Farma zvířat
Autor: George Orwell Originální název: The Animal Farm Román / Utopické ISBN: 80-7299-075-6 Počet stránek: 152 Nakladatelství: Aurora - 2004
Farmu zvířat, své nejcennější dílo, napsal George Orwell v letech 1943 a 1944, poprvé ale vyšla až v roce 1945, a to po značných peripetiích. Orwell nemohl najít nakladatele: sovětské Rusko se lvím podílem zasloužilo o porážku Německa a britští nakladatelé nepokládali za přijatelné vydat text, jenž je ostrým útokem na Stalinův režim. Kniha vyšla až v době, kdy začínaly být patrné známky nastávající studené války. Z politické bajky a alegorie se brzy po vydání stal bestseller.
Důvodů obrovského úspěchu knihy je hned několik: vedle nezpochybnitelných literárních kvalit a estetické působivosti to byla kritika stalinského režimu, ve své době velmi řídká. Navíc realitu tehdejšího Sovětského svazu představila způsobem veskrze komickým a důvěrně známým, takže banalita zla vyvstala v celé své hrozivosti.
Alegorie Farmy zvířat je zřejmá na první pohled - na velice malém prostoru tu Orwell ve vynikající zkratce zachytil dějiny Sovětského svazu, a to od šíření leninské ideologie (vystavená lebka „prasečího Lenina" Majora jako parodie mauzolea), přes říjnovou revoluci až po střet Stalina s Trockým a následné vyštvání Trockého. V podobě stachanovce Boxera je zachyceno pracovní nadšení, ve stále menších přídělech krmení krize bolševického hospodaření, a celá kniha končí satirou paktu o neutočení, válkou a následným přerodem revolučních prasat v jejich největší nepřátele - lidi.
Z literárního hlediska je zajímavá volba metafor: zatímco některé jsou poměrně očekávané (psi jako tajní policisté, kůň jako stachanovský dříč, ovce jako nepřemýšlející masa), jiné naopak poměrně překvapí, zejména ta ústřední - neškodní pašíci, jak je známe z pohádek, působí jako vůdci proletariátu, diktátoři a původci všeho zla neotřele, byť to je metafora případná, přinejmenším z hlediska fyziognomie.
Další velice zajímavou postavou je osel. Orwell ve svých realistických románech nikdy neodolala a vždy v textu vytvořil autoportrét - nejinak tomu je i ve Farmě zvířat, kde lze za autorovo alter ego považovat právě postavu osla Benjamina, trochu cynického, veskrze fatalistického a na první pohled nezúčastněného „intelektuála". Benjamin, „nejstarší a nejmrzutější zvíře na statku", se do dění kolem aktivně zapojí pouze v okamžiku, kdy se zlo bezprostředně dotkne jeho přítele Boxera. S revolucí sice souhlasí, nicméně od samého počátku je mu jasné, že se život většiny zvířat nezlepší. Pozoruhodné je i zachycení proměn revolučních nálad a postupná uzurpace moci ze strany prasat, a vývoj kolektivní paměti, umně manipulované prasaty, kdy se z Kulišova hrdinství postupně stane zbabělost, a nakonec dokonce zrada; revoluční desatero je krok po kroku upravováno a měněno a nakonec je nahrazeno lapidární tezí vyjadřující nadřazenost prasat. Orwellovi se podařilo mimořádně zdařile zachytit bujení totalitní mocenské mašinérie - ta nesílí v důsledku nějakého důkladného naplánování a pevné mechaniky, nýbrž mnohem jednodušeji a povrchněji: často jde o souhrn náhod, přičemž síla prasat spočívá právě v tom, že náhody, vnější okolnosti (spory mezi lidmi) i přirozené skutečnosti (povaha některých zvířat) dokáží oportunisticky využívat ve svůj prospěch.
Příběh revoluce, jak jej Orwell načrtl ve Farmě zvířat, je tragický. Z hlediska většiny zvířat na farmě k žádné změně nedošlo, pouze se snad nakrátko zlepšila jejich nálada. Dokonce i název se vrátil do své původní podoby, a tak jediná změna se odehrála na postu „pána". Farma zvířat je umělecky pozoruhodnou bajkou a svědectvím o jasnozřivém vhledu do dějin revoluce a naivním chápání jejích ideálů.
Komentáře ke knize Farma zvířat:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL Kim [5. 2. 12, 14:39]
Výborná knížka! Přečetla jsem jí jedním dechem. Je vůbec možné do sto padesáti stránek vložit tolik moudra? Je, Orwell je toho důkazem.
