Bylo nás pět
Hodnocení: 79 %
(hodnoceno: 699x)
Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení4
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Autor: Karel Poláček Originální název: Bylo nás pět Pro děti / Beletrie / Humorné Poprvé vydáno celosvětově: 1946 Nejnovější vydání: (Všechna vydání) Albatros - 2008 ISBN: 978-80-00-01884-3 Počet stránek: 200
| Nakladatelství (rok) | ISBN | Počet stran | Poznámka |
| Albatros (2008) | 978-80-00-01884-3 | 200 | |
| Albatros (2006) | |||
| Albatros (2003) |
Tato vlídná knížka o klukovinách jedné party přinesla potěšení už nejedné generaci. Ti starší znají vyprávění školáka Péti Bajzy z přednesu Františka Filipovského, jiní si jeho příhody a alotria s kamarády vybaví díky televiznímu přepisu. Téměř každý se však po prvním seznámení s ním vrací k textu jako čtenář několikrát za život. Svým radostným obrázkem dětství jako by autor shromažďoval sílu pro život „se žlutou hvězdou" zprvu v Terezíně a později v Osvětimi. Nepřežil, zato pěticí svých uličníků se trvale zapsal čtenářům do duše.
Komentáře ke knize Bylo nás pět:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Řadit:
Od nejnovejších |
Dle kvality
UŽIVATEL Tiwala - 30. 9. 2012, 20:54
Mě se líbila jak kniha, tak seriál. Výborná kniha u které se smějete od začátku až do konce. Vřele doporučuji
UŽIVATEL domingo - 8. 3. 2010, 16:43
Memento bezstarostného dětství :) koňské hlavy mluví, neškodný důchodce pan Fajst je ztělesněným nepřítelem, peníze na cestu do Itálie se dají utratit za bonbóny a máčené okurky... nejlepší česká kniha pro děti, kouzelná a naivní, napsaná krásným, vtipným jazykem; tady nejsou žádné pseudointelektuálské odsudky na místě. Dám plné hodnocení, i vzhledem k tomu, jak nízko si tento klenot předválečné literatury stojí v porovnání s různými kýčovitými ohyzdnostmi. (5/5)
UŽIVATEL jehlaspichlas - 11. 8. 2012, 20:20
Když jsem prvně viděl seriálové zpracování z roku 1994, tak jsem si řekl, jaká asi
bude kniha. Až na pár humorných situací jsem asi od ní očekával moc, ačkoliv patřil
pan Poláček mezi významné meziválečné autory.
pan Poláček mezi významné meziválečné autory.
UŽIVATEL alča87 - 17. 5. 2013, 0:09
Krásná a dojemná kniha, na Poláčka nedám dopustit. Jsme rodičům vděčná, že mi ji dali k osmým narozeninám a já si v ní mohu číst i dnes.
Myslím, že to není jenom kniha pro děti. Člověk se k ní může vracet celý život a zavzpomínat na to, jaké to bylo být dítětem. I Políček určitě vzpomínal, když knihu psal, když uvážíte, kdy ji napsal.
UŽIVATEL vanous95 - 15. 6. 2012, 21:28
Velice příjemné čtení! Taková oddychovka k maturitě. Vcelku jsem se děsil oné druhé části, která dle mnoha předchozích komentářů je tzv. nic moc, nicméně právě tato část mě bavila kupodivu více než první část knihy. Líbilo se mi, jak Poláček dokázal propojit realitu (Péťa v posteli, u něj rodiče a doktor) se sny a iluzemi (dobrodružství s Jumbem a kluky v Indii). Samozřejmě nemusím dodávat, že jsem se mnohdy příjemně zasmál :)
UŽIVATEL prkali - 2. 2. 2013, 20:21
"Můj nejmilejší přítel se nazývá Bejval Antonín, protože jsme s Tondou jedna ruka. On má plničký kufr indiánek, jako jest: Morová rána v Praze, Vpád Pasovských a Bílá paní Rožmberská."
