300
Hodnocení: 92 %
(hodnoceno: 45x)
Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení5
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Autor: Frank Miller, Lynn Varley Originální název: 300 Komiks / Historie / Válečné Nejnovější vydání: (Všechna vydání) Comics Centrum - 2005 ISBN: 80-86482-08-1 Počet stránek: 88
| Nakladatelství (rok) | ISBN | Počet stran | Poznámka |
| Comics Centrum (2005) | 80-86482-08-1 | 88 | |
| Comics Centrum (2001) |
Perská armáda - síla tak nesmírná, že se při jejím pochodu zachvívá zem - se vydala rozdrtit Řecko, jediný ostrov rozumu a svobody v moři mysticismu a tyranie. Mezi Řeckem a touto ničivou vlnou zkázy stojí malá skupinka tří set válečníků. Tito válečníci však nejsou obyčejní lidé... jsou to Sparťané. Kniha je držitelem cen Willa Eisnera a Harveyho. V Čechách dostala 300 na prvním ComiCZconu ceny za nejlepší scénář, překlad a publikaci. Frank Miller byl za 300 vyhlášen jako nejlepší autor.
(Vložil uživatel: jamalka)
Komentáře ke knize 300:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Řadit:
Od nejnovejších |
Dle kvality
UŽIVATEL Bastet - 27. 9. 2012, 16:40
Komiks který neurazí, ale ani nepřekvapí. Zajímavá kresba, sem tam velmi vtipný komentář, ale to je tak všechno.
UŽIVATEL adevr - 27. 9. 2012, 17:18
Nejde vychvalovat film, když kniha a její atmosféra byla jeho předlohou. Frank Miller je mistr v jejím navozování, a má množství napodobitelů, avšak nikdo ho nepředčil. I komiksy o Sin City a následný film jsou toho důkazem..
UŽIVATEL matrosh - 18. 8. 2011, 20:07
Autorovi Franku Millerovi (Sin City, Návrat temného rytíře, Hard Boiled) se podařila opravdu výjimečná věc. Jeho scénář nás vtahuje mezi těch 300 statečných bojovníků, s kterými putujeme, posloucháme příběhy, usínáme i válčíme. Jinými slovy, stáváme se součástí této skupiny, díváme se na svět jejich očima a začínáme postupně chápat jejich tvrdý způsob života. Díky tomu, že scénář staví čtenáře do pozice anonymního člena Leonidasovi stráže, je celý příběh daleko sugestivnějším zážitkem, který nás nutí spoluprožívat veškerý děj daleko intenzivněji. Je to jeden z kladů předlohy, který bych rád vyzdvihl právě v porovnání s již zmiňovanou filmovou adaptací. Ta je sice vizuálně velice působivá, ale daleko víc odosobněná.
Pokud jde o kresbu, nemám jí co vytknout. Frank Miller má velice výrazný autorský styl, který sice nemusí vyhovovat každému, ale k tomuto tvrdému chlapskému příběhu opravdu sedí. Kapitolou samou o sobě je pak použití barvy (Lynn Varleyová), která výrazně určuje náladu celého díla a v kombinaci s černými stíny na některých panelech vyvolává velice živou asociaci s dobovými řeckými reliéfy nebo černofigurovým stylem, typickým pro vrcholné období řecké keramiky. Pokud je řeč o panelech, některé celostránkové kresby jsou opravdu epické a širokoúhlý formát knihy tuto epičnost jenom posiluje. Myslím, že jediný komiks na našem trhu, který může třístovce epičností konkurovat jsou Dobrodružství Luthera Arkwrighta.
Podtrženo a sečteno: Kombinace silného a přímočarého příběhu se silnou a působivou kresbou dělá z tohoto grafického románu, dílo s velkým D, které by nemělo chybět na poličce žádného fandy komiksové tvorby a rozhodně patří mezi ty, které by svou sugestivností a živostí mohli oslovit i čtenáře, kteří se s komiksem zatím nepotkali. Za pravdu mi koneckonců dává i zástup cen, které tento komiks získal. Ať už je to Eisner Awards za nejlepší komiks, scénář a barvu, nebo i Harvey awards.
UŽIVATEL iampatrik - 26. 7. 2011, 21:07
300 jsem přečetl hlavně ze zvědavosti, jelikož film se mě líbil. Bohužel o komiksu to stejné říct nemůžu. Ač pěkně nakreslené, člověk z toho necítí tu atmosféru, kterou film skvěle vykresloval.