Hodnocení:       95 %

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Nakladatelství:
Laser-books - 1995
Pavel Dobrovský BETA - 2008

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 105x      V přečtených V přečtených: 231x      V knihovně V knihovně: 79x      K přečtení K přečtění: 185x

Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti.
A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99% vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem.
Syrový postapokalyptický román Svědectví Stephena Kinga je řazen k autorovým nejlepším dílům. Rozehrává v něm již mnohokrát zpracované téma boje s katastrofální epidemií nevyléčitelné nakažlivé choroby, která zde má podobu „superchřipky" vyvinuté ve vojenských laboratořích. Experiment se však vymkne kontrole a nákaza vyhubí takřka celé lidstvo. Hrstka těch, kdo přežili, se dělí na dvě skupiny - jedni se uchylují k laskavé matce Abigail, která je oslovila ve snech, druzí směřují do náručí Temného muže. Kingův román vrcholí jako klasický souboj mezi Dobrem a Zlem, v němž lidem zůstává role figurek na šachovnici hry o svět. King si v knize pohrává se svým oblíbeným tématem předurčenosti, kterému se věnoval i v dalších románech jako Mrtvá zóna, To nebo Temná věž.

Román poprvé vyšel v roce 1978, byl však autorem na popud vydavatelství radikálně zkrácen, protože šlo o autorův teprve čtvrtý román, a panovaly obavy, že jeho původní rozsah (přibližně 1100 stran) by mohl čtenáře odradit. Časem se však ukázalo, že jméno Stephen King dokáže úspěšně prodat téměř cokoli, proto bylo v roce 1990 publikováno mírně poupravené a doplněné Svědectví v původní délce. King se představuje ve vrcholné formě a strhující vyprávění nenechá čtenáře ani na okamžik vydechnout.

Komentáře ke knize Svědectví:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

UŽIVATEL Elki [30. 1. 12, 17:44]
No jsem docela zklamaná, prví část knihy, zabývající se epidemií je výborně napsaná, na pínavá a místy dechberoucí. Druhá část knihy vás asi donutí trochu se zamyslet a občas se objeví i to napětí. Závěr, na který čekáte celých 900 stran je naprosto špatně uchopený, zahozený a celou knihu hází do kytek. Velká škoda.
UŽIVATEL Chipsonator [14. 1. 12, 18:52]
Každý měl nějakou tu svoji první. Moje první kniha od MISTRA KINGA bylo právě Svědectví. Když si teď vzpomenu jak jsem si dělal srandu že to budu číst aspoň rok musím se smát.Když jsem si dočetl bylo my líto že mám zkrácenou verzi. Ale to nic neměnilo na tom že to bylo parádní ba spíž královské počteníčko. Všem vřele doporučuji.
UŽIVATEL LuciusWlk [17. 11. 11, 12:24]
Pěkně baculatá a čtivá kniha, ale zas tak uchvácený nejsem. Od Kinga bych čekal něco tajemnějšího. Nevadil mi náboženský podtext, ale celkem mě zklamal závěr a vyústění tak nějak do ztracena.
UŽIVATEL Srdicko [5. 10. 11, 9:44]
Pro mě nej kniha po TO..miluji od Kinga 1OOO stránkové knihy..:-)

UŽIVATEL illy [5. 10. 11, 9:13]
Jedna z nejlepších knih Mistra, a zároveň jeden z nej katastrofických sci-fi. Četl jsem již dvakrát a určitě se mi časem začne zase stýskat:-))
UŽIVATEL ronynka [5. 9. 11, 1:31]
Nekdy dost pusobive pasaze (jak jde tunelem a slape po mrtvolach), ale trosicku mi vadil nabozensky podtext, ale i presto se mi to libilo, a konec moc pekny, celkem King odbocil od svych standardu :-)
UŽIVATEL dupa [18. 8. 11, 20:47]
jedním slovem dokonalost! Ten konec jsem hltala!! poslední 250stránek byly úplně nejlepší! Byla jsem naštvaná, když jsem knížku musela odložit a když mě někdo od ní odtrhnul. Maximálně doporučuji!
UŽIVATEL dburton [16. 8. 11, 22:14]
Úžasně čtivá kniha za 4 dny sem ji měl bez přeskakování za sebou. První část naprosto perfektní. Takhle barvitě a realisticky popsat Apokalypsu, je něco úžasného. Druhá část byla také velmi zajímavá, ale těsně před koncem jako by to začal psát někdo jiný. A třetí část obrovské zklamání. Autor zcela odmítl dát prostor vlastnímu výkladu a čtenáři vnutil svůj jedinečný názor. Stručně řečeno konec je více než předvídatelný a uspěchaný.

