To

Hodnocení:       95 %

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Pavel Dobrovský BETA - 2005
Pavel Dobrovský BETA - 2009

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 265x      V přečtených V přečtených: 627x

Hrůza v podobě démonického vraždícího klauna Pennywise se do Derry vrací každých sedmadvacet let. V roce 1957 se zkázu podařilo odvrátit skupině sedmi dětí, outsiderů, jimž se každý vysmíval. Koktající Bill, černoch Mike, obézní Ben, ukecaný Richie, astmatický Eddie, židovský chlapec Stanley a Beverly, dcera věčně opilého žebráka. Všichni už mají své životy, rozprchli se do všech stran, někteří jsou úspěšní, jiní ne. Musí se ale znovu setkat a splnit dávný slib, na který už zapomněli, z něhož však přesto mají podvědomě hrůzu. Po letech se vracejí do Derry, aby se s Pennywisem utkali ještě jednou. Jenom oni jsou schopni společnými silami, zlo sídlící v kanálech pod městem, porazit. Postupné rozpomínání s n minulost, která rozhodně nebyla harmonická, je bolestivé a parta bývalých dětí ví, že ve zkoušce, jíž se nemůže vyhnout, půjde o všechno...
To je možná nejsugestivnější román krále hororu a děs v něm je natolik reálný, že už vždycky budete obcházet kanálové mřížky s mrazením v zádech.

Komentáře ke knize To:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

UŽIVATEL MáraK [30. 12. 11, 17:36]
To...to už pro mě vždy bude znamenat nějaký samostatný pojem. Je pravda že jsem knihu četl déle jak měsíc, ale opravdu stála zato. Polovina knihy mi dělala blaho z dětských příběhů a občas jsem si připadal jako v dětském filmu, Chvílemi mě kniha děsila. Nejvíce mě zaskočily dvě věci...Eddieho smrt na konci a...ani nevim jak to nazvat...Beverlino milování s ostatními přáteli. Ani jsem knihu nevnímal jen jako horor, ale také jako knihu o super přátelství. Přísahám, že jestli na mě ještě někdy šáhne nějaký klaun, tak asi zešílím. Dávám knize zasloužených 5*
UŽIVATEL TeoCZE [21. 12. 11, 17:35]
Rozhodně jedna z nejlepších knih Kinga. Rozhodně lepší, než film, který jsem viděla jednou a vůbec mě nazaujal. Kniha o stoprocent lepší.
UŽIVATEL TajemnaM [23. 10. 11, 8:08]
Já bláhová, když jsem na Kinga narazila, jsem si jako první knihu přečetla tohle. Ale bylo to dokonalé. Opravdu nádherná kniha, horor se vším všudy. Zápletka geniálníám a rozuzlení taktéž skvělé. Přísahám, už nikdy se nedotknu klauna, nebo oranžové nebo balónků (nechci se přeci vznášet), ale stálo to za to.
UŽIVATEL King [21. 10. 11, 18:47]
Dle mého názoru je tohle asi nejlepší z Kingových knih. Nikde nevázla, nebyla zbytečně přeplácaná (možná se kvůli rozsahu divíte, ale je to tak) a příběh mě oslovil úplně jednoznačně. Přečetl jsem TO za slabý týden.
UŽIVATEL nečik [17. 10. 11, 6:56]
Škoda, že kniha není ve vázané podobě. Sice by jistě byla dražší, ale slušelo by jí to víc. TO je jedna z nejlepších Kingovek, co jsem četl. Sice místy hodně zdlouhavá a rozvláčná, ale ve finále to prostě k příběhu sedí.
UŽIVATEL illy [11. 10. 11, 14:13]
Kingův magnus opum, i když nesedne každému. Ale já ho pravidelně dávám jako dárek i čtenářům kteří jinak považují tento žánr za brak. Jen ať vidí!! :-)
UŽIVATEL katt [25. 9. 11, 15:39]
Na prvním místě musím říct, že se mi kniha líbila, ale je zde jedna věc, kterou bych vytkla a to délka. Bylo zde mnoho pasáží, které byly naprosto zbytečné a některé z nich i nevhodné- možná spíše nevkusné. King se nepochybně snažil získat knize slávu už jen délkou. Ale kdyby měla o 200 stran míň pořád by to bylo dost a ději by to vůbec neuškodilo.
