Kytice

Hodnocení:       87 %   (hodnoceno: 1858x)

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Autor:
Originální název: Kytice

Poezie / Česká literatura

Poprvé vydáno celosvětově: 1853

Nejnovější vydání: (Všechna vydání)
Práh - 2011

ISBN: 978-80-200-1596-9
Počet stránek: 111

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 425x    V přečtených V přečtených: 3817x  V knihovně V knihovně: 678x      K přečtení K přečtění: 62x Právě čte Právě čte: 3x

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stran Poznámka
Práh (2011) 978-80-200-1596-9 111
Mladá fronta (1998)
Orbis (1949)
Státní nakladatelství v Praze (1947)
Skrýt vydání

Nejznámější sbírka baladických básní, kterou Karel Jaromír Erben začal psát již jako student. Balady inspirované slovanskými i jinými pověstmi se vyznačují dějově dramatickým spádem, zatímco prostředí je vykresleno stručně, popisně... Osudová dramata následovaná často až neúměrně krutým trestem inspirovala v roce 2000 režiséra F. A. Brabce k natočení filmu oceněného mimo jiné čtyřmi Českými lvy.
(Vložil uživatel: Claire)

Tuto knihu si můžete přečíst v elektronické podobě na Google Books (Pro zobrazení klikněte na ikonu)