Takže sečteno podtrženo
klady:
- popis konce světa
- dokonale zpracované postavy
- zpracování vedlejších epizod hlavního příběhu
- filosofické dialogy
zápory:
- vnucený náboženský podtext
- uspěchaný a předvídatelný konec
UŽIVATEL Allenie [10. 8. 11, 17:44]
jsem naprosto uchvácená, bavilo mě to od začátku až do konce,vždycky jsem se strašne tesila až zase knihu vezmu do ruk, Mistr King nikdy nezklame ♥
UŽIVATEL zuziitka [31. 7. 11, 17:32]
Moje vůbec první kniha od krále hororu. Četla jsem ji asi měsíc a každý den jsem se těšila až budu mít příležitost k ní znovu zasednout. Nedalo mi to a stáhla jsem si i zfilmovanou čtyř hodinovou verzi, která mě neuvěřitelně zklamala. Kniha bude vždycky lepší než film a v tomhle případě to tím filmem opravdu pokazili. Zpracování knihy je přímo božské. Sice jsem z toho měla pár nocí zlé sny, ale stálo mi to za to. Už se těším, až si za nějakou dobu tuhle knihu otevřu znovu. Děkuji světu za tohoto úžasného autora, od kterého mám neustále po ruce nějakou další knihu a nezačnu číst jiného dokud nepřelouskám všechny jeho knihy.
UŽIVATEL J. K. Lister [15. 5. 11, 13:11]
Je to místy zdlouhavá, ale působivě čtivá kniha. Asi nejvíce se mi líbila smrtící chřpková epidemie zvaná Kapitán Trips. Druhá polovina knihy se potácí mezi dobrem a zlem,
Bohem a Ďáblem a protože jsem ateista, druhá polovina Svědectví se mi už tolik nelíbila,
jen určité obrazy, kdy Ďábel obcuje s Nadyne. Lehce nadprůměrná kniha, lepší než Nespavost či Pytel kostí. Myslím, že autor chtěl, aby si v románu čtenář přišel na své
a mám dojem, že se mu to i povedlo, neboť každý člověk uznává jiné hodnoty, proto tak
dlouhý román.
UŽIVATEL kajakravitz [31. 3. 11, 16:58]
Dlouhou dobru pro mě číslo jedna bylo To. Po přečtení svědectví se ale všechno změnilo a nemyslím, že bych ještě někdy nějakou Kingovu knihu mohla mít raději:-)
UŽIVATEL Pfeffer.steak [22. 3. 11, 11:46]
Úžasná kniha, právě ležím doma už 3. týden s chřipkou, tak se kráááásně děsím:) sice mě taky vyděsilo, když se mi ve čtečce objevilo číslo 1226 stran, ale dnešní noc jsme šla spát až o půl 6 ráno, protože jsem se tak začetla, že jsem prostě jít spát nemohla. Přečetla jsem už spousty knih od SK, ale tahle rozhodně patří k nejlepším!!!
UŽIVATEL Bastet [11. 3. 11, 12:43]
Při pohledu na 800 stránek jsem omdlela a pak přendala věci z kabelky do batohu. Nelitovala jsem. Stehen opět dokázal, že je mistr nad mistry. Nenašla jsem v knize místečko, které by mě nechalo v klidu.
UŽIVATEL carmawhite [4. 3. 11, 20:40]
Skvělé, četl jsem to snad 6 x:)Pane King klobouk dolů, i když žádný nenosím. Knížka je sice tlustá bichle ale to nic neubírá na super spádu děje, vykreslení postav a ostatních aspektech Kingova mistrovství vzít vám dech........
UŽIVATEL Eumenida [12. 2. 11, 20:48]
Jedna z nejlepších kingovek. Děsivé téma (právě tím, že je reálné) s přimíchanou směsí mystiky (souboj dobra se zlem). Doporučuji!
Ale pro toho, kdo začíná, bych radila spíš Carrii. Nebo povídkovou sbírku Mrtví se někdy vracejí, či Žhářku. Svědectví je pěkně tlustá bichle. I když se čte skvěle...
UŽIVATEL Lubakus [12. 2. 11, 14:51]