UŽIVATEL ronynka [5. 9. 11, 1:10]
Treti knizka od Kinga, treti co me vcucla a nepustila dokud jsem nedocetla posledni slovo. Byly to bezesny noce, kdy jsem musela cist a cist abych vedela jak vsechno skonci - Vsem doporucuju!
UŽIVATEL JERRY [25. 8. 11, 20:35]
Kniha je velmi dobře napsaná. Úžasné je zejména prolínání dvou časových rovin ke konci. Že by kniha ale byla bůhvíjak strašidelná, to bych neřekl. Byla napínavá, občas obsahovala strašidelné momenty, ale že by se po ní člověk příliš bál, to se říct nedá. To rozhodně stojí za přečtení, občas mi ale přišla zdlouhavá a skutečně si myslím, že hodnotit ji, jako jednu z nejlepších knih, které jsem kdy četl, by bylo hodně nadnesené. Alespoň z mého pohledu
UŽIVATEL Marička [23. 8. 11, 12:16]
Tak tuto knihu mám již pres rok rozečtenou, ale nejsem z ní vůbec moudrá. Ztrácím se v postavách, v anglických názvech a na můj vkus je taky extrémně dlouhá. Když se do ní občas začtu, tak mě baví, ale pak ji znechuceně odložím po nějaké morbidní scénce, na což je King expert. Sice je to čtivé, ale nebaví mě...
UŽIVATEL hasickat [15. 8. 11, 16:58]
Takhle kniha snad ani nepotřebuje komentář. Přečetla jsem ji během jednoho týdne a jedním dechem. Kdykoliv mi při čtení třeba zazvonil telefon, zabouchal někdo na dveře nebo v kuchyni upadl mamce hrnec, myslela jsem, že se mi srdce zastavilo do konce mého života a že jsem mrtvá. Hrozně jsem se u téhle knihy bála, ale zároveň ji vřele doporučuji. Má jedničku s hvězdičkou.
UŽIVATEL Lilithen [3. 8. 11, 8:43]
Kniha To musí mít v sobě určitě ukrytý nějaký časový paradox, protože když jsem k němu sedla a chvilku se začetla, najednou koukám - sto stran za mnou :D
UŽIVATEL Nestea [30. 7. 11, 23:45]
já jsem asi barbar, ale mě tato knížka vůbec nenadchla. Chtěla jsem se bát u hororu a já jsem se vůbec nebála. Hold jsme asi nějaká divná. :o) Určitě kniha stojí za přečtení, čte se rychle, děj je zajímavý, ale na horor mi to přišlo slabé. :o(
UŽIVATEL Kagome-chan [27. 7. 11, 20:52]
Úžasné. Prostě... úžasné. Tisíc stran přečtených za několik málo dní. Je až k neuvěření, že člověk za den přečte 200 stran této knihy a ani neví jak. Pátrám v paměti, ale nepaatuju si na jediný okamžik, kdy by mě To vyloženě nebavilo. Neustálé skoky z přítomnosti do minulosti, z minulosti do ještě vzdálenějších časů... Neztrácela jsem se, všechno bylo perfektní. Těžko říct, co byla hlavní linie, jestli pátrání dospělých, nebo spíše příběhy dětí. A ono je to vlastně jedno, dohromady To tvoří nezapomenutelné dílo, které by mělo projít rukama každého opravdového čtenáře, který si nechce nechat ujít to nejlepší z nejlepšího. Pane Kingu, děláte svému jménu jen čest. Válejte takhle i dál a já budu vrnět blahem :)
UŽIVATEL Pavel H [2. 7. 11, 6:49]
Zatím nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl. Mám ji doma a často ji jen tak vezmu zase do rukou. Prolistuji, prohlídnu, přičichnu. Nezapomenutelný literární zážitek. 10/10.