Google books

Komentáře ke knize Kytice:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Řadit:   Od nejnovejších  |  Dle kvality
vladislaus
UŽIVATEL vladislaus - 29. 10. 2011, 10:31
Já nemám básnické střevo, ale tato sbírka básní je snad přístupná a čtivá pro každého. Není to vyumělkované, ale rýmy jsou přirozené a melodické. Děj básní je také poutavý.
CarolineS
UŽIVATEL CarolineS - 12. 9. 2012, 19:20
Horor v 19. století.. něco nevídaného. Správně, nadsázka. Ale v podstatě ani ne, když se nad tím tak zamyslím. Už se vám stalo, že jste jednu knihu přečetli asi 10x za sebou? Mě ano. Ta šťastná kniha byla právě Kytice. Je tak dobře napsaná, až z toho mrazí. Bravo!
Anael
UŽIVATEL Anael - 1. 9. 2012, 15:47
Kytice je asi jedna nejoblíbenější sbírka básní od českého autora. Líbily se mi snad všechny básně, hezky se četly. Snad až na Záhořovo lože.
soniaf
UŽIVATEL soniaf - 5. 8. 2012, 12:39
Přečteno už asi po 3 v životě a tato sbírka se mi líbí moc! Erben bravurně navozuje ponurou atmosféru skoro hororových příběhů. nejvíce se mi asi líbí Svatební košile a Vodník...
Tiwala
UŽIVATEL Tiwala - 2. 10. 2012, 21:34
I když básně moc nemusím, tohle se opravdu povedlo. Na knize se mi nejvíc líbí ta hrůzostrašná atmosféra.
Prcek1992
UŽIVATEL Prcek1992 - 15. 7. 2012, 9:43
Jako jedna z mála sbírek dokáže Kytice přivést k poezii i člověka básněmi nedotčeného. Působivě vykreslená prostředí, strašidelné i každodenní postavy, úžasný styl vyjadřování - Kytice zkrátka patří ke zlatým skvostům české literatury!
Magyana
UŽIVATEL Magyana - 22. 4. 2013, 12:39
Zemřela matka, do hrobu dána, siroty po ní zůstaly... Okolo lesa pole lán, hoj jede, jede z lesa pán... Na topole nad jezerem, seděl Vodník pod večerem... U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo... Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku...
Kdo z nás by si to nepamatoval. Ano, citovala jsem jen ty nejprofláknutější, ale zase zpaměti a mnoho let po posledním přečtení. Erbenova balady jsou nejen čtivé, ale uvíznou v hlavě a už tam zůstanou.
Abigor
UŽIVATEL Abigor - 14. 4. 2012, 13:47
Dá se to docela dobře číst, obzvlášť s odpovídajícím hudebním podkresem. Osobně se mi nejvíc líbilo Záhořovo lože.
togaf
UŽIVATEL togaf - 27. 9. 2012, 11:52
Strašidelná atmosféra ve verších, kdo by si pomyslel, že to bude tak působivé. Mravní poučení je zde dovedeno do extrému, nejde o žádnou pohádku, happy end se zde sice objeví, ale není to pravidlo. Tahle knížka si opravdu zaslouží být zařazena mezi skvosty české literatury.
nevermore
UŽIVATEL nevermore - 14. 8. 2012, 12:04
Spolu s Májem největší klasika, 1. půle 19. století. Toto úžasné, jedinečné dílo by se nemělo hodnotit jinak než plným počtem.
VerenaLord
UŽIVATEL VerenaLord - 30. 1. 2013, 11:18
Jedna z perel české literatury. Sbírka baladických básní, kdy na mě asi nejvíce zapůsobily balady Svatební košile, Zlatý kolovrat a Vodník.
HeM
UŽIVATEL HeM - 10. 8. 2012, 23:52
Konečně se těm čechům něco povedlo sbírka básniček, které se dají přečíst a jsou dobré, což se o některých jiných českých básničkách říct nedá.
Anett
UŽIVATEL Anett - 10. 7. 2012, 3:03
Knížka v povinné četbě, která ale má svoje kouzlo. Mám Kytici moc ráda a mohla bych ji číst několikrát za sebou a vím, že by mě neomrzela.
Filmové zpracování se podle mě vůbec nepovedlo.
Lucy Sisk
UŽIVATEL Lucy Sisk - 20. 6. 2012, 14:50