UŽIVATEL VerenaLord - 28. 2. 2013, 21:15
Krásná česká knížka pro děti! Čte se velice hezky, je vtipná a zajímavá. Mimo to se člověk dozví i dost o době, ve které se děj odehrává.
UŽIVATEL andilek666 - 11. 10. 2012, 0:58
Jako malá jsem ten seriál milovala, takže jednou když jsem doma našla zahrabanou knížku, přečetla jsem jí jedním dechem =o)
UŽIVATEL pove - 12. 1. 2012, 16:46
Kdo nezná tuto knihu, ten jako by nežil. Vtipná a laskavá. Kluci byli lumpové, ale nebyli zlí, na tom je kniha postavena.
UŽIVATEL LadysR2 - 27. 1. 2013, 21:47
Přečetl jsem ve stanu na výletě s rodičema, kde furt pršelo.. Bylo mi asi 16-17 a nechtěl jsem s nima jet. Takže bojkot a nakonec mi pomohl déšť. Ale ke knize : Perfektně napsaný, čtivý.. Až jsem klukům tu partu a tu pohodu záviděl :-) Kdo nečetl, má smůlu :-)
UŽIVATEL yanniss - 28. 9. 2012, 18:51
Knihu jsme museli číst povinně v pát třídě. Moc si jí nepamatuji, ale toto téma knih mě moc nebaví, teď jí budu číst znova do povinné četby, tak jsem zvědavá jestli změním názor, či nikoli :)
UŽIVATEL Anett - 18. 2. 2012, 16:01
"..a kdyby dolejzal, tak mu řeknu ať nedolejzá!!"
Příjemná četba k maturitě. Za toto dílo Karla Poláčka obdivuju a smekám před ním. Kniha je vlastně úplně jednoduchá, ale zároveň zábavná. Mohla bych ji číst klidně pořád a stejně by mě neomrzela.
UŽIVATEL Shax - 28. 10. 2011, 23:22
Povinná četba k maturitě. Povinná nepovinná, mě moc bavila, stejně tak seriál. I když..přiznejme si to, seriál mě bere víc :)
UŽIVATEL Vojtik69 - 7. 11. 2010, 15:32
Jako dítě mě kniha nikdy nebavila a i přes několik pokusů jsem se nedočetl dál, než na 20. stránku. Dnes s odstupem času musím říct, že je to skvělá knížka!
PS: Doporučuji i audioverzi namluvenou panem Filipovským - ta nemá chybu!!
PS: Doporučuji i audioverzi namluvenou panem Filipovským - ta nemá chybu!!
UŽIVATEL ronynka - 3. 11. 2011, 11:27
Rampepurda jedna rampepurdacka! :-) Moc zabavna knizka, ktera se cte jednim dechem :) Cetla jsem ji na zakladce kvuli povinne literature a neudelala jsem chybu :)
UŽIVATEL Morloth - 10. 4. 2010, 18:39
Na této knize obdivuji nejen to, že dětské příběhy zblajzne s chutí i dospělák, ale především fakt, že Karel Poláček tuto knihu tvořil za neuvěřitelných podmínek. Jistě, mohla sloužit jako únik, ale je fascinující, že i tak chybí temnota.
UŽIVATEL G8 - 20. 5. 2013, 10:45
Přečetl jsem a byl jsem velice spokojen s výsledkem. Sice jsem už v té době byl podstatně starší, než hrdinové knihy, ale i tak to byla výborná jízda - protekční Otakárek, pan Fajst, "rukulíbám" paní Soumarové nebo mírně psychadelická cesta do Indie. Vzhledem k tomu, co zde bylo vydáno za zrůdnosti, je tahle kniha klenot.
UŽIVATEL trilji - 17. 4. 2013, 17:55
Seriál se mi teda líbyl víc než kniha. Ta podle mě za moc nestojí. Nelíbyl se mi totiž jazyk kterým je dílo psáno. Podle mě je to až příliš a čtení bylo občas zdlouhavé. Prostě seriál nebo film je podle mě u tohoto díla lepší.