UŽIVATEL mysulka [30. 6. 11, 7:48]
Nejsem žádný literární kritik, ale můžu bez nadsázky říct, že TO je, co se formy týče, snad nejlépe napsaná kniha, jakou jsem četl... V podstatě neexistuje nudnější pasáž, nebo část, v níž by děj nějak ustrnul, ale naopak to zase SK nepřehnal se zvraty. To střídání první a třetí osoby ve vyprávění, prolínání dvou časových os... Paráda! Jediné, co mě ruší je zvolená forma toho nadpřirozena, od které mi nezbývá, než se u Kinga oprostit - to ale není problém autora, ale můj. Rozhodně doporučuji!
UŽIVATEL Zombík [26. 6. 11, 18:04]
Po již druhém dočtení které knihy máte pocit absurdní nostalgie, pocit že realita je někde daleko za těmi střípky obrazů a myšlenek. Obrazy, jež vás provázely na všech těchto stránkách ve chvílích klidu i vzrušení ze smrtelného nebezpečí hrozícímu hlavním hrdinům, jež vám přirostli k srdci, jen tak nezmizí. Nezmizí dřív, než jim to dovolíte. Nebo nepřijde nějaký šok, který by vás vrátil zpět do černobílé nudné reality. Po dočtení knihy To od Stephena Kinga.
UŽIVATEL Albi [16. 6. 11, 13:42]
Říká se, že stačí jedna stránka aby se Vám knížka líbila (dobře tak neříká, ale tady to platí) tohle je kniha, která byla je a bude legendou co se týče Kinga a vůbec všech knih. Postavy jsou tak živé, že bych se snad ani nedivila, kdybych je zítra ráno potkala na ulici. A klaun, který způsobil mojí klaunofobii, které se už nejspíš nikdy nezbavím (mají masku a TO pouze ukazuje, čeho jsou tihle chlapíci schopní). A krom toho tohle bylo poprvvé, co jsem se u Knihy bála mnohem víc, než u filmu.
UŽIVATEL Lingoberry [14. 6. 11, 11:43]
Když mi byly zhruba 4 roky, viděla jsem v televizi toho hrozného klauna poprvé. Samozřejmě jsem byla moc malá na to, abych si z toho filmu něco zapamatovala, ale scéna, kdy se Beverly naklání nad umyvadlem a vzápětí jí celou pokropí krev z prasklého balónku mi v hlavě uvízla a během dalších 10 let jsem si na ní pravidelně občas vzpomněla. Když mi bylo 15, získala jsem kartičku do "dospělé části knihovny". Když jsem knížku TO poprvé uviděla, hned jsem věděla, že je to ten klaun, kterého znám už tak strašně dlouho. Občas člověk ani neví jak, ale některé věci se vybaví až tehdy, kdy se zdají být zapomenuté nebo nikdy nezažité. Během četby mi neuvěřitelně naskakovaly různé scény z toho filmu, byl to přesně "ten pocit, co se dá vyjádřit pouze těmi francouzskými slovy". :)Kniha je neuvěřitelná, fenomenální a jedna z mých nejvíc nejoblíbenějších děl vůbec. Je fakt, že je někdy tahavá a popisy životů hlavních postav občas nezajímavé, ale jsou zde části, které tyto nudné pasáže naprosto kompenzují a co víc, umocňují je a vy pak zavíráte knihu s bolavýma červenýma očima ale spát prostě jít nechcete, protože 1) je to tak zajímavý, že za každou cenu toužíte vědět, co bude dál a 2) jste lidově řečeno tak podělaní, že se bojíte vypnout lampičku:) Prostě je to naprosto neuvěřitelné dílo a právě jím se mi S.K. před více než 16 lety nadobro zapsal do srdce:)
UŽIVATEL DevilAngel [11. 6. 11, 11:57]
začíná to akcí a akcí to i končí! naprosto skvělá kniha u které se člověk bojí(čeká co příjde dál) Zabíhá z minulosti do přítomnosti a možná proto se mi zdá tak originální svojí spletitostí a zabíhavým dějem. Naprosto výborná knížka.