Balada Štědrý večer je tou nejvíc působivou, jakou jsem četla. Možná to dělá fakt, že jsem knihu četla před Vánocemi a počasí odpovídalo baladě, nebo protože je to tak trochu duchařská historka, kde figuruje pověst, že v půlnoční hladině na rybníku je možné vidět svou budoucnost.
rosavtrave
UŽIVATEL rosavtrave - 18. 11. 2011, 16:56
Jeho balady bych nazvala děsivými horory a dětem na základní škole bych je asi zakázala číst, aby neměly noční můry :D
PeťkaW.
UŽIVATEL PeťkaW. - 28. 3. 2013, 18:12
Jedna z mála básnických klasik, kterou uznávám a která si veškerý ten obdiv a zařazení do učebnic zaslouží. Chodila jsem do školy ve městě, kde se Erben narodil, takže nám jeho básně byly předhazovány prakticky denně. V tom věku člověk je asi jen těžko schopný hloubku Erbenových básní ocenit. S odstupem času mi ale jeho balady přirostly k srdci mnohem víc. Je v nim mnohem víc rovin, než se na první pohled zdá. Každé další čtení objevím něco nového a zajímavého - ať už jde o samotnou myšlenku, nebo jen slovní spojení.
ilon-a
UŽIVATEL ilon-a - 20. 2. 2013, 12:21
Musim říct, že Kytice se mi strašně líbila. Dílo mělo nápad, mělo to myšlenku, každý příběh měl svůj děj. I když nejsem moc velkým fanouškem poezie, na mém názoru a nadšení z knihy to nic nemění. Verše jsou psané tak, že tomu rozumí úplně každý. Četlo se to naprosto skvěle.
Nantong
UŽIVATEL Nantong - 3. 2. 2013, 21:27
I přesto, že poezie není mé gusto, tuto knihu jsem četla několikrát a je to prostě klasika :) kdo by neznal alespoň krátký úryvek z této knihy :)
yanniss
UŽIVATEL yanniss - 29. 9. 2012, 14:03
Skvělé básničky K. J. Erbena, ke kterým se stále vracím. Ať už kvůli povinné četbě nebo kvůli tomu, že prostě chci. Nejvíc se mi asi líbí Svatební košile, která byla i celkem pěkně zfilmovaná :)
Ann-K.
UŽIVATEL Ann-K. - 22. 6. 2012, 14:55
Básnický sbírky se mi tolik nelibí, Kytice je ale vyjímka. Četla jsrm to snad stokrát a četla bych to po 101. Nejpoutavější mi příde Svatební košile.
Gustik5
UŽIVATEL Gustik5 - 26. 2. 2012, 15:02
Poklad české literatury plný poučných a poutavých příběhů, místy celkem dost morbidní, což jen celé vyplývající poučení jen umocňuje. Dílo tvrdé a nemilosrdné jako sám život. Hanba filmovému zpracování, které bylo opravdu otřesné a se sbírkou nemá zhola nic společného!
Vojtik69
UŽIVATEL Vojtik69 - 7. 11. 2010, 14:57
(Jsem ignorant a literární barbar - dávám méně než 5 hvězdiček :-D) Kniha to není špatná, ale ničím zvlášť mě nezaujala a byla mi stejně jako mnoho dalších knih znechucena násilným školním vtloukáním do hlavy.
Jormont
UŽIVATEL Jormont - 5. 5. 2013, 14:05
Melodické, propracované dílo plné úžasných obrazů a obratů, ze kterých vstává husí kůže snad každému kdo jen trochu se literaturou zabývá. Nejlepší básně : Všechny !, ale přece jenom největší pocity jsem měl ze svatební košile a Záhořova lože.
Jungolink
UŽIVATEL Jungolink - 2. 12. 2012, 18:28
Nutno poznamenat, že Erbenova Kytice byla jedna z mála knih, kterou mě bavilo v rámci povinné četby na gymnáziu číst. Netrpí tolik nesrozumitelností textu a grafomanickými sklony autora a na rozdíl od Čelakovského nebo Jiráska jde o rozhodně o přínosnější a zábavnější čtivo.
kajas1993
UŽIVATEL kajas1993 - 28. 8. 2012, 14:19
Erbenova "Polednice" straší děti dodnes. Celá tato baladická sbírka je napsána velice poutavě a nadčasově, asi nejvíce se mi líbil "Poklad" (škoda, že ve stejnojmenném filmu se tato báseň neobjevila) a také "Zlatý kolovrat". Přečteno v rámci povinné četby, ale určitě ne naposledy.
TajemnaM
UŽIVATEL TajemnaM - 8. 3. 2012, 7:49
