Zmizet
Autor: Petra Soukupová Originální název: Zmizet Beletrie / Povídka ISBN: 978-80-7294-317-3 Počet stránek: 344 Nakladatelství: Host - 2009
Soubor tří nekrátkých povídek ZMIZEL, NA KRÁTKO a PŘIJEĎ. Všechny tři mají stejné téma: někdo někdy nikam zmizel...v prvním příběhu se jedná o bratra vypravěče...jeho bratr zmizel v dětství neznámo kam...
V druhé NA KRÁTKO vypráví příběh malý chlapec, který se po sporech s matkou a nevlastní sestrou a po setkání s vlastním biologickým otcem a po zklamání z něho rozhodne zmizet ostatním ze světa.
Ve třetí VĚNEČEK jde o návštěvu dvou nevlastních sester, jež jedna druhé zmizely ze světa po smrti spojovacího článku rodiny - jejich matky. (Vložil uživatel: misssicccka)
Komentáře ke knize Zmizet:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL s-reader [16. 11. 11, 15:59]
Kromě motivu mizení mají povídky Petry Soukupové ještě další společné jmenovatele. Jedním z nejvýraznějších jsou spory mezi sourozenci. Svět sourozenců je světem nepochopení, soupeření o pozornost rodičů a častých výbuchů nenávisti. Emoce jsou tak silné, že je zmírní pouze čas a ten není vždy kdispozici. V povídkách Petry Soukupové se objevují stále stejné typy postav, otcové, kteří nejsou příliš spolehliví, potýkají se alkoholem, autoritu si musí vynucovat, matky, které se marně bojují s absencí zázemí fungujícího partnerského vztahu. Rodina je plná napětí a generačních střetů.
Autorka se snaží o kombinaci různých pohledů - pohledů dětí, pohledu rodičů i nezaujatého pohledu popisného. Je to velmi zajímavý přístup, ale vyprávění se ztrácí dynamiku a pointa je málo výrazná, příběh k pointě nesměřuje. Dramatické momenty zanikají a jeví se ve vyprávění Petry Soukupové jako běžné, nejobyčejnější příhody, které zažíváme každý den.
UŽIVATEL nef7 [23. 9. 11, 14:27]
Líbila se mi první povídka a také schopnost autorky držet čtenáře neustále ve střehu. Jinak mi však trochu vadil styl psaní - krátké úsečné věty, které mi často navozovaly pocity čtení ze slabikáře. Ačkoliv chápu, že ústředním tématem bylo zmizení (ztráta někoho z rodiny), ke konci knihy mi trochu překáželo opakování se neustále stejných motivů mezi povídkami (všude špatné sourozenecké vztahy, všude je otec alkoholikem atd...) Kniha je však čtivá a první povídka velice silná...
UŽIVATEL Franny_Glass [8. 4. 11, 15:09]
Myslím, že Magnesii literaturu dostala právem. Neuvěřitelně čtivá a zájímavá knížka, která dokáže zaujmout. A co víc, když už si myslíte, že se nic dalšího nemůže stát, přijde další obrat.
Melancholicko - tragická pojednání o (nejen) sourozeneckých vztazích. Občas z toho na vás padne šílenej smutek, ale pak čtete o tom, jak šestiletýho kluka sere škraloup a musíte se usmívat. Už nad tím jazykem. Mě absolutně dostala. Zaslouží 5/5. A ještě víc čtenářů!
UŽIVATEL zdennyve [30. 3. 11, 14:08]
vynikající kniha! vede k přemýšlení co se stane když někdy nechceme nebo neumíme naslouchat!Doporučuji všem ženám v nelehké situaci! v knihovně se musím podívat po dalších knížkách od p.Soukupové
UŽIVATEL AkzuzkA [27. 2. 11, 22:33]
Jednoduchým jazykem autorka popsala vztahy mezi rodiči a dětmi. Vztahy, které se nějakým způsobem dotýkají každého z nás. Soukupová bravurně propracovává okamžiky, které jsou zdánlivě nicotné, mohou ale ovlivnit další životní cesty. Čtenář si při čtení uvědomuje, jak málo stačí, aby se přihodilo neštěstí, které nelze vzít zpět. Doporučuji k přečtení!
UŽIVATEL zarran [27. 4. 10, 10:10]
Za tuto knihu získala Petra Soukupová cenu Magnesia Litera za nejlepší českou knihu roku 2010.
Více informací najdete zde: http://www.magnesia-litera.cz/index2.php
Více informací najdete zde: http://www.magnesia-litera.cz/index2.php
UŽIVATEL misssicccka [16. 3. 10, 14:17]
Autorka mě nadchla jak knížkou K moři, tak povídkami ze ZMIZET. Doporučuji. Už se těším, až vykouzlí další dílo :).