEL Snilek Cox [26. 8. 11, 1:48]
Zajímavost: Kniha Pána prstenů se často označují za trilogii, což ovšem není zcela pravda. Trilogie jsou tři díla na sebe navazující postavami a dějem. Pán prstenů je jedno dílo rozděleno na tři části z důvodu jeho rozsahu a zisku prvotního vydavatele. :)
K samotnému dílu snad jen tolik, že Tolkien byl skvělý lingvista a dokázal ze slov vytvořit Středozem, kde i ta nejobyčejnější květina má jméno. Vytvořil svět, kde každý národ hovoří vlastním jazykem, který má přesně dané gramatické zákonitosti a co je nejvíce strhující - každý jazyk se mění a dosahuje vývoje stejně jako jazyky těch co dí nad knihami. Svět, který se stal domovem milionů čtenářů.
UŽIVATEL cholstik [20. 7. 11, 12:06]
Triologie Pán prstenu se řadí mezi mé velice oblíbené knihy, které jsem přečetl 5x, a stále si je rád přečtu, když je vhodná chvíle. Strhující příběh středozemě, hobiti, elfové....
UŽIVATEL Majdule [9. 7. 11, 20:12]
Existuje málo knih s tak hlubokou lidskostí a takovým přesahem. Příběh o tom, že každý z nás, i ten nejmenší, může změnit běh světa, že pokud jste jediný, kdo může pomoci, pak pomoci musíte, bez ohledu na vlastní strach a pochybnosti, to všechno jde dalece nad rámec běžné fantasy. A vedle toho je to prostě ještě skvělý a poutavý příběh, napínavý a "šťavnatý", který nikdy nenudí. A aby toho nebylo málo, stvořil zde Tolkien zcela svébytný svět včetně dějin, geografie, jazyků .... Geniální dílo! Četla jsem zde i komentáře k filmu, já ho viděla až mnoho let poté, co jsem četla knihy, a beru ho prostě jako hezkou ilustraci. I Jackson stvořil vlastní svět. Myslím, že ten filozofický podtext se v tak barvitém příběhu ani na plátně vystihnout nedá, vždycky jej zastíní pestrost kulis a filmových efektů. Takže si ho přesně tak užívám.
UŽIVATEL Tuleník [1. 7. 11, 14:31]
Jednoznačně literární skvost, který léta prověřila. Do detailu promyšlený svět, který nabízí zdánlivé analogie s naším světem na mnoha různých úrovních.
Kniha se dá číst opakovaně a pokaždé objevíte něco nového, úžasného. Napoprvé třeba přeskočíte dlouhé popisné pasáže krajiny, nebo texty písní, ale mají tam své místo a svůj význam, který stojí za objevení.
UŽIVATEL peta popi [16. 6. 11, 17:23]
pán prstenů je velice zajímavý příběh,a jediné co se tomu dá vytknout je zdlouhaví popisy krajin, který já osobně v dalších dílech přeskakuju. ale fakt mě štve když si přečtu knihu až potom co sem viděla film :/ smůla mno .......jinak supr příběh plnej fantazie ,jednička je stejnak nejlepší :D
UŽIVATEL Vera Silent [28. 5. 11, 15:04]
No kdyz si clovek uvedomi, ze Pan prstenu je celozivotni dilo, tak je jasne, ze to neni proste jen "povidam vymyslenou pohadku". Ten pribeh ma hloubku, filozofii a velke kouzlo. Pro me jsou Tolkienovi knihy jednemi z mala, ktere sem cetla vicekrat a pokazde sem v nich nasla neco noveho (ani slavny Harry Potter me tak nezaujal, ten ma vic magie a barevnych kouzlicek ale mene hloubky...)
UŽIVATEL Lomeril [3. 3. 11, 15:25]
Jediné, co nechápu, je, proč si někteří lidé myslí, že Pán Prstenů je čistě dějová knížka. Ve Společenstvu možná o něco méně, ale podle mě se tam o filozifii zakopává na každém kroku. Vždyť celá hlavní linie je o boji se zlem, ale ne s tím, které se vám pokusí dát klackem po hlavě, ale s tím, které se pomalu, nenápadně zmocňuje vás samotných. A to je podle mě pořádný kus filozofie.
UŽIVATEL honzajh [11. 2. 11, 15:29]
Nechápu do teďka jak s tak skvělé knihy od Tolkiena mohli natočit tak příšerní film. Jednička byla opravdu dobrá knížka. Tolkien vymyslel opravdu fascinující příběh.
UŽIVATEL ribička [12. 9. 10, 11:32]
Nebudu psát sáhodlouhé recenze ani rozebírat dílo. Ten kdo to nečetl, ať si to přečte (jestli teda někdo takový výbec je) a kdo to nečetl a neviděl film, tak tím líp a taky si to přečte(i když o existenci těchto exeplářů pochybuju). No proč to číst? Tolkien měl jednou skvělý nápad a tak ho napsal na pár stovek papíru a vytvořil tím svět barev, kouzel, lásky a přátelství.... A to už za přečtení stojí.