Už jen kvůli POPELOVI dám 5 bacilů, je to pecka. V určité prostřední části možná trochu ztratí dech ale následné finále je dokonalé. Moje první velká rozsáhlí kingovka opravdu mile překvapila.
UŽIVATEL ull [12. 2. 11, 10:14]
Před chvilkou jsem to dočetl. Svatá dobroto, ano! Konec se mi líbil, neměl jsem s ním žádný problém (vadila mi, a hodně, pobožná bába). A vám několika NEdík za spoilery. Chřipku na vás parchanti. Svatá dobroto, ano, chřipku na vás!! (pokud tohle přečte někdo, kdo knihu ještě nečetl, tak mi věřte a nečtěte příspěvek od: MADAO a PINKPET. Neudělali to schválně, mysleli si že taková maličká informace nic neprozradí, ale prozradila víc než hodně!!)
UŽIVATEL Flynn [25. 1. 11, 10:50]
Pro mne naprosto nepopsatelný zážitek. Společně s TO je to nejrozsáhlejší knížka,jakou jsem měl možnost číst. King je můj oblíbený autor a zde dokazuje svou sílu a promyšlenost příběhu. Jak již zde bylo psáno, konec je takový trochu nečekaně urychlený, to však nemění nic na síle této knihy. Postavy jsou tak vykresleny, že Vám skutečně připadají jako živé. Vykreslil postavy z obou táborů, nejen dobro, ale i zlo. Místy se v knize děly věci, které jsem nečekal a pak jsem celý den chodil a říkal - to snad nemyslí vážně a byl některými zvraty dosti zarmoucen. Některé postavy si prostě zamilujete. Pro mne osobně byl takovou pozitivní hvězdou Tom Cullen. Skutečný zážitek si tuhle knihu přečíst od začátku až do samotného konce.
UŽIVATEL bren [20. 1. 11, 14:25]
Nedávno jsem ji dočetla a musela jsem začít znovu, tato kniha mě naprosto uchvátila, toto je teprv moje čtvrtá kniha od Kinga, a byla jsem naprosto spokojená. Těším se až si přečtu další jeho knížky...
UŽIVATEL nechapacka84 [1. 9. 10, 14:54]
souhlasím že se jedná asi o nejlepší "Kingovku" nicméně je taky pravda to že už tradične King odfláknul závěr..... ale třeba to lépe ani napsat nejde.. koneckoncú je to mistr opisu a vyobrazení postav, tak nejspiš to že kazí závěri je jenom muj pocit... :( V rámci žánru 7/10 ... knížka jako celek 8/10
UŽIVATEL Piinkpet [23. 8. 10, 1:00]
Narovinu-nejlepší kingovka jakou jsem kdy četla. I přes to, že mě naštvalo podle mě krapet odfláknuté "velké" finále, nemůžu si pomoci. Přečteno jedním dechem ani ne za týden. Normálně bych dala **** ale za Nicka Androse je to za ***** :)
UŽIVATEL pistalka [28. 7. 10, 21:26]
Od této knihy jsem se neuměl odlepit. Bál jsem se druhé poloviny, kterou hodně lidí kritizuje. Ta mě nadchla ještě více než sama o sobě velmi zajímavá první část. Nikdy jsem neměl problém s rozsáhlými romány a pokud je někdo umí podat takhle skvěle jako King, je to radost číst. Doporučuji!!
UŽIVATEL Madao [7. 7. 10, 16:27]
Myslím, že je to opravdu jedna z Kingových nejlepších knih. Pro mě rozhodně v TOP 3. Některé věci mě štvaly - jako postava Fran nebo smrt jedné nejmenované postavy při atentátu (nechci někomu, kdo uvažuje o přečtení Svědectví pokazit překvapení)a některé mě donutily přemýšlet - jako o společnosti celkově, o organizovanosti a lidskosti. Mimochodem postavy jsou krásně vykreslené a skoro živoucí. Bravo.
UŽIVATEL Bájča [11. 3. 10, 22:29]
Pro mě nejlepší kniha Stephena Kinga
UŽIVATEL Luchan [8. 2. 10, 10:18]
Jedna z nejlepších knih S.K.