Země lidí

Hodnocení:       88 %

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Nakladatelství:
Aurora - 1996
Aurora - 2003

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 12x      V přečtených V přečtených: 46x      V knihovně V knihovně: 9x      K přečtení K přečtění: 10x

Země lidí je dovršením té části Saint-Exupéryho díla, která čerpala z jeho zkušeností civilního letce. Kniha je komponována způsobem, který je pro autora příznačný: je to směs úvah, meditací a příběhů ze života letců. "Letadlo není cíl, ale prostředek. Člověk nedává v sázku život kvůli letadlu. Sedlák také neorá proto, že má pluh," říká na jednom místě a tato slova obsahují základ autorovy životní filozofie. Letci nejsou hazardéry, nenasazují své životy jen z touhy po dobrodružství a pro vzrušení z rizika: to by bylo jen fanfarónství a mladická nerozvážnost. Nový rozměr jejich odvaze dává pocit odpovědnosti za sebe, za kamarády, za úkol, který každý z nich přijal jako důsledek své vlastní svobodné volby.

Komentáře ke knize Země lidí:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL LadyEsik [24. 4. 11, 10:17]
Toto dílo je ze souhrnu děl v knize Moje planeta. Z ní jsem četla jen Malého prince a Země lidí, i když bych si ji ráda přečetla celou, protože Antoine de Saint-Exupéry píše opravdu nádherně (nebo překladatelé nádherně překládají). Země lidí se mi moc líbí, je krásně napsaná, ty slova a slovní spojení, to je skutečně hra někoho, kdo jazyku skvěle rozumí (za což myslím mám připisovat chválu spíš překladatelům, když je to náš jazyk český). Ta kniha se tak dobře čte, slova jen plynou a hladí po duši. I to vyprávění ze života Antoine, letce, je pěkné a napínavé. Antoine de Saint-Exupéry se stal právem mým oblíbeným spisovatelem :)
(překladatelé jsou Jiří Konopek, Věra Smetanová, Zdeňka Stavinohová a Marie Veselá)
Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL ondra.skala [20. 1. 11, 23:26]
Dlouho jsem hledal knihu, která by se přiblížila svou hloubkou Citadele. Po vyzkoušení mnoha autorů jsem se vrátil na začátek, kruh se uzavřel a já zjistil, že pod svícnem opravdu bývá tma. Země lidí je jednou velikou úvahou pojednávající - jak je u Exupéryho zvykem - o základních morálních a duševních vlastnostech člověka a to s naléhavostí, která ani po víc než půlstoletí neztratila nic ze své aktuálnosti. Navíc je oproti Citadele zasazena do útržkovitých, povídkových vyprávění, což ji činí pro většinu čtenářů možná trošku přijatelnější než Exupéryho slavnější lyrický epos. Smekám.