Egypťan Sinuhet

Hodnocení:       93 %

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Český klub - 2005
Český klub - 2009

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 346x      V přečtených V přečtených: 850x

Sinuhet je dítě neznámého původu. Připlul ke své nevlastní matce Kipě a otci Senmutovi v proutěném košíku po řece. Učil se v chrámě Amonově a stal se jako otec lékařem. Dobrodružství, která zažil, jsou četná. A tím nejpovolanějším, kdo by nám o nich měl povědět, je on sám.

Komentáře ke knize Egypťan Sinuhet:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

UŽIVATEL Lucip [13. 1. 12, 13:52]
Tahle kniha je pro mě osobně trochu otázka. Když jsem ji četla v 16ti poprvé, milovala jsem Sinuheta, co udělal pro lásku mě odrovnávalo. Když jsem ji četla o deset let později, měla jsem ho za uplnýho blba, který se chová nelogicky, přemýšlí nevím čím a chvílema jsem měla chuť to odložit. Ale jen o tomhle ta kniha není. Každopádně příběh je velmi poutavý, krásně napsaný, čtivý a moc pěkně je zde popsáno jak lidé dříve žili, jak fungovala celá společnost, intriky, vztahy, křivdy a věřím, že podobné životy dříve opravdu mohli prožívat. Těším se až si jí za dalších 10 let přečtu a věřím, že celý ten příběh zase budu vnímat úplně jinak. A i díky tomu to pro mě je jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.
UŽIVATEL rosavtrave [18. 11. 11, 16:34]
Tato kniha ač přes svou velkou tloušťku :o) mě zaujala a děj hlavního hrdiny se mi opravdu líbil. Určitě se k ní jednou vrátím a celou si ji s chutí znova přečtu.
UŽIVATEL Pan T [1. 11. 11, 17:35]
Příběh egyptského lékaře, který je jen záminkou, aby mohl být čtenář proveden exotickými krajinami dávného světa. Právě svět okolo, se svými mýty, zvyky, božstvy, a mentalitou, jsou hlavní premisou knihy. Kniha člověka velmi povrchně seznámí s dávným Egyptem, Sýrií, Chetity, Kyprem, a s Babyloňany. Bohužel, člověku který již má znalosti, a povědomí o této historické etapě, může kniha nabídnout jen průměrný román, který si pouze ze seznamu"odškrtává" všechny atributy ( stejně jako lokace ), které má správný román mít. 3/5
UŽIVATEL jewix [21. 10. 11, 13:14]
Asi tady nenapíšu nic co tady ještě není.Tohle je pro mě vrchol žánru historický román.Výborná výpravná kniha, která se čte velice dobře.Trochu se této knize podle mě přibližuje první díl Řeky bohů, ale Sinuheta řadím jednoznačně na první místo.Kdo po knize sáhne a neodradí ho 830 stran, tak určitě nebude litovat!
UŽIVATEL Domenica [8. 10. 11, 13:42]
Já jsem tuto knihu dostala přečíst jako trest. Když jsem ji poprvé uviděla, v duši jsem našeho češtináře proklela, ale po chvíli čtení jsem přemýšlela kde ten trest je, protože kniha je skvělá. Musím říct, že jsem si ji oblíbila a to doslova. Začátek, průběh a nečekaný konec jsem si opravdu užila. Jediná pasáž, která mě neoslovila, bylo období války, ale Sinuhetova jízda na splašeném oslovi mi tuto část vynahradila.
UŽIVATEL alena.marie [4. 10. 11, 9:15]
Prvních zhruba 50 stran jsem absolutně nechápala, co na týhle knize všichni mají... Pořád dokola se tam opakovalo: "Já jsem egypťan Sinuhet, syn toho a toho a tuhle knihu píšu jen pro sebe." Myslela jsem, že s tím snad švihnu... Ale vydržela jsem a najednou jsem zjistila, že se od ní nemůžu odlepit! =) Ty intriky a zákulisí tehdejší politiky! Geniální!