Kdo čte pozorně a pochopí, tomu se knížka nemůže nelíbit.
Kdo čte pozorně a pochopí, tomu se knížka nemůže nelíbit.
UŽIVATEL Margret [29. 1. 12, 10:07]
Perfektní převedení režimu do zvířecího prostředí,čímž je umožněn možná ještě detailnější a názornější popis společenské situace.Závěr mne až dojal (ne v dobrém ale).
UŽIVATEL chazynka [8. 1. 12, 18:45]
Knížka se mi moc líbila a skvěle se četla. Je plná odkazů na totalitní režim, poukazuje na jeho špatnost a absurditu. Ze začátku chtěla zvířata svobodu a postupně se vraceli k tomu, čeho se nejvíc chtěli zbavit. Vtipná a přestou poučná...prostě taková bajka.
UŽIVATEL Fafyna [20. 11. 11, 12:44]
Geniální. Orwell naprosto dokonale vykresluje zrůdnost totalitních režimů včetně manipulace s lidmi a naprosto bezdůvodné násilí.. Přesně vystihl různé povahy zvířat. Ta chytřejší začnou využívat hlouposti a zapomnětlivosti těch ostatních a přesně tak to funguje i mezi lidmi. Ty největší svině (v knize prasata,jak výstižné!) se vždycky dostanou na vrchol a využívají naivity a slabosti svého okolí. Je to odporné a nemělo by se to dít. Otázka je, co s tím můžeme udělat?
UŽIVATEL TomášM [4. 11. 11, 21:43]
Vynikající kniha která se mi moc líbila, krásně vystihnutý "ruský" systém :-D samozřejmě bývalý, i když je pravda že prvky se dají najít i v dnešní "moderní" společnosti
UŽIVATEL ronynka [3. 11. 11, 11:29]
Cetla jsem ji nastesti v dobe, kdy jsem uz plne chapala totalitni rezim. Knizka nadchla a dost se clovek bavil nad prasaty :) Ackoli je to smutne.
UŽIVATEL Xytro [28. 10. 11, 1:05]
"A bylo žití u starého farmáře horší než je teď, na "svobodě?". Farma zvířat je velice povedená kniha, která svým provedením nepasuje pouze na totalitní režim v bývalém Sovětském svazu.
UŽIVATEL zichisek [12. 10. 11, 11:22]
Knihu jsem četla jako povinnou četbu a velmi se mi líbila.Na to jak je "těžká" se čte velmi dobře a velmi dobře se dá pochopit díky přirovnání našeho světa k farmě zvířat.
UŽIVATEL eliishha [16. 8. 11, 17:08]
Tímto dílem chtěl autor varovat před totalitním režimem a alegoricky v něm ukazuje dějiny Sovětského svazu. Jasně zde ukázal, že totalitarismus je postaven na lži, a proto je jeho vzestup i pád tak snadný. Kniha se skvělou myšlenkou, která by neměla chybět ve Vašem seznamu přečtených knih. 5 hvězd si jednoznačně zaslouží...
UŽIVATEL hasickat [16. 8. 11, 14:18]
skvělá bajka pro dospělé, ve které najdete úplně všechno. A proč pro dospělé? Popis státních režimů je na prosté farmě až nevěřitelně reálný. Skláním poklonu nad tím, jak se problém celého světa dal zanést do malé farmy.
UŽIVATEL Veronika [12. 8. 11, 20:33]
Tejto knihe sa nedá dať ani nič iné, len jasných 5 hviezd. Je až neuveriteľne neuveriteľné, ako niekto mohol mať až takúto pravdu. Veľká škoda, že v knihe nie je jasný záver - rada by som vedela Orwellov názor. Aj keď... všetci vieme, ako to skončilo :).
Táto kniha má však pre mňa zvláštny význam a určite by mala figurovať v každej knižnici. Krásnym alegorickým spôsobom poukazuje na to, ako sme my ľudia ľahko zmanipulovateľní a uvedomíme si to (ak si to vôbec uvedomíme) až príliš neskoro - a nech mi nikto nevykladá, že to nie je pravda.
Ostáva už len dúfať, že už nikdy nepríde ten čas, keď "ovce" budú zas brané na "porážku".
UŽIVATEL n.a.s.s.o [9. 8. 11, 16:43]
Geniální proroctví v Orwellově "bajce", které pochopí snad každý. Zajímavá, zábavná a čtivá povídka, která svým způsobem není ani tolik utopická, jak Orwell možná při jejím psaní smýšlel.