UŽIVATEL lenisko - 4. 11. 2012, 8:42
Co se mi na Poláčkových knihách líbí, je humor. U této knihy je mi navíc sympatické, že je v ní humor a je pro děti.. Četla jsem ji ještě na základce, ale dokážu si představit, že bych se s ní bavila i v dnešní době.. Poláček ji napsal bravurně. Díky :-)
UŽIVATEL cachanell - 8. 1. 2012, 9:27
"My kluci, co spolu chodíme ... "- vtipná, příjemná exkurze do nechtěných klukovin jedné , party dětí na malém městě .. úsměvné, milé, příjemné ...
UŽIVATEL Eventful - 24. 11. 2011, 19:59
seriál skvělý, ale u básnění o Jumbovi a Indii jsem myslela, že zemřu nudou. Nicméně je to klasika :)
UŽIVATEL FelixF - 23. 2. 2013, 16:54
Seriálová adaptace je něco úžasného. Knížka je pak spíš pro mladší věkovou kategorii a lze ji přelousknout docela rychle. Nicméně dobře se čte a má pěkný děj.
UŽIVATEL ivishka - 8. 2. 2013, 5:01
Perfektní kniha a perfektní seriálové zpracování mluví samo za sebe. Nikdy se nepřestanu bavit u klukovin pěti kamarádů a vždy si představím malého Adama Nováka nebo jeho seriálového tatínka Oldřicha Nového a v hlavě mi zní známá znělka. Karel Poláček bohužel zahynul v koncentračním táboře a psaní této knihy byla v podstatě vzpomínka na jeho dětství.
UŽIVATEL johnyc - 12. 8. 2012, 19:18
Jediná kniha u které mě při čtení bolela hlava. A druhá polovina je jak z hlavy zhulenýho jamajčana.
UŽIVATEL Artep524 - 30. 6. 2012, 14:33
Ačkoli Karel Poláček v této knize použil i starších výrazů, dílo se mi i díky filmovému zpracování četlo velice dobře.
UŽIVATEL RacingF - 2. 3. 2012, 16:40
Kniha byla čtivá, ale moc se mi nelíbila část, kdy má Petr spalničky... Jinak to bylo krásné čtení, a musím říct, že se mi líbilo i filmové zpracování :)
UŽIVATEL Snow - 20. 2. 2012, 0:15
Fajnová četba o pár stránkách. Jak film, tak kniha se mi líbila.................................................
UŽIVATEL cguio - 27. 12. 2011, 19:00
Jedno z mála stravitelých čtiv na střední škole. Filmové zpracování je až na malé odchykly od knihy také skvělé.
UŽIVATEL nikipa - 18. 12. 2011, 15:07
Super, vtipný dokud neonemocní, pak se neuvěřitelně táhne, což je asi půlka knihy. Seriál je perfektní. I přes nudu v Indii hodnotím kladně :)
UŽIVATEL ploshulix - 18. 3. 2011, 15:17
Nevím, jestli je to tím, že tuhle knížku čtu v rámci povinné četby, ale moc mě nezaujala. Příběh je vyprávěn chaoticky, není tak poutavý jako televizní seriál, který byl natočen na motivy knížky.
UŽIVATEL Bbrody - 20. 12. 2010, 13:34
Seriál výrazně lepší, což se tak trochu raritka. Jazyk je ovšem vtipný, kniha klasika, takže bych ji určitě nevynechala. Souhlasím také s názorem, že ty hořečnaté sny byly nudné, nezáživné.
UŽIVATEL Samantha - 15. 9. 2010, 17:21
Vždycky mi přišla slabší poslední třetina knihy, která se odehrává v Petrových horečnatých snech, ale zbytek knihy je skutečně klenot, kterému překvapivě neublížilo ani televizní zpracování, a po kterém snad i dnešní děti sahají s velkou chutí. Dávm 4 hvězdičky.
UŽIVATEL VejaVenaVera - 10. 9. 2010, 0:38
Knihu jsem měla přečtenou za dva dny, velice se mi líbila. Byla napsána s vtipem :) Dobře se četla. Kdo by neznal Petra Bajzu, Čenka Jirsáka, Antonína Bejvala, Eduarda Kemlinka a Zilvara z chudobince ..