UŽIVATEL Hledající [25. 9. 11, 13:41]
Tak tady je asi zbytečné psát jakýkoliv komentář..přestože jsem ji naposledy četl před mnoha lety, tak tato kniha společně s "Bohové a králové starého Egypta" od. V. Zamarovského mi otevřely svět země okolo Nilu a probudily nadlouho mou lásku ke starověkému Egyptu a vůbec i zemím na východ v oblasti dávné Mezopotámie. Kniha má ještě jedno velké plus u mě v tom, že knihy typu "historického románu" prakticky nečtu, mám raději autentickou historii, archeologii, antropologii, prostě jasná a pravdivá fakta z minulosti, ale toto byl krásný mystický výlet, kde se skutečně i spouta popsaných věcí mohla takto odehrát a existovat.
UŽIVATEL oorange [19. 9. 11, 8:22]
Nádherné vyprávění ze života egypťana Sinuheta se mi moc líbilo. Dalo by se říct, že jsem ty tři týdny, co jsem knihu četla, strávila ve starém Egyptě a byl to krásný zážitek.
UŽIVATEL VercisS [14. 9. 11, 14:18]
Knížku jsem četla už před rokem, takže prvotní dojmy už vyprchaly, ale dodnes si pamatuji, že dojmy to byly velmi silné a nerada jsem se s knížkou loučila. Dodnes patří k těm knihám, které mě nejvíce oslovily.
UŽIVATEL mirka.vazy [21. 8. 11, 16:52]
Mnozí ji nedokážou porozumět, každý dosáhne správného času, kdy ji porozumí... pokaždé si z ní něco vezmete,poučíte, nebo i něco začnete chápat. Jako mladý člověk ji vidíte spíše jako pohádku. Po pár letech tu knihu chápete už jinak. Je dobré ji číst pomalu a pociťovat váhu slov. Myslím, že je to výborná kniha, autor byl velký "myslitel". Má sice hodně stran, ale jsou knihy, které mají stran polovinu a nejsou ke čtení vůbec! Na knize není důležité to kolik má stran, ale to, aby vás dokázala zaujmout, abyste v ní nalezli co hledáte, a abyste ji četli s veškerou jemností - bude se vám to číst skorem samo.
UŽIVATEL janicqa [15. 8. 11, 14:32]
Loučila jsem se s hlavním hrdinou jen s těžkým srdcem. Skvělé vylíčení doby, úplně mě vtáhl do děje. Tato kniha mi dala jak emocionálně, tak do množství informací.. (Akorát by mě zajímalo, jak nakonec dopadla ta mrcha Nefernefernefer!! :-.)
UŽIVATEL Honza Ondřej [14. 8. 11, 18:23]
Tato kniha je tak ůžasná a tak mě baví že jsem si řekl že každý den kdy ji čtu smím přečíst jenom 1 kapitolu, tak strašne se bojím že jí dočtu že to až není možné, v téhle knize jsou takové emoce taková touha, láska a tak duchaplné myšlenky. Z téhle knihy se opravdu moje srdce raduje, ale i pláče nad mineou po které se mi stýská :")
Jestli někdo váhá nad tím jestli si ji přečte, neváhejte a skočte rovnou do obchodu do knihovny kamkoliv, jenom ji začněte číst a uvidítě, že jste právě našli poklad.
UŽIVATEL Nestea [30. 7. 11, 23:14]
minulý týden jsem dočetla tuto knihu a musím říct, že jsem se zprvu děsila počtu stránek a jak dlouho mi četba bude trvat, ale kupodivu se toto čte hrozně rychle a za cca týden bylo dočteno. :o) Některé knihy mi nepřišly až tak zajímavé klidně bych je vynechala, ale ty ostatní mě totálně vtáhly do děje a nemohla jsem se odtrhnout. :o) Určitě všem doporučuji tuto knihu přečíst.
UŽIVATEL PeťkaW. [3. 7. 11, 20:24]
V téhle je knize je prostě všechno - kouzlo minulosti a starého Egypta, zajímavý děj, hluboké myšlenky, mystika, láska, boj, intriky, politika, filozofie, neopakovatelné metafory, realita i fantazie... Spoustu věcí si člověk může vztáhnout do dnešní doby, i když děj samotný je z x-tého století před naším letopočtem. Waltari se na knize vyřádil. Je vidět, jak si s ní hrál a jak ji s pečlivou propracovaností tvořil stránku za stránkou.
