Solaris

Hodnocení:       84 %   (hodnoceno: 117x)

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Autor:
Originální název: Solaris

Sci-fi / Psychologické

Poprvé vydáno celosvětově: 1961

Nejnovější vydání: (Všechna vydání)
Academia - 2009

ISBN: 978-80-200-1722-2
Počet stránek: 248

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 27x    V přečtených V přečtených: 187x  V knihovně V knihovně: 61x      K přečtení K přečtění: 46x Právě čte Právě čte: 1x

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stran Poznámka
Academia (2009) 978-80-200-1722-2 248
Mladá fronta (2003) 80-204-0998-X 224
Knižní klub (1994) 80-85634-59-7 188
Československý spisovatel (1972) 22-064-72 248
Skrýt vydání

Příběh se odehrává na vzdálené planetě Solaris osídlené živým inteligentním oceánem. Jakékoliv pokusy o navázání kontaktu však vedou k naprosto nečekaným důsledkům. Oceán totiž dokáže zhmotnit nejskrytější lidské myšlenky, vytvořit kopie dávno zemřelých lidí. To ovšem psychika těch, kteří se o kontakt pokoušejí, nedokáže unést.
(Vložil uživatel: Tanmut)

Komentáře ke knize Solaris:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Řadit:   Od nejnovejších  |  Dle kvality
Sedmikráska
Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL Sedmikráska - 12. 5. 2013, 12:01
Právě jsem dočetla, přiznám se bez mučení, že posledních čtyřicet stran jsem už jen proběhla, protože bylo nabíledni, že není o co stát. Přitom se kniha rozběhla solidně, atmosféra přesně jak v Tarkovského filmu. Asi v polovině však začal několik desítek stran trvající zbytečně dlouhý a nezáživný popis jakýchsi útvarů vznikajících v oceánu (očividně inspirovaný fraktály) navíc spojený s výčtem historie výzkumu Solaris, který způsobil, že kniha se stala nekonzistentní a tato nekonzistentnost se prohloubila v následném dalším jednání postav, které postrádalo vnitřní logiku a často i smysl. Filozofické úvahy o dobývání vesmíru člověkem působily v textu cizorodě, zatímco hlavní až magickou psychologickou zápletku autor odbyl stručným a mdlým koncem. Od knihy jsem čekala mnohem víc, a to ani nezmiňuju retro úroveň sci-fi prvků, kterými Lem vybavil prostředí stanice, na které se prakticky celý děj odehrává.
HELLBOY-DB
Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL HELLBOY-DB - 17. 9. 2012, 19:01
K Solaris jsem se dostal přes film. Začíst se do knihy není problém, napsaná je solidně, bohužel plynulost děje soustavně narušují velmi obsáhlé popisy planety. Ke konci jsem si říkal, že tento nedostatek zachrání alespoň podařené finále. Ale nastalo pro mě zklamání, jelikož takový mdlý konec jsem opravdu nečekal. ===60%
majkee
Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL majkee - 2. 12. 2012, 21:41
Po přečtení stručného obsahu na obálce knihy jsem se nemohl dočkat jak se kniha bude vyvíjet. Kniha se hned od počátku rozjela dobře, nicméně se postupně vyvinula do encyklopedie solaristiky což spár děje zcela zabrzdilo a knihu z mého pohledu zcela zničilo. Dalším zabijákem byl konec knihy, který v podstatě nebyl. Z očekávaného sci-fi s nádechem psycha se tak stala nuda.
hawranek
Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL hawranek - 1. 1. 2013, 18:17
Prvně jsem viděla film. Bohužel ne ten ruský ze 72, ale americký z 02. Ještě se chci kouknout na ten starší, ale ten nový má s knihou společný tak leda název....kniha je úplně skvělá, i když má trochu prapodivný konec, ale rozvinutý svět a systém planety Solaris dává tolik prostoru k fantazii.....
Eventful
Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL Eventful - 14. 5. 2012, 19:43
Příběh zajímavý, ale přišlo mi to takové celkem nudné. Nevím jak to popsat. Podle mě mohl být děj mnohem zajímavější, na to co vsechno se tam mohlo stát se tam v podstatě nestalo vůbec nic. Části ve kterých se psalo o spisech, historických záznamech a popisovaly se různé jevy oceánu mě totálně ubíjely. Složité a o ničem. Celkem mě to sklamalo, ale asi otázka vkusu a očekávání.
Teyka
UŽIVATEL Teyka - 9. 9. 2012, 11:09
Obdivuju všech 146 uživatelů, kteří mají knihu v přečtených, tím spíš v oblíbených. V polovině už jsem nemohla dál, ale asi je to opravdu jen otázka vkusu.