UŽIVATEL ipek007 [24. 4. 11, 12:55]
Jedna z jeho nejlepších knížek. A první knížka vůbec u které jsem se bál otáčet stránky. Rozečetl jsme ji asi 4x, ale pokaždé jsem skončil hned u první pasáže s klaunem. I když se promíchává minulost se současností, tak příběh není vůbec zmatený, naopak mu to dodává něco navíc. Bohužel ke konci ztrácí hororovost, ale tak je to moje č.1 od SK
UŽIVATEL Mordred [9. 4. 11, 19:35]
IT je super, od Kinga, podle me, nejlepsi dilo. Pribeh se plynule cte, je detailne propracovany a urcite si kazdy najde oblibene misto v Derry, coz poukazuje na propracovanost. Nejlepsi knizni horor...
UŽIVATEL J. K. Lister [1. 4. 11, 11:44]
Asi nejlepší jeho horor, který se mi nejvíc líbil. Působivý příběh, místy krapet zdlouhavý a nabitý mnoha zvraty. Možná do něj vložil moc příběhů ale stálo to za to.
Určitě se do něj znovu zakousnu, vždyť jsem ho měl za necelé dva týdny přečtený.
UŽIVATEL zahadum [25. 3. 11, 7:03]
Jednoznačne je To najlepšie čo som od Kinga čítal. Detailne prepracovaný príbeh ktorý sa tiahne mestom Derry celé generácie…King mení časové roviny príbehu a robí to perfektne…nes­tratíte sa v tom vôbec…aj keď je tam kopec postáv…TO je desivé…nepochopiteľné…ale má svoje dôvody ktoré sú nám postupne odhaľované… …ja jsem želva,synu. Já stvořila vesmír,ale ,prosím,nedávej mi to za vinu, měla jsem bolení břicha…
UŽIVATEL Srdicko [22. 3. 11, 23:05]
zatím si nemůžu pomoct,ale tahle kniha je u mě na prvním místě..:-) zatím jsem na lepší nenarazila..ani Pod kupoli mě tak nenadchla...tuhle knihu si klidně přečtu i 10x....
UŽIVATEL Tanmut [15. 3. 11, 8:32]
Román tak strhující, že jsem jej schroupal během čtyř dní. Nejspíš nejlepší Kingovo dílo. Jiná už číst asi nebudu, protože u každé další přečtené kingovky jsem se nudil víc a víc.
UŽIVATEL chegulina [7. 3. 11, 18:59]
Pro milovniku hororu je TO povinnosti...Přesně si vzpomínam,že když jsem TO četla,nemohla jsem ani byt doma sama,jak moc jsem se bala :) A jednu dost osklivou scenu mam do ted v hlave.
UŽIVATEL Flynn [28. 1. 11, 9:12]
Neskutečně buclatá kniha, každá stránka však do ní patří a utváří tento nepopsatelně vybroušený diamant mezi horory. 2 části- dětství a dospělost a k tomu démonický Pennywise. Co víc si může čtenář přát?
UŽIVATEL Sunny.69 [6. 1. 11, 15:53]
Jedna z mála knih od Kinga, která ve mě opravdu probudila strach, hrůzu.. A kterou hlavně nebyl problém dočíst a neměla jsem pocit, že to v polovině vzdát a hodím ji do kouta. Tahle si opravdu zaslouží být oceňována. (Narozdíl od většiny ostatních)
UŽIVATEL hawranek [22. 12. 10, 22:17]
Jako u dvou fanoušků pode mnou, i pro mně tohle byla moje první kniha od Kinga (nebo druhá?....dneska už ani nevím....) a na to, že mi bylo v té době 15, to byl pro mně docela výkon (a dodneška je to nejtlustší knížka, co jsem kdy četla, ale jak jsem postupem času zjistila, pro hodně lidí jejich knižní vrchol představuje knížka o pouhých 200 stránkách, což mi příjde spíš jen taková "ňamka"...). Co můžu ale říct s naprostou přesností je, že je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Sice (jak píše kolegyně Baruberka) je to do půlky celkem zdlouhavé, ale....to je prostě Kingův styl. Slabší začátek, ale ty konce....