Mám ráda podobnou tématiku, takže mi ani nevadil pro někoho děsivý počet stránek. Byly sem tam pasáže, které nebyly tak čtivé, ale ty jsou snad v každé knize.
Doufám, že se k Sinuhetovi ještě vrátím...
UŽIVATEL RockWagram [12. 5. 11, 0:15]
Celá lidská společnost je jeden velký kolotoč...i když vám z něj začne být zle, nebo vás prostě přestane bavit, vždycky se najde nějaký blbec, který si koupí lístek. Ať už narážím na války, diktaturu, komunismus, demokracii, touhu po moci, touhu po penězích. Pořád se to točí dokola. Jedna generace spáchá mnohdy až neuvěřitelné lumpárny...a druhá to zopakuje. Mika Waltari to moc dobře věděl. A taky věděl, že jeho Egypťané ještě nebyli připraveni na Atona, stejně jako na něj nejsme připraveni my...stejně jako naši potomci. Sinuhet měl úžasný život plný poznání. Když vzpomínal, vnímal jsem to jako vlastní vzpomínky...jakoby to opravdu bylo několik let zpátky, ne pouze několik stran v knize. A jak tak jeho slov na stránkách ubývalo, pomalu jsem se s ním loučil. On jako jeden z mála prošel změnou a prozřením. Jenže jak řekl E.M.Remarque ,,Když se konečně něčemu doopravdy naučíme, jsme už moc staří, aby nám to k něčemu bylo.''
UŽIVATEL Barabura [5. 5. 11, 9:44]
Přečtení této knihy byl trochu težký porod. Prvních 400 stran mi šlo jako po másle, pak jsem se bohužel trochu zasekla. Bylo méně času a tak dočtení bylo trochu trápení. Posledních 100 stran bylo zase v pohodě. No jinak příběh se mi docela líbil, ale sám Sinuhet mi byl docela nesympatický a chvílemi mně přímo sral (opravdu to nemohu jinak napsat). Jak někdo může svojí blbostí způsobit tolik trápení svým blízkým, to jsem snad ještě neviděla. Opravdu jsem v některých chvílích nadávala nahlas. Ale jinak nádherný styl psaní a velice poučná kniha. Doufala jsem, že aspoň nakonec bude někdo šťastný. Strašně jsem fandila Haremhebovi, ale on ci chudák vybral takovou hnusnou a zlou ženskou. Ještěže měl Sinuhet Kaptaha a Muti, jinak by snad ani nevěděl co má kolikrát dělat. A není divu, že mu ke konci z jeho života trochu hráblo.
Některé myšlenky v knize se mi velice líbily - bzučení mouchy v mých uších, o zítřku předem nikdo nic neví, leju na tebe svojí vodu. Ale některé, hlavně okolo náboženství, mi přišly úplně mimo mísu.
UŽIVATEL LadyEsik [24. 4. 11, 10:19]
Tato kniha se mi opravdu líbila. Četla jsem ji poměrně dlouho na sebe, tak devět dní. Je to román, má 728 stran a víc, přesné číslo se může lišit. Je to příběh o životě lékaře, z doby Staré říše. Egypt, Kréta, Mittanská říše, Hethité apod. Jeho život je opravdu zajímavý, ale je z toho cítit, že by se to skutečně mohlo stát, je to dost reálné. Jak jsem tu už psala, první půlka knihy je především plná cestování a slova obveselování. Druhá plná války. Mika Waltari říkal, že je to hodně o době, v které žil (po druhé světové válce), a když jsem se dívala, skutečně jsem tam náznaky viděla. Hlavně ta jejich Svatá válka.
A intimní život Sinuheta, co se týče lásky, to je taky dost drsný. Nic prozrazovat nebudu, ale chudák Sinuhet. Jeho názory se mi ale líbily. Celá jeho postava.