UŽIVATEL Edgar [8. 9. 10, 18:25]
Od téhle knížky jsem nečekal žádné alegorie, poselství do budoucna ani filozofické nebo náboženské polemiky, takže jsem od ní dostal přesně to, co jsem chtěl.
To, že se po Tolkienovi všichni "opičí", spíše naopak jeho dílo vyzdvihuje a podtrhuje jeho oblíbenost. "Směšně přeceněné.- JRRT nadobro ukončil vývoj fantasy žánru. Nastolil žánrové archetypy, kterých se budou budoucí generace autorů držet jak klíšťata." A proto je Pán prstenů přeceněný? Proto ho nemáš rád? Logika, kterou nepobírám... Tolkien přeci nemůže za to (resp. může, ale jen v tom dobrém "švetle šlova šmyšlu"), že položil kult tomuto druhu fantasy. Chceš ho tedy obviňovat z toho, že vytvořil bytosti, které se vryly do podvědomí nás všech? Obviň Čapka, že vymyslel slovo ROBOT a zbytek světa to slovo začal (velice nudně a nekreativně) používat.
Navíc Tolkien sám se potom držel v ústraní a po pravdě řečeno čekal asi trochu jiné reakce ze strany čtenářů.
...
A teď ke knížce samotné. Děj mě absolutně pohltil, nevadilo mi ani ono pro někoho nudné popisování Kraje a hobití historie - to je právě to, co každý fanda Tolkiena nejvíce zbožňuje a jistě to docení. Elfskou historii, příbuzenství mezi postavami, prolínání dějů jednotlivých knížek... Inu, měl to celé vymyšlené dokonale.
Jen by občas neškodilo nějaké skutečnosti zopakovat, protože jsem často musel přemýšlet, jak to zpětně bylo a proč "to" souvisí s "tímhle" zrovna "takhle".
Celkově musím dát 5/5
...
Celkově musím dát 5/5
UŽIVATEL Ghoulman [9. 7. 10, 19:48]
Dalo by se říct, že první díl mám nejraději. Je pravda, že je zde mnoho popisů, jak krajiny, tak bytostí, ať už obecných ras, či samotných postav. Skutečně ovšem nevidím důvod proč tento fakt považovat za nevýhodu, nevím jak ostatní, ale já se rád seznamuji se vším co se Středozemí souvisí a zvlášť kapitoly o hobitech mi byly velmi příjemné...
UŽIVATEL Martin [8. 6. 10, 16:12]
Jak už tu mnohokrát zaznělo, kniha je plná popisů krajiny, které určitě mnoho lidí unudí. Nadruhou stranu příběh jde pořád dál, nikde nevázne, neustále se něco dějě a řeší. A to je ten důvod, proč se mi fantasy líbí. Takže pokud překousnete "popisování každého bobku v hobitíně" (které mně se líbilo), tak si to určitě užijete. Doporučuji, i pres četné záporné ohlasy.
UŽIVATEL Janiska [19. 5. 10, 9:49]
Zbožňuju hlavně první část, než hobiti dojdou do Roklinky :-) Krásně propracované dílko, jak jinak také. Dostala jsem se k ní v sedmé třídě, kdy ji má dobrá kamarádka měla na lyžáku a takto jsem se dostala i k fantasy.
UŽIVATEL JennyHcz [12. 5. 10, 21:16]
Knihu jsem neznala, dokud jsem neviděla první film a nebyla šokována, že tam jaksi nebyl konec :-). Ihned plná zvědavosti jsem se pustila do čtení a nenechala toho, dokud jsem nepřečetla všechny tři díly + Hobita.
Kniha je velmi dobře napsaná, děj napínavý a propracovaný. Bohužel místy dost dlouhý - nemusím pasáže s písněmi a popisem krajiny přes celé strany. Nádherná pohádka pro dospívající i dospělé. Miluji fantasy žánr. 100 % hodnocení je jasné.
UŽIVATEL Veeteak [30. 4. 10, 18:24]
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Krásná knižní poetika, která dokáže vtáhnout do říše, kde i zlo je "neposkvrněně zlé a dobro doopravdy dobré." Naprosto nejoblíbenější postavou je Boromir.
UŽIVATEL Alexander.Browning [24. 4. 10, 13:24]
Výborná fantasy kniha.Klasika mezi milovníky fantasy literatury.Mám ji doma.Dal bych možná až 90 procent.Povedené pokračování pohádkového románu J.R.R.Tolkiena.
UŽIVATEL java [28. 3. 10, 12:53]
Tak jak to bývá – očekává se něco a dostaví se něco jiného. Předně, žádná filozofie zde není, ani křesťanská ani žádná jiná. Takže se jedná čistě o dějovou knihu s žádným jiným přesahem. Ale propracování děje a poutavé vypravování autora přeci jenom knihu vyzdvihuje. Kupodivu se ani kniha příliš neliší od filmu. Samozřejmě základním plusem knihy oproti filmu je její rozsáhlost, rozmanitost a fantazie, kterou se čtenáře dotkne. Nesmím opomenout i krásné ilustrace od Alana Lee, kterých mohlo být i na můj vkus trochu víc. V žádném místě v knize se čtenář nenudí. Osobně bych tohle ale zrovna za přímo mistrovské dílo nepovažoval. Ano, je to hodně příjemná četba, krásné odreagování, ale nic hlubšího v tom není.
