Gejša
Autor: Arthur Golden Originální název: Memoirs of a Geisha Historie / Pro ženy ISBN: 80-249-0644-9 Počet stránek: 445 Nakladatelství: Ikar - 2006
Příběh malé Čijo, která se má stát slavnou gejšou Sajuri, začíná v chudé japonské rybářské vesnici, kde Čijo do smrti své matky vyrůstala, a to ve velké chudobě. Když ji jako devítiletou prodají do Gionu, kjótské čtvrti gejš, dívenka rázem přijde o rodiče i starší sestru. Díky svému půvabu a nezvyklým šedomodrým očím se nestane obyčejnou prostitutkou, ale nastupuje nelehkou cestu k postavení profesionální gejši. Pro osamělé děvčátku z venkova je předválečné Kjóto s nádhernými čajovnami a divadly, úzkými postranními uličkami, zdobnými chrámy a příbytky umělců světem plným nástrah a nebezpečí. Zatímco se učí umění gejš - tanci a zpěvu, nošení kimona, složité úpravě líčení a účesu či svůdnému nalévání saké -, podstupuje zároveň nelítostný souboj se žárlivou starší gejšou Hacumomo, která ji zuřivě nenávidí. Čijo zvolna proniká do urputného soupeření o přízeň mužů a peníze, které z ní plynou - a tento boj se nezastaví před žádnou podlostí či intrikami. Když však Čijo překoná všechny překážky a stane se z ní gejša Sajuri, zradí ji vlastní srdce. Navzdory tomu, že v životě gejši není místo pro opravdový milostný cit, je Sajuri rozhodnutá vzdát se všeho, aby získala jediného muže, po němž kdy v životě zatoužila...
Komentáře ke knize Gejša:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL Ailees [25. 1. 12, 20:13]
Jen málokdy se mi líbí víc filmové zpracování než samotná knižní předloha - právě u Geishy se mi to ale stalo. Film jsem viděla jako první a velice se mi líbil, i když ke konci už začínal příběh váznout. Knížka mě více či méně nebavila celá. Kdyby byla tak poloviční, vyprávění by příjemně plynulo ke svému nepřekvapivému konci. Možná mi to tak přišlo právě proto, že většinu už jsem znala z filmu... Každopádně Geisha se mezi mé oblíbené knihy rozhodně nezařadí.
UŽIVATEL Roux [12. 11. 11, 21:43]
Ta kniha mě naprosto nadchla. Ráda jsem vždycky sledovala osudy malé Čijo na obrazovce mé televice a proto jsem byla ráda, když se mi do ruk dostala i kniha. Musím říct, že oboji mám ráda. Samozřejmě je kniha lepší, ale film podle mého názoru za ním nijak nepokulhává. To důležité v něm je. Knihu jsem četla velmi ráda a věřím, že se v blízské době zařadí i do mé osobní knihovny. Jsou kousky, které v ní zkrátka musím mít.
UŽIVATEL Rosie5 [24. 10. 11, 21:45]
Gejša se mi velice líbila,pomohla mi pochopit Japonskou kulturu.Knihu jsem četla prakticky jedním dechem. Filmové zpracování se mi také líbilo,ovšem kniha je kniha.
UŽIVATEL daisy miller [12. 10. 11, 21:11]
Přestože mi Japonsko a jeho kultura skoro nic neříká, Gejšu jsem přečetla jedním dechem a byla jsem nadšená. Je to velice čtivé a působivé. Film jsem neviděla a ani nevím, zda si chci kazit tak dobrý pocit z knihy...
UŽIVATEL Verys-ek [25. 9. 11, 8:28]
Knížku jsem si zamilovala. Film pak už jen dokreslil mé představy a rovněž nezklamal. Jediné mínus je anglické znění, v tomhle se tvůrci trochu sekli.
UŽIVATEL VercisS [14. 9. 11, 13:51]
Poutavé vyprávění, které jsem přečetla jedním dechem. Dlouho jsem s žádnou knihou netrávila večery až do půlnoci :-)
UŽIVATEL Lalaine [13. 9. 11, 10:19]
Nejdříve jsem viděla film, který mě naprosto uchvátil. Teprve až letos jsem přišla na to, že existuje i kniha! Musím říct, že v některých pasážích byla velice čtivá, ale některé mě naopak nudily. Abych pravdu řekla, tak se mi více líbil film, ačkoliv kniha je psaná hlouběji do podrobností. Doporučuji jak shlédnout film, tak i knihu a budete spokojení.
UŽIVATEL 3wMaia [26. 7. 11, 18:35]
Knížku jsem přečetla jedním dechem. Jednoduše nešlo přestat. Autor vás dokáže naprosto vtáhnout do děje svým popisem dobového Japonska. Film jsem viděla až po přečtení knížky a musím říct, že jsem byla velmi zklamaná. Nepřesvědčilo mě ani to, že film není nikdy jako kniha.
UŽIVATEL Réz... [22. 6. 11, 19:07]
Dokonalá kniha. Smutný příběh "malé" Sajuri. Kniha je čtivá a příjemná. Film jsem si stáhla po přečtení a byla jsem zklamaná. Film nikdy není tak dobrý jako kniha...
UŽIVATEL Amber [1. 4. 11, 9:09]
Nejprve jsem viděla film a líbil se mi, i když mě zklamalo, že hlavní hrdinku hrála čínská herečka... Na knížku jsem narazila po pár měsících v originálním anglickém vydání a dostala mě. Člověk je v ní vtažen mnohem hlouběji do japonských zvyklostí a taky popisuje mnooohem detailněji dětství Sajuri, které ve filmu vzali tvůrci celkem šmahem...
UŽIVATEL Quinsey [2. 1. 11, 23:28]
Moc pěkný film, ale kniha ta je dokonalá. Narazila sem na ní až pár let po shlednutí filmu, ale okamžitě si získala mé srdce. :o)) Přečetla sem ji za jeden den.
UŽIVATEL baruberka [16. 12. 10, 9:41]
První jsem viděla film, a jo byl moc pěknej. Po delší době jsem zavítala do knihkupectví a padla mi tam tahle knížka do oka (moje první knížka kupovaná naslepo, protože vždy kupuji na jisto), knihu jsem do druhého dne přečetla, jinak to nešlo a zamilovala jsem si ji a až po dočtení mi nějak došlo, že patří k tomu filmu :)Takže film jako samostatná jednotka je pěknej, ale ve srovnaní s knihou nic moc. Jinak ji doporučuji k přečtení!
UŽIVATEL kytty [19. 11. 10, 10:08]
Já to měla naopak. Nejdříve kniha a potom film. Kniha přečtená velmi rychle, četla jsem skoro i za chůže, ale film mě velmi zklamal. Po 10 minutách jsem ho vypla.
UŽIVATEL ribička [3. 9. 10, 15:09]
Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu. Film byl pro mě úžasným karnevalem plným barev a krásné hudby, ale v knize jsem to nějak nenacházela. Přesto poutavý příběh.
UŽIVATEL gagoona [3. 2. 10, 23:39]
Už jen krásná obálka knihy mě uchvátila. Knihu jsem přečetla během pár dní a musím říci, že příběh mě velice zaujal. :)