UŽIVATEL baruberka [16. 12. 10, 9:23]
První horor a druhá kniha od Kinga, kterou jsem četla. Byla jsem na ní hrozně zvědavá. Takže abych to shrnula. Žádná pasáž mi hrůzu nenahnala, ale zhruba od 500 stránky jsem se nemohla odtrhnout. Těch prvních 500 stran mě až tak nebavilo, ale vzhledem k tomu, že jsem neměla co jiného ke čtení, pokračovala jsem. A po dočtení jsem nadšená. To se umístilo v mém žebříčku oblíbených knih a co nejdřív se umístí i ke mě do knihovny :)
UŽIVATEL Maus [15. 12. 10, 7:45]
Mě se knížka líbila. Byla to první kniha od Kinga, kterou jsem četla a četlo se to samo sice občas se mi něco četlo pomalu, ale jinak moc povedené. Jediné co mě trochu zklamalo byl ta scénka na konci.
UŽIVATEL barbiegrrrl [8. 12. 10, 21:57]
Výborná záležitost. Pro mě to byla třetí kniha od Kinga, kterou jsem četla a předběžně soudím, že tento román už asi sám nepřekoná. Přes závratný počet stran jsem v žádném případě neměla pocit, že by se snažil děj nějak natahovat. Všude byl příběh, žádné zbytečné vycpávky a fajn bylo prolínání současnosti s minulostí. Za tu dobu co jsem To četla, jsem si velice oblíbila hlavní postavy - celý klub "smolařů" byl prostě výjimečný, a jak už to tak bývá u dobrých knih, hned po přečtení poslední stránky mi začali chybět! Nelze než doporučit:)
UŽIVATEL M+ [30. 11. 10, 20:48]
Řekl bych, že To je opravdu to nejlepší, co kdy King napsal. Po více než tisíci stránkách mne mrzelo, že kniha není delší. Četl jsem ji několikrát a už teď se těším, až si ji dám znovu!
UŽIVATEL Žížala [30. 11. 10, 20:35]
Pro fanoušky Kinga klasika ;) Pro všechny, kdo se to chystají číst: Knížka má dlouhý rozjezd (250 str.), nenechte se ale odradit! Stojí to za to ;) Pistalka: Bible hororu je přesnej název ;)
UŽIVATEL Snow [13. 10. 10, 2:42]
Asi nejlepší kniha kterou jsem kdy měl tu čest číst. Už je to sice dávno, ale děj knihy si živě pamatuji do dnes! Kdo knihu nečetl a líbí se mu horory, určitě by to měl okamžitě napravit a dílo si přečíst! Pro mě jasný plný počet!
UŽIVATEL januska [5. 10. 10, 16:04]
Moje úplně nejoblíbenější knížka, která nesmí chybět v knihovně. Kniha je sice absurdní, což k autorovi bezpochyby patří, je napínavá od začátku do konce a většinou se od ní nemohu odtrhnout. Knihy od Kinga, obzvlášť ty starší, patří mezi mé favority.
UŽIVATEL pistalka [18. 9. 10, 18:27]
Ne nadarmo je tato kniha nazývaná Biblí hororu. Možná prvních 150-200 stran je méně záživných (kingovky obecně mívají delší rozjezdy), pak to ale jede jako po másle a King neztrácí dech ani ke konci, když se dostanete za stránku číslo tisíc. A s postavami se sžijete natolik, že se vám ani po dočtení nebude chtít celý opus zavřít.
