Temná věž I. - Pistolník

Hodnocení:       84 %

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Počet stránek: 200

Nakladatelství:
Pavel Dobrovský BETA - 2009

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 73x      V přečtených V přečtených: 324x      V knihovně V knihovně: 72x      K přečtení K přečtění: 71x

Hvězdu hororové literatury, amerického autora Stephena Kinga, není třeba českému čtenáři představovat. O to více ho překvapí Pistolník, úvodní svazek ságy, kterou autor píše od studentských let. Titulní postava, pistolník Roland, je poslední střelec přízračného světa, ztraceného obludně daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně, budící zdání, že je peklem a jeho obyvatelé dušemi hříšníků. A právě pravdu tohoto světa, zda je skutečným podsvětím, či pouze jen děsivou alternativou světa našeho, tvrdošíjně hledá Roland. I za cenu vražd, i za cenu prokletí vlastní duše. Kniha sleduje jeho honičku za mužem v černém, který je nejen mágem tohoto světa, učněm Merlinovým, ale také možná andělem smrti.
To on staví pistolníkovi do cesty napřed barmanku Allii z pouštní osady Tull a pak chlapce Jakea, jejichž životy jsou jedněmi z mnoha, jimiž musí pistolník zaplatit za setkání s mužem v černém.
Teprve po této oběti, která v případě chlapce Jakea připomíná Abrahámovu oběť Izáka, je pistolník dostatečně odlidštěn, aby snesl setkání s mužem v černém, neboť jenom on zná cestu k Temné věži, v níž se pronikají všechny cesty...

Děj celé série se odehrává v neobyčejném světě, zaplněném ohromujícími vizuálními obrazy a nezapomenutelnými postavami. Temná věž se nepodobá ničemu, co jste zatím četli. Do rukou se vám dostává vizionářský příběh Stephena Kinga, magická směs fantasie a hororu, který může být i jeho vrcholným dílem.
Připojte se proto k výpravě za nedostižnou Temnou věží...

Komentáře ke knize Temná věž I. - Pistolník:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