Příběh je to od Sinuheta od doby, na kterou si pamatuje, až po stáří, kdy píše knihy ve vyhnanství. Jazyk je moc pěkný a překlad máme na vysoké úrovni, jak jsem mohla číst v dodatku o překladu. Opravdu doporučuji :)

(líbílo se mi, co říkala Nefernefernefer: ,,Nejsem žena hodna opovržení." (ale byla), taky ,,Jsi jen bzučením mouchy u mého hlavy." (nebo tak něco), také často říkali o lejnu/hovnu mezi prsty (že je někdo tak chudý, že má lejno mezi prsty, nebo tak) a taky čin Baketamon s těmi kameny a Minea a Merit. A hned zezačátku: ,,Toto vše jsem napsal já Sinuhet, Egypťan, pro sebe sama. Nikoli pro bohy, ani pro lidi, ani pro zachování svého jména navěky, nýbrž pro sebe sama, ubohého a ztrápeného, a pro své srdce, jež dostalo svou míru plnou.")
UŽIVATEL Elki [19. 4. 11, 14:46]
Já jsem, jak koukám, asi exot, protože jsem tuto knížku ani jednou nedočetla. Zkoušela jsem to 5x a naposled jsem to vzdala u strany 53. Nedokázala mě udržet soustředěnou, snad až na 2 zajímavější stránky mě i těchto pár listů stálo strašně přemáhání. :(
UŽIVATEL Eso [17. 4. 11, 23:38]
Když jsem ji začal číst, onemocněl jsem. A tak mě Sinuhet provázel během chřipky. Nádherné čtení nádherné knihy, v které je mnoho moudrého. Přečtěte si ji také.
UŽIVATEL jsausten [29. 3. 11, 23:06]
Zaprvé musím zmínit úžasný český překlad. Když jsem četl kamarádce úryvky, ptala se mě, jak mě to může bavit. Odpověď je snadná, ten nádherný jazyk ze kterého sestávají jednotlivé příhody, pohádky, pověsti. Dokážu si představit, že kdyby byla podobným stylem napsána jakákoli jiná kniha, mě by to nebavilo, tohle má ale to Kouzlo. Slovy nedokážu popsat to skloubení epičnosti a drobných lyrických detailů.
UŽIVATEL Čtenář [28. 1. 11, 17:26]
Jedna z mých opravdu nejoblíbenějších knížek. Z textu je patrné, že pan Waltari měl velmi slušný přehlewd o historii. Dílo skutečně zdařile opisuje život v tehdejším starověkém Egyptě. Velmi rád bych se k Egypťanu Sinuhetovi vrátil znovu.
UŽIVATEL mitote [16. 11. 10, 8:50]
Dokonalá a nádherná knížka. Jedna z mála knížek, se kterou jsem "splynula". Knížka Vás do sebe vtáhne a naskytne vám pouť Egyptem, kde se dozvíte nejen o historii a kultuře ale také o mezilidských vztazích až vám na konci těch 800 stran přijde jako zoufale málo...
UŽIVATEL wayllerova [10. 11. 10, 19:00]
Velice zajímavé a velice poučné. Mnoho nám řekne a mnoho vysvětlí. Bylo to zábavné a pěkné. Tato kniha okouzluje knihovny už řadu let a stále má famózní úspěch.
UŽIVATEL eleonen [3. 9. 10, 16:24]
Pokaždé, když ji čtu v ní objevím něco nového. Je plná úvah o životě a přitom nenudí. Také musím pochválit překladatelku, je to napsáno hezkou češtinou.
UŽIVATEL AndyRamos [27. 8. 10, 23:07]
Tuto knihu jsem si také zamiloval. Je úžasné, jak se tam proplétá historie, filozofie, kulturologie a něco málo i ze sociologie nebo psychologie...Příběh mě úplně vtáhl do děje a pak mi bylo líto, že jsem to dočetl, mohl bych to číst do nekonečna...
UŽIVATEL eurydika [25. 8. 10, 13:34]
Já nevím, já jsem se nedokázala se Sinuhetem ztotožnit, ani mi neřipadal nijak sympatický, proto mi stačilo tuto knížku přečíst jen jednou. Ale příběh je úžasně napsaný.