UŽIVATEL Mirtandriela [29. 8. 10, 13:53]
Podle mě nejlepší kniha Stephena Kinga...i když jsem jich ještě tolik nečetla. Nevím, možná je to otázka vkusu, ale nechápu lidi, kterým tahle kniha připadá nudná nebo zdlouhavá. Přečetla jsem jí už třikrát, pokaždé jedním dechem a znovu a znovu mi přijde dokonale děsivá...Musím reagovat na komentář od STIRECKA, protože si myslím, že v některých knihách vulgarita nevadí a spíš podtrhuje dojem celé knihy...myslím, že pan King rozhodně není zbytečně sprostý a přijde mi, že se sem několik sprostých slov prostě hodí.
UŽIVATEL Stirecka [17. 8. 10, 15:17]
To Maerlynd: Neni problem pozmenit hodnoceni na pet * ;-) Ach ju, kdy uz tu blbost se 150 znaky zrusi?..........................................................
UŽIVATEL Maerlyn0 [3. 8. 10, 10:58]
Pro mě nejlepší kniha od Kinga...a možná i nejlepší horor vůbec. Četl jsem to snad ve třinácti letech, a následně ještě párkrát, abych si byl jist, že to plně pochopím. Geniální dílo. Škoda, že se podle toho nenatočil novější film. P.S.: Překlikl jsem se, samozřejmě jsem chtěl dát 5*
UŽIVATEL dupa [28. 6. 10, 9:32]
Včera jsem To dočetla a nemám slov... ten konec byl dokonalý!!! To jsem začla číst hlavně kvůli počtu stránek a místama jsem se ztrácela když se autor vracel z děctví do dospělosti a naopak.. ale je to skvělá knížka a můžu jí doporučit.. :-)
UŽIVATEL Stirecka [3. 6. 10, 17:31]
Zcela souhlasim se SUE2008. Toto byla moje prvni a pravdepodobne posledni knizka od Kinga. Prvnich cca 300stran me dokonale navnadilo, ale pak to nejak klesalo..Misty mi to prislo zbytecne natahovany, ale rozhodne ma kniha obrovske plus za neobvyklou kompozici a prolinani soucasnosti a minulosti (to se mi z cele knihy libilo asi nejvic). Rozsahlych debat zde mozna bylo vic nez desivych scen. Tesila jsem se na rozuzleni, ktere bylo podle meho nedotazene a pomerne chaoticke. Obcas se najde nejaka fakticka chybka (mame 4 sirky, dve skrtneme a porad mame tri:)) a pomerne mi vadila vulgarni terminologie na kazdem kroku (ne, ze bych byla nejak pruderni, ale kdyz tu strili chcapky, stetky, pici atd jedno za druhym, silne to kazi umelecky dojem). 50%
UŽIVATEL sue2008 [23. 5. 10, 20:59]
Asi se naprosto neshodnu s většinou, ale mě tato kniha nijak nenadchla, zbytečně zdlouhavý příběh jehož zakončení mě taky nijak nepřesvědčilo a některé zvraty mi připadaly naprosto absurdní...další kingovku si asi pořádně rozmyslím...:(
UŽIVATEL Lemoni [20. 5. 10, 13:01]
Také moje první Kingovka. Kniha se mi líbila, měla napínavý a zajímavě prokreslený děj. A je pravda, že pokaždé, když jdu okolo malého remízku v polích, kam lidé vyhazují staré lednice a nepotřebné harampádí, mrazí mi v zádech a koukám, abych odtud byla rychle pryč, protože tam určitě bydlí Pennywise!!!
UŽIVATEL Tyet [22. 3. 10, 7:36]
První kingovka, co jsem četla, líbila se mi. První kingovka, co jsem četla, líbila se mi. První kingovka, co jsem četla, líbila se mi. První kingovka, co jsem četla, líbila se mi.
To je teda nesmysl, s tím počtem znaků...
UŽIVATEL taulik [21. 3. 10, 21:11]
chytne, nepustí a možná vám i utrne ruku :) tohle je asi nejlepší komentář, co mě napadl, Stephen King v tomto veledíle opět ukázal, že je právem označován za krále hororu, pro mě jím rozhodně bude vždy
UŽIVATEL Jonash [12. 3. 10, 12:57]
Jedna z nejlepších knih moderní literatury!