UŽIVATEL kingmaker [16. 12. 11, 10:24]
Nezvyklý King... Celý příběh se vlastně odehrává v přízračném, pozměněném světě, což u Kinga nebývá obvyklé, většinou se do příběhu snaží dostat popis současnosti, v němž je neuvěřitelně silný. Tady se tomu úplně vyhnul a příběh je přesto skvělý, popis cesty pouští je úchvatný. Podivný mix drsného westernu, kouzelnického fantasy a psychologického exkurzu je přesto znepokojivě čtivý. Jen není úplně Kingovský a to může některé čtenáře odradit
UŽIVATEL Eldred de Este [28. 11. 11, 16:23]
Trvalo mi zhruba dvě stránky, než jsem se do Pistolníka beznadějně zamilovala. Trvalo mi stránku, než mne nadchl jeho svět. Trvalo mi jedinou větu, než jsem pochopila, že onen muž/příběh/svět/Pistolník je živoucím vtělením pojmu Cesta. Záleží jen na vás, jaká bude. Muž v černém, Věž, zničení/záchrana světa a nebo jen obyčejné překlopýtání přes ulici.
UŽIVATEL Creature [10. 11. 11, 8:06]
Pistolník mě šokoval bezcitnstí v jeho chování. A když potkal toho chlapce řekla jsem si fajn no tak jsem se zmýlila. A když ho nechal spadnout s tou osudovou větou na rtech. Uvidíme co udělá v dalším díle.
UŽIVATEL LuciusWlk [30. 10. 11, 14:15]
První kniha Temné věže ve mně zanechala rozporuplné pocity. Čekal jsem něco víc a dostal příběh, spíš povídku, kterou nevím jak hodnotit. Dám ale šanci dalším dílům a uvidím, jak zapůsobí po rozsáhlejším ději.
UŽIVATEL King [21. 10. 11, 18:52]
Dlouho jsem chtěl vědět, co je ten známý Pistolník zač a tak jsem si tuhle knížku koupil. Nebudu rozebírat to, že byla čtivá a propracovaná, řeknu jen, že musím pátrat po dalších dílech téhle ságy.
UŽIVATEL HellFire [28. 9. 11, 9:26]
Ani jsem netušil, na jak epickou cestu se přečtením Pistolníka vydávám. Sága, která mi po dlouhé době vrátila důvěru v knihy, a jejíž jednotlivé díly jsem sháněl s obrovskou vervou. Nevím co bych dělal, kdybych jej začal číst v době, kdy poprvé vyšla a musel bych čekat desítky let na její dokončení.
UŽIVATEL Phoebe_Esteban [18. 7. 11, 8:15]
Zatím jediný díl Temné věže, který jsem četla - a upřímně řečeno, velké zklamání. Po tom, co jsem o sérii slyšela, jsem byla na první díl natěšená - a odešla jsem s hořkým pocitem. Z mnoha stran jsem slyšela, jak se série dále zlepšuje, ale zatím jsem nebyla schopná se k Temné věži vrátit.
UŽIVATEL Ailees [24. 6. 11, 21:26]
Pistolník je přímo synonymem pro cestu do neznáma, na jejímž konci se pouze nezřetelně rýsuje cíl v podobě záhadné Temné věže. Sledování Muže v černém napříč pouští je strhující zážitek - a závěr je snad ještě lepší :) Tuto knihu jsem si zamilovala snad po prvních dvaceti stranách především pro jedinečnost stylu, s jakým je psaná. A kromě postavy Rolanda též pro Jakea, který představuje prostředek pro destrukci Rolandovi duše, ale i pro její vzkříšení. Pokud se vám kniha nelíbila - no, jsou i jiné světy než tento :)
UŽIVATEL elisabetth [7. 6. 11, 23:04]
Pistolník předkládá otázky, ale ne odpovědi na ně. King nechává čtenáře s pochybnostmi, svými návrhy na odpovědi a s očekáváním, jak tento příběh bude pokračovat. Už jen tím je ta kniha zajímavá.
UŽIVATEL eddiedean [15. 3. 11, 10:40]
Líbi se mi, že na této knize je tak trochu vidět, že sám autor tehdy ještě pořádně nevěděl co z příběhu vyleze a co sám má od toho očekávat. Pistolníka beru jako velmi povedený prolog k celé té fantastické cestě za Temnou věží.
UŽIVATEL stavos [28. 1. 11, 11:53]
JAYCZ: Plně s tebou souhlasím, ta poslední kapitola je nejúžasnější!! :)Tuto knihu jsem četl už 2x, ale poslední kaputolu minimálně 5x. naprosto úžasne! :)
UŽIVATEL Flynn [28. 1. 11, 9:08]
Temnou Věž jsem se rozhodl číst poté, co jsem narazil ve sbírce Všechno Je Definitivní na povídku Sestřičky Z Elurie. V této povídce vystupoval Roland a docela se mi líbila. Proto jsem se rozhodl koupit si Pistolníka, jakožto první díl celého příběhu. (abych si neprochodil podrážky cestou do knihkupectví, koupil jsem rovnou i 2.díl-Tři Vyvolení :o) ) Jedná se o zcela jinou rovinu psaní, než na kterou jsme u Kinga zvyklí. Je to fantasy, trochu jsem se toho bál, ale určitě jsem nebyl zklamaný. První kniha vpodstatě nabídne hromadu otázek a jen hrstku odpovědí (na ty si musí čtenář počkat do dalších pokračování). Mě trochu chyběly ty odpovědi a tak jsem s Pistolníkem nebyl spokojený na 100%. Přesto jsem musel smeknout klobouk, že King obstál i na poli fantasy velmi solidně. (vždy když dojde na krev, tak se hezky rozepíše).
UŽIVATEL JayCZ [15. 1. 11, 13:51]
Pistoník je výborná kniha, o tom žádná, avšak někomu by mohla připadat zdlouhavá a chvílemi nudná. Já sám osobně jsem se zasekl snad jen v jedné části knihy, která mi přišla poněkud nezáživná. I přesto musím říct, že se jedná o velmi kvalitní knihu, která slouží jako kus skládačky celé edice Temné Věže.
PS: Poslední kapitola, kde se Roland setká s jistou osobou, mě tak nadchla,že jsem ji četl 3x! :)
UŽIVATEL maphiosso [8. 1. 11, 18:11]
Pistolník je kniha, která se těžko hodnotí. Poprvé jsem ji četl před mnoha lety a na nějakou dobu mě odradila od další četby tohoto příběhu. Později jsem se k Temné věži vrátil a jsem za to rád, protože jsem byl odměněn příběhem, který se opravdu nepodobá ničemu co kdy kdo napsal. Pistolník je zlomek ságy, bez kterého by Temná věž nebyla Temnou věží.
UŽIVATEL Honzy [11. 12. 10, 19:12]
Pistolník... hmm.. Beru tuhle knihu jako takový velký prolog k dalším dílům. První díl měl nevýhodu, že King do něj chtěl obsáhnout spoustu otázek a informací a na (skoro) žádnou vám nedal odpověď. Mě dělalo velké problémy vůbec tuhle knihu dočíst. Kdybych nečetl velmi pozitivní recenze na další díly tak bych ji asi u sté stránky zavřel a založil někam velmi hluboko do knihovny. Nicméně jsem se jí nějak prokousal, posledních 50 stránek mě dokonce velmi příjemně překvapily. A já říkám, že to čtení za to stálo, protože další díly byly prostě... prostě dokonalé! Proto se nebojte a prokousávejte se! :)
UŽIVATEL Honzy [11. 12. 10, 19:12]
UŽIVATEL pistalka [17. 9. 10, 18:57]
Pistolníka beru jako takový obrovský prolog k celé Temné Věži. Přestože je knížka na Kingovy poměry a s ohledem na další díly velmi krátká, psal ji mnoho let. Je napsána úplně jiným stylem než všechny ostatní Mistrovy knihy a liší se vlastně i od dalších dílů Temné Věže. Možná nebudete úplně chápat, co se na těch dvou stech stránkách děje. Je to však napsáno tak zajímavě a tajemně, že jsem při čtení skoro předl. Odkud se vzal Roland? Co je Temná Věž? K čemu slouží? Proč ji pistolník tak úzkostlivě hledá? Proč pronásleduje muže v černém? Co je myšleno tím "svět se hnul"? A kde se to vlastně všechno odehrává? Je to cizí svět a nebo jen podivná alternativa světa našeho? Pistolník vyvolává desítky otázek a na většinu dostanete odpověď až v dalších dílech. Skvělý začátek přehnaně dokonalé fantasy ságy.
UŽIVATEL stavos [15. 7. 10, 11:18]
V prvních chvílich jsem měl z této knihy rozpačité pocity! Dalo by se až říci že jsme od ní ze začátku děje čekal o trošku víc. Pořád jsme čekal na zápletku,která pořád nepřicházela.. Ale postupem času jsem dychtivě očekával co nastane dal! Od okamžiku co Roland potkal Jakea ja to monstrózni počtení! A ten konec -setkání Pistolníka s mužem v černém- je to nejúžasnější co jsem četl! všem vřele doporučuji.