Z buicku 8
Autor: Stephen King Originální název: From a Buick 8 Román / Horor ISBN: 80-7306-100-7 Počet stránek: 300 Nakladatelství: Pavel Dobrovský BETA - 2004
Pennsylvánští státní policisté z fiktivního města Statler si přivezou na stanici starý Buick Roadmaster, jehož majitel zmizel u čerpací stanice.
Vůz vzbuzuje zvědavost policistů, kteří záhy zjistí, že jeho dveře a kufr se občas otvírají do jiné dimenze zabydlené podivnými tvory. Navíc není jisté, jestli vůz nemůže za zmizení několika lidí. Příběhy policistů z návštěv v jiných dimenzích a občasné podivné chování automobilového veterána upoutá Neda Wilcoxe, syna zemřelého policisty. Jeho okouzlení vozem však brzy přerůstá v nebezpečnou posedlost...
Brzy po dokončení první verze románu měl Stephen King těžkou automobilovou nehodu, která se podivně podobala nehodě policisty Curta Wilcoxe. Ten ji však - na rozdíl od autora - nepřežil.
Komentáře ke knize Z buicku 8:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL Creature [9. 12. 11, 21:50]
Jedna z knížek, která mě od Kinga překvapila. Líbilo se mi hlavně vyprávění v 1. osobě a spád děje...
UŽIVATEL vladislaus [14. 10. 11, 4:47]
Rozhodně slabší kniha Kinga. Nelíbilo se mi hlavně to vyprávění minulosti. Hodně se to táhne. Je to asi tak, že od Kinga čekáme něco navíc a v této knize nepřekračuje průměr.
UŽIVATEL SallyZen [6. 9. 11, 19:21]
Kinga tolik načteno nemám, ale pro mě trochu slabší knížka narozdíl třeba od Nezbytných věcí. Pravdou je, že se tu můžeme seznámit s mnoha postavami, ale bohužel pro mě jediný zapamatovatelný byl Ned Wilcox a ostatní mi z hlavy rychle vyšuměli. Přesto dílo, které stojí za přečtení a nelituju toho, že jsem jí přečetl. Jinak Buicka bych ve své garáži uvítal. Moc pěkné auto.
UŽIVATEL Najlin [7. 4. 11, 8:08]
Já to docela chápu, že Z buicku 8 je tak málo oceněný. Jako jediná knížka, kterou jsem od Kinga četla podle mě postrádá lehkost psaní, švih a napětí. Mnohem radši mám třeba Mrtvou zónu.
UŽIVATEL kiadorian [6. 4. 11, 18:00]
Nechápu tak nízké hodnocení. Z buicku 8 považuji za jeden z Kingovo nejlepších výkonů. Dokonale nám přiblížil život maloměstských policistů, kteří před ostatními (i sami před sebou) skrývají děsivé tajemství, které přebývá u nich v garáži. Na pozadí takovéto atmosféry se pak odehrávají dílčí příběhy, přímo i nepřímo se vážící k buicku a k lidem, jež jsou s ním jistým způsobem spjati. Pro mě jedna ze srdcovek.