UŽIVATEL FlyHigh [3. 8. 11, 21:08]
Orwell naprosto skvělým způsobem zachytil fungování totalitních režimů a je až smutné, že je tato kniha tak pravdivá. Stoprocentně by jí měl číst každý, možná, že by některým pomohla prozřít. Velmi dobře se čte a Orwell zvolil výtečnou formu, jasných 5 hvězd.
UŽIVATEL Reliance [29. 5. 11, 12:30]
Tato kniha se mi moc líbila. Je velice čtivá, ale hlavně má skvělou myšlenku. Je to prostě perfektní alegorie.. Ať už jde o hloupý dav - ovce, souboj Trockého se Stalinem, propagandu, manipulaci lidí, prostě vše.. Dle mého názoru je to zkrátka pěkně a výstižně vymyšleno a podáno...
UŽIVATEL Vera Silent [28. 5. 11, 14:55]
Je to fakt dobre, realne a desive, smutne. A zadny stastny konec, zadne reseni... Zvirata touzila po svobode a stala se jeste vetsimi otroky. Nemusim snad ani dodavat, jak chytre jsou vybrana zvirata jako atributy typickych lidskych povah (moje oblibena je kocka (nebo je to kocour? V originale proste the cat, tak nevim...) Kocka totiz dokaze projit vsim moznym a ma se v podstate dobre a hlavne zmizi, kdyz jde do tuheho. Velice uzitecne...) Zajimalo by me, jaky nazor by mel na knizku nekdo s komunistickym presvedcenim (respektive jak by ji pohanil ci zesmesnil).
UŽIVATEL Janicicinka [18. 4. 11, 22:32]
Antiutopii tu já ráda, a Farma zvířat je asi nejrychleji čtivou knihou, která se mi z antiutopistických děl dostala do ruky. Kdo ví, jestli cílem bylo kritizovat komunismus, třeba cílem kritiky mohla být jakákoliv diktatura. Jinak bych to shrnula: mnoho moudra na málo stránkách. Každá věta má svůj význam a každá je neskutečně moudrá! Měla by se číst povinně, do života může dát mnoho.
UŽIVATEL JaraPes [15. 4. 11, 0:30]
Skutečně vynikající a hlavně neuvěřitelně čtivá kniha. Děj má od první stránky obrovský spád a ten se nezastaví až do poslední stránky. Už dlouho jsem si tak skvěle nepočetl.
UŽIVATEL Martin [3. 4. 11, 11:59]
Dobrá, krátká kniha. Co k obsahu můžu dodat, snad jen SVINĚ!...................................(krátká délka komentáře)..................................
UŽIVATEL Dadzi [10. 3. 11, 18:14]
Krásný satirický příběh, dokonale vystihující zhoubnost socialismu a všech dalších extremistických ideologií... Nic méně jedničkou navždy zůstane 1984...!
UŽIVATEL honzajh [11. 2. 11, 10:15]
Výborná knížka. Jedna z nejlepších co jsem četl. Komunisti jako prasata, to je dokonalé. Příběh je určitě pouční. Není divu proč tuto knižku komunisti zakazovali.
UŽIVATEL AnnaBlond [19. 10. 10, 23:25]
Výtečná alegorie na socializmus. Námět skvělý, příběh, ponaučení. Tak proč ne plný počet bodů? Možná to není Orwellova chyba, ale překladatele... Možná jsem jen dostala do ruky špatné vydání - ale bylo to neskutečně dětsky a polopaticky napsané. Škoda.
UŽIVATEL Matthias [13. 3. 10, 7:32]
Prostě socializmus v praxi…
UŽIVATEL domingo [8. 3. 10, 16:39]
Geniální satira, klíčové antiutopické dílo, symbolický vzor mnoha pozdějších umělců (Pink Floyd třeba) a zdaleka to nejlepší, co Orwell vypustil na světlo. Krátká a svým způsobem strohá novelka, která s odstupem působí jako záznam myšlenkových pochodů nesmírně inteligentního člověka, který, vědom si svých spíše průměrných literárních schopností, zavrhl nějaké experimentování s formou a jazykem a vsadil na jednoduchý příběh s ideou, která jde na dřeň. A možná právě pro toto "nesnažení o umění za každou cenu" má Farma zvířat neskutečný přesah a nadhled, tedy to, co autorově pozdější a známější próze 1984 chybí. (5/5)