většinu básní mám moc ráda a vracím se k ním,když si chci nějak zlepšit den (divný, na to, jaké jsou, ale mě uklidňují) pár se mi moc nelíbí, možná, že jsem je ještě nepochopila, možná, že jsou prostě zvláštní. K.J. Erben byl úžasný spisovatel a já věřím, že se ke Kytici bude ještě pěknou řádku let ráda vracet.
AkzuzkA
UŽIVATEL AkzuzkA - 11. 1. 2012, 23:44
Podle mě nadčasová poezie, rozhodně by měla patřit k povinné četbě. Knihu mám několikrát přečtenou a rozhodně se k ní budu ještě vracet. A filmové zpracování? Šlo by to natočit určitě jinak, možná i lépe, ale když to srovnám s filmovým zpracováním Máje, na který se nedá dívat, tak vlastně filmové Kytici nemám moc co vytknout.
nečik
UŽIVATEL nečik - 18. 10. 2011, 5:47
Mám rád tyhle Erbenovy básně s hororovým nádechem. Nejlepší je pro mě samozřejmě Svatební košile a Zlatý kolovrat.
ronynka
UŽIVATEL ronynka - 16. 10. 2011, 11:36
Super balady! Obcas z nich jde mraz a filmove zpracovani neni ani trosku spatny. Jen je skoda, ze zfilmovali jen par balad.
Margot
UŽIVATEL Margot - 1. 6. 2011, 15:06
už jako malé holky jsme se ségrou objevily Kytici a doslova jsme se zamilovaly. polednici jsme se naučily na zpaměť během pár dní, stejně tak vodníka (ségře bylo 7 a mě 11 :-) a dodnes používáme úryvky z kytice pocházející v běžné konverzaci. naše oblíbená? Samozřejmě jedna z těch nejmorbidnějších :-) Dvě věci tu v krvi leží, mráz po těle hrůzou běží...dětská hlava bez tělíčka a tělíčko bez hlavy..
Vera Silent
UŽIVATEL Vera Silent - 27. 5. 2011, 19:23
Tohle mi poprve cetla babicka jako male a pamatuju si, jak sem byla u kazdeho toho "mini-pribehu" (balady) napjata, uplne sem to zrala. Ani po letech se to nezmenilo. je to vyborne napsane, zversovane a strasne zajimave a poutave. Urcite moje nejoblibenejsi lyrika.
ribička
UŽIVATEL ribička - 12. 9. 2010, 11:23
Kam se hrabe Texaský masakr motorovou pilou nebo jinej rádoby strašně děsivej béčkovej horor. Erben je český mistr hororu 19. století a ještě to má ve verších.
Nefertari
UŽIVATEL Nefertari - 6. 5. 2013, 14:03
Poprvé jsem se s 'Kyticí' setkala na základní škole a co si budeme nalhávat, nic moc mi neříkala. O pár let později - na střední - jsem se do ní začetla znovu a sama jsem byla překvapená, jak jsem z ní byla unešená. Je úžasné, jak se vám jednotlivé balady vryjí do paměti, stejně jako to, že dokážete úryvky z nich zpaměti odrecitovat, přestože jste sbírku léta neotevřeli. Tohle dílo je jednoznačně náš národní poklad, který bychom měli všichni znát, a souhlasím s názorem, že je dobře, že je v povinné četbě.
jejka25
UŽIVATEL jejka25 - 30. 1. 2013, 11:41
Básně, které mě přitahují svojí temnotou a hlubším obsahem. Prostě jsem je musela mít...a proto zaujímají čestné místo v mé knihovně.
lucaaa8
UŽIVATEL lucaaa8 - 8. 11. 2012, 21:20
Kytice mě provází už od narození. U nás doma byla něco jako Bible, takže znám většinu balad zpaměti. A jsem za to vděčná hlavně mým prarodičům, protože Kytice je něco, co bychom měli znát všichni, a co má nejen funkci uměleckou, ale i naučnou. Mě vždycky vedla k poslušnosti, protože z plna hrdla křičet se nevyplácí...
Domenica
UŽIVATEL Domenica - 8. 10. 2011, 21:50
Upřímně, na poezii moc nejsem, ale toto dílo se mi opravdu neskutečně líbí. Knihu jsem přečetla už 3x a jsem si jistá, že se k ní ještě nejednou vrátím.
Sherylis
UŽIVATEL Sherylis - 2. 1. 2011, 22:25
Kytice je opravdu vrcholné dílo české literatury, filmové zpracování je taktéž povedené. Těžko vybrat ze všech balad tu nejoblíbenější. Dávám 5 hvězdiček, Kytice si to opravdu zaslouží.
Honey0105