UŽIVATEL Milena [16. 8. 10, 7:11]
Do této knihy jsem se doslova zamilovala! Je to velmi poutavé čtení. Velmi ráda se k ní vracím, zatím jsem ji přečetla jen 3x :-)Zajímalo by mě, zda byl Sinuhet skutečně synem faraona...
UŽIVATEL monini [5. 8. 10, 16:09]
Málokterá knížka se mi tak nelíbila jako právě tato. Nicméně je to věc názoru a osobního postoje. Já bych si Egypťana Sinuheta už nikdy nepřečetla a jsem ráda, že jsem to zvládla na první pokus.
UŽIVATEL Ameli [25. 7. 10, 22:49]
Moje oblíbená knížka, dá se přečíst několikrát a pokaždé se člověk baví:-) Poprvé jsem ji přečetla doslova jedním dechem. A teď se k ní ráda vracím. :-)
UŽIVATEL Elrond [13. 6. 10, 19:18]
Je to skvělá kniha a ačkoli se odehrává tak dávno, je to naprosto ze života. Hodně věcí co se tam odehrává se děje i dnes. Zajímalo by mně kolik do toho dal Waltari autobiografických prvků...
UŽIVATEL Bastet [8. 6. 10, 21:10]
Poprvé jsem četla v 13 letech a dodnes miluji. Díky ní vlastně miluji starověký Egypt. Jedna z těch knih, které vás donutí zamyslet se nad světem jeho proměnami a jeho stálosti.
UŽIVATEL Tyet [21. 4. 10, 18:02]
Moje nejmilejší kniha vůbec, četla jsem ji třikrát a pokaždý v ní našla něco novýho. Je v ní všechno a kdybych měla vybrat jedinou knihu, kterou si stojí za to přečíst, bude to tahle.
UŽIVATEL Veronika [20. 2. 10, 22:05]
Môj milý doktor Sinuhet! Niečo neskutočné! Exkurzia do starovekého Egypta plného intríg a nového Boha pohľadom "obyčajného" lekára Sinuheta. Spolu s ním ako malým dieťaťom som vhupla do toho neskutočne úžasného sveta a s jeho verným otrokom ho sprevádzala po cestách-necestách až k jeho poslednému odpočinku. Priznávam, že tie "politické" pasáže ma nudili, ale všetko ostatné som zhltla jedným obrovským hltom :)
UŽIVATEL katesek [15. 2. 10, 15:04]
Hezká knížka, pro mě moc dlouhá - chvílema mě moc nebavila, ale když ji vezmu jako celek tak rozhodně zapůsobila, pár pasáží se mi velice líbilo. - "Člověk by neměl nikdy žádat příliš štěstí, neboť nic není prchavějšího a pomíjivějšího než štěstí lidské."
UŽIVATEL jamalka [10. 2. 10, 13:24]
Nevím, s touto knihou mám problém. Všichni ji hrozně chválí, ale mě opravdu nijak zvlášť nezaujala a ničím neohromila.
UŽIVATEL Egon Svratkin [25. 1. 10, 18:00]
Krásná kniha, občasné zdlouhavé pasáže stojí za čtení už jen pro stylistickou stránku, několik momentů se mě dotklo takovým způsobem, že jsem musel stěží obhajovat sám před sebou smysl života... V knize je toho mnoho a každopádně ji považuji za mistrovské dílo řadící se k vrcholům světové literatury.
UŽIVATEL skjaninka [24. 1. 10, 11:59]
Sinuhet a Rieka Bohov od Smitha...number one
UŽIVATEL gogen [11. 1. 10, 9:51]
Jedna z mála knížek, kterou sem přečetl na jeden zátah. Jedna z mnoha, která člověka přinutí zkoumat skutečnou historii :-)
UŽIVATEL Elrond [8. 12. 09, 22:37]
Pro mne the best, neskutečný výlet do starověku očima egyptskýho doktora. A pokud se mnou někdo nesouhlasí tak jeho názor je jen bzučením much v mých uších...