UŽIVATEL skjaninka [9. 3. 10, 8:36]
Už je to pár rokov, čo som jedným dychom zhltla celú trilógiu Pána Prsteňov.
Aj keď fantasy nepatrí medzi moj obľúbený žáner, vždy sa nájde výnimka, ktorá potvrdí toto pravidlo a v tomto prípade sú to knihy Tolkiena.
Dodnes si pamatám, že pri čítaní sa od knihy nedalo odtrhnúť, úplne celá ma pohltila.....musím podotknúť, že knihu som čítala pred tým, než som videla film.
Pri čítaní som si na základe dokonalého Tolkienovho rozprávania vytvorila v hlave svoje vlastné predstavy o svete Hobitov a Elfov, ktoré sa už nezmenia.
Na základe, nižšie prečítaných príspevkov by som len chcela dodať, že aj keď je príbeh v celku jednoduchý, štýl akým ho dokázal napísať Tolkien je jedinečný a naozaj fantastický a určite nie je priemerný.
Klobúk dole pred fantáziou tohoto autora....
Klobúk dole pred fantáziou tohoto autora....
UŽIVATEL Lukin413 [9. 3. 10, 8:22]
Prvních 200 stran, kdy autor popisuje snad každej bobek v hobitíně, jsou neskutečným utrpením. Poté lepší, ale těch prvních 200 stran zanechá pachuť.
UŽIVATEL domingo [9. 3. 10, 3:33]
Po všech stránkách neskutečně průměrné. (2/5)
UŽIVATEL Mifeet [10. 2. 10, 22:52]
Cítili jste někdy touhu po dobrodružství? Fascinují vás světy, ve kterých můžete pustit uzdu své fantazii a přitom jsou velmi propracované a na většinu vašich otázek dostanete dříve či později odpověď? Máte rádi fantasy? Přečtěte si Pána prstenů. Příběh je napínavý a vtáhne vás do děje a pro mě budou vždycky elfové a trpaslíci právě ti od Toliena. Možná je to tím, že jsem jako svou první fantasy četl právě Tolkiena, ale Pán prstenů je pro mě jakýsi standard, ke kterému poměřuji ostatní fantasy. A pokud vám připadá příběh přiliš jednoduchý, stačí sáhnout třeba po Silmarillionu.
U jiných fantazijních světů mě někdy vadí, že některé postavy mají otevřenou minulost a čtenář musí spíš hádat, jaká je a proč je vývoj postavy zrovna takový. Nebo se zmíní nějaká dávná bitva/výprava/historická událost..., ale když vás o ní zajímá víc, můžete zase jen hádat. Ale Středozem žádným z těchto nedostatků netrpí. V Hobitovi, Pánu prstenů i Silmarillionu je vždy popsáno to, co patří k ději, ale dohromady tvoří krásný ucelený svět, kde nemusíte tápat a přitom vaší představivost neomezuje přespříliš.
UŽIVATEL Andilek.kata [23. 1. 10, 20:39]
Pohádka, která mě vtáhla do děje ještě v době těžké puberty. Pan Tolkien měl úžasnou představivost a to, že "nastolil žánrové archetypy, kterých se budou budoucí generace autorů držet jako klíšťata" je důkazem toho, jak chytlavě dokázal propracovat jednotlivé "archetypy". Navíc kdykoliv se může objevit další autor, který bude mít takovou fantazii, že propracuje jiný svět s jinými "archetypy" a pak se o něm bude mluvit podobně jako o panu Tolkienovi. Líbí se mi i filmové zpracování, o hodně chudší, ale milá pohádka. Ale kniha pro mě zůstává absolutní jedničkou.
UŽIVATEL m4xp4yn3 [31. 12. 09, 15:55]
Směšně přeceněné. Ok, JRRT do toho dal všechno, vymyslel rasy, jazyky atd., ale zároveň nadobro ukončil vývoj fantasy žánru. Nastolil žánrové archetypy, kterých se budou budoucí generace autorů držet jak klíšťata. Elfové budou vždy vysoké bytosti se špičatýma ušima, hobiti přitroublí, ale hodní zakrslíci atp. Fantasy se již nijak neváže ke slovu fantazie.
Navíc ten příběh je fakt vcelku banální.
Navíc ten příběh je fakt vcelku banální.
UŽIVATEL cobr [24. 12. 09, 18:29]
První část jedné z nejlegendárnějších knižních triologií. Velká poklona panu Tolkienovi, za celý smyšlený svět a vypravěčský um.
UŽIVATEL magnas [23. 10. 09, 20:38]
jednu hvězdičku strhnu za příběh, který je na dnešní měřítka o ničem, ale ať někdo zkusí říct, ze Tolkien nebyl dobrý spisovatel a hlavně vypravěč, dostane po hlavě trpasličí sekerou!!