UŽIVATEL Honey0105 - 19. 11. 2010, 22:33
Tak tohle je jedna z těch knížek, které se dají přečíst. Sice jsou tam hodně surové scény, ale není to jako třeba Evžen Oněgin, kterého musíte louskat hodiny, abyste pochopili o co tam jde. Dá se raz dva přečíst a něco z toho máte. Jen tedy zmenšuji hodnocení, protože když jsem to četla jako malá, tak jsem se pak šeredně dlouho bála. A po filmu docela také.
OKo
UŽIVATEL OKo - 1. 6. 2013, 16:21
Řadím se k těm lidem, kteří mají averzi k poezii, tuhle sbírku ale musím ocenit i já! Básně jako Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat, Poklad a Svatební košile jsou vynikající a vřele bych je doporučil všem, co je ještě nečetli...ono ale takových lidí už vážně moc není...
MapleX
UŽIVATEL MapleX - 28. 3. 2013, 14:32
Tak tohle je pravá hororová atmosféra, tohle kdyby nějaký Amík zfilmoval a dal by si na tom zálěžet, určitě by to byl suprovej film. Nejméně se mi líbil Štědrý den, přečetl jsem to 4x a stejně jsem nepochopil :D. Nečekal jsem, že Kytice bude až tak dobrá!
Cappy
UŽIVATEL Cappy - 27. 3. 2013, 15:31
Myslím, že tuto sbírku by si měl přečíst úplně každy, je krásná a patří mezi klasiku české literatury.=)
šotolovaa
UŽIVATEL šotolovaa - 5. 1. 2013, 8:40
Tu knihu bych si nikdy nemohla číst před spaním :D no ve škole se to ještě dá vydržet ne?Nejlepší je polednice , protože na naučení je dostatečně krátká a neni tak strašidelná :D
Anyzz
UŽIVATEL Anyzz - 10. 11. 2012, 11:19
Snad milionkrát přečteno a i když nemám poezii ráda, tahle se mi opravdu líbí. Nejvíce mě zaujal Vodník a Polednice.
kwacena
UŽIVATEL kwacena - 8. 11. 2012, 15:47
Českým autorům moc neholduji, ale je pravda, že Kytici mám ráda už od základní školy. Četla jsem ji již několikrát a vždy mě překvapuje, jak se mi to neočte.
SallyZen
UŽIVATEL SallyZen - 29. 9. 2012, 12:38
Kytice je opravdu povedená básnická sbírka. Mezi mé nejoblíbenější patří - Zlatý kolovrat, Svatební košile a štědrý den.
Artep524
UŽIVATEL Artep524 - 6. 7. 2012, 15:32
Asi nejznámější dílo Karla Jaromíra Erbena, které se skládá ze třinácti balad. Mezi nejznámější se řadí Vodník, Svatební košile či Polednice.
čarodějka999
UŽIVATEL čarodějka999 - 13. 3. 2012, 21:38
Ač povinná četba, i povinné naučení některých básní na kráse této knihy neubralo. Jako ostatní se k ní jednou za čas vracím a vždy si najdu něco nového.Filmové zpracování také celkem ušlo, i když na knihu nemá.
raisen
UŽIVATEL raisen - 13. 2. 2012, 19:03
Paráda!!! Zlatý kolovrat patří mezi mé nejoblíbenější básně z této sbírky. Ráda se k tomuto dílu vracím.
Anysek
UŽIVATEL Anysek - 26. 1. 2012, 14:19
Nejoblíbenější je svatební košile. Trošku strašidelné. Vodník byl dost krutý, zlatý kolovrat taky. Ale docela dobře se mi četla. Co se týče zfilmování, tak některé balady pro mě dostaly jinou formu. Nejlíp zfilmována byla pro mě znova svatební košile.
Trenad
UŽIVATEL Trenad - 22. 1. 2012, 16:07
Neuvěřitelně temné, koncentrované zlo vzniká, zaniká, mučí a trestá. Nevhodné pro děti. Četl sem ji v 15ti a i tak mi běhal mráz po zádech.
Lucip
UŽIVATEL Lucip - 13. 1. 2012, 14:48
Moc krásně strašidelné básně, dodnes umím některé zpaměti. Četl nám je děda před spaním a i já je budu číst svým dětem:)
draki
UŽIVATEL draki - 25. 12. 2011, 21:10
Mně se kytice vždy líbila. Líbí se mi příběhy, líbí se mi styl poesie, která je jednoduše pochopitelná a zapamatovatelná a vychází z lidové, stejně jako jsou lidové příběhy. Pro ty, kteří píší, že se jim nelíbí smutné konce: Znáte originální konce klasických pohádek? Erbenovy konce jsou aspoň s poučením. Opravdu krásné dílo a myslím, že je škody, že ho mladí zatracují.
nikipa
Hrůza!
UŽIVATEL nikipa - 19. 12. 2011, 17:22
Možná klasika, ale pro mě je to snad nejhorší, co jsem kdy četla. Morbidní, nechutný, o filmovém zpracování nemluvě. Asi mě tu ukamenujete, když čtu Vaše pochvalné komentáře, ale nemůžu jinak.
Faira
UŽIVATEL Faira - 10. 12. 2011, 12:47
Stejně jako většina jsem se i já dostala ke Kytici už jako mrňavá. Je to svým způsobem pohádkový a zároveň děsivý, jak ostatně ty nejstarší pohádky bývaly. Takový styl miluju dodnes.
V.Silver
UŽIVATEL V.Silver - 22. 11. 2011, 1:34
Jsem poměrně bojácný člověk a jako dítě jsem byl ještě mnohem víc, takže když jsem kdysi na nižším stupni gymnázia četl Kytici, měl jsem opravdu nahnáno. Drsné až morbidní příběhy, které končí dost nehezky (hlavně Vodník a Svatební košile mě děsily opravdu k smrti) - snad s výjimkou Zlatého kolovrátku, který to ale vyvažuje dost brutálním a pesimistickým začátkem :) Přesto se jedná o jeden z klenotů české literatury, Erben příběhy přebásnil opravdu mistrovsky.
McFly
UŽIVATEL McFly - 18. 11. 2011, 18:24
Nejlepší poezie mezi povinnou četbou. Autor musel být zarytý pesimista když vše v knize končí nějakou smrtí nebo nějakou tragedií, vyjma Zlatého Kolovrátku kde je spravedlonosti celkově učiněno zadost.Nejlepší básně: Svatební košile a Vodník
zichisek
UŽIVATEL zichisek - 12. 10. 2011, 17:47
Několikrát čtené balady.Ve škole jsme podle nich hrávali i divadlo.Mezi mé nejoblíbenější patří asi i nejznámější - Polednice,Vodník a Zlatý kolovrat.Ještě dnes si je pamatuju celé nazpaměť.
Lenijka
UŽIVATEL Lenijka - 6. 8. 2011, 21:34
Kytice je jednoduše česká klasika. Příjemný pravidelný rým uřčitě bude sedět většině čtenářům. Podstatná je i zajímavá dějová složka a uspořádání jednotlivých balad a romancí. Není nikdo kdo by neznal Polednici, Vodníka nebo například Zlatý kolovrat. Některé básnické skladby jsou až hororové. Erben byl velkej pán:-)
pampaliska
UŽIVATEL pampaliska - 4. 4. 2011, 18:13
DAVID DOLÁNSKÝ Z BASTARDŮ I LOVE YOU On je tak sexy a jak je zlej aaaa ten je tak nádhernej a hodnej a jak řek něco jako proč existuje bůh, když se rodí takový hajzlové jako jsem já.
whampingwillow
UŽIVATEL whampingwillow - 13. 1. 2011, 15:47
Ač nejsem moc fanda české prózy, natož poesie, Kytice je moje. Morbidní, poutavé, rýmované, ale ne přehnaně umělecké. Tak to má být. Erben a Borovský, jinak se můžou jít všichni čeští "poetové" vycpat
BajuBaju
UŽIVATEL BajuBaju - 7. 1. 2011, 14:43
Objektivně jedno z nejlepších děl české poezie, subjektivně pro mne srdcová záležitost. Kytici jsem objevila a přečetla poprvé někdy v páté třídě a netrvalo dlouho a "zamilovala jsem se". Už se pokládám za jakéhosi sběratele výtisků...Nejoblíbenější balada? Tak to nevím, každá má něco do sebe, každá /mě/ okouzluje...
Fortune
UŽIVATEL Fortune - 17. 11. 2010, 19:11
Tak tohle je moje srdcová záležitost, čítávala jsem si ji jako malá u dědy, vždycky jsem ji vylovila z jeho veliké knihovny a bála se=) Ani škola mi ji neznechutila, protože jsem většinu balad uměla zpaměti ještě před tím, než to po nás někdo chtěl=) Klenot české literatury.
Snow
UŽIVATEL Snow - 20. 10. 2010, 0:56
Kytice jednoznačně patří mezi mé nejoblíbenější knihy. Balady jsou tu opravdu úžasné a rozhodně doporučuji přečíst a nekoukat na film! I když ten ujde, ale knize se jednoznačně (pochopitelně) nevyrovná!
(PS: kdo hodnotil méně než 5 hvězdiček je ignorant a literární barbar! :o) )