Čtyři roční doby
Autor: Stephen King Originální název: Different Seasons Novela / Thriller ISBN: 80-7306-083-3 Počet stránek: 472 Nakladatelství: Pavel Dobrovský BETA - 2003
Čtyři roční doby se poněkud vymykají Kingově tvorbě nejen rozsahem, ale především laděním, a mohou proto být příjemným překvapením i pro čtenáře, kteří nejsou zrovna příznivci Mistra hororu. Sám King je označuje za „přirozeně šťastnou knihu" a uvádí, že „tři z nich nejsou horory". Se dvěma novelami se čeští čtenáři mohli setkat v dnes už historickém prvním vydání Kinga u nás vůbec - vyšly v roce 1991 v nakladatelství Práce pod názvem jedné z nich, Nadaný žák. Tři jsou u nás známy také ve filmové podobě: Tělo bylo natočeno pod názvem Stůj při mě (Stand By Me), Nadaný žák byl distribuován pod původním názvem a film Vykoupení z věznice Shawshank vypustil z titulu Ritu Hayworthovou. Kniha Čtyři roční doby vychází nyní v úplné podobě, jak ji koncipoval Stephen King.
Novely:
- Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank (Rita Hayworth and Shawshank Redemption)
- Nadaný žák (Apt Pupil)
- Tělo (The Body)
- Dýchací metoda (The Breathing Method)
Komentáře ke knize Čtyři roční doby:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL bublynka22 [10. 1. 12, 19:13]
Pokud holdujete napínavým příběhům, ale zároveň se nepotřebujete brodit potoky krve a míjet rozkládající se mrtvoly jsou tyhle čtyři povídky to pravé ořechové.
UŽIVATEL soniaf [22. 11. 11, 20:46]
Další skvělé, napínavé a zajímavé příběhy z pera mista Kinga. Všechny čtyři novely byli dobře napsané a dobře vymyšlené. Mě se asi nejvíce líbil Nadaný žák, protože ten kluk byl vážně nejvíc bezcitný a zkažený a jeho představy byli neméně odporné.
Dýchací metoda měla zezačátku trochu pomalejší rozjezd, ale jelikož Kinga už znám, tak jsem vydržela a po pár stranách se příběh dobře rozjel.
Vykoupení z věznice Shawshank a Tělo byli novely na jedničku, bavili mě a není co jim vytknout, ale přece jenom nešokovali tolik jako Nadaný žák...
UŽIVATEL Vojtik69 [3. 11. 11, 16:18]
Z této sbírky jsem četl 3 povídky (nečetl jsem Nadaného žáka).
- Shawshank: Slyšel jsem spoustu pozitivních recenzí, ale tato povídka mě vysloveně zklamala. Není špatná, avšak nijak mě neuchvátila. Průměr... Celý děj byl předvídatelný - žádná typicky kingovská nečekaná pointa.
- Tělo: Začátek je slabší, ale pak se děj rozjede a má to šmrnc. Asi nejlepší povídka z této knihy.
- Dýchací metoda: Příběh v příběhu. Vyprávěný příběh o dýchací metodě je skvělý, ale z obalového příběhu jsem trochu rozpačitý. Čekal jsem, co se z něj na konci vyvine, jaká tajemství budou odhalena. Jak to s odhalením tajemství dopadlo nechci, těm co knihu ještě nečetli, prozrazovat. A Ti co četli stejně vědí :-)
Pokud váháte s výběrem knihy z Kingova díla, vyberte si spíš nějakou jinou (třeba Řbitov zvířátek, nebo Cujo).
UŽIVATEL King [21. 10. 11, 18:39]
Všechny tři příběhy jsou poměrně dobré, Rita Hayworthová a Vykoupení z věznice Shawshank je bez debaty nejlepší, k Nadanému žákovi a Tělu jsem se už vyjádřil. S touhle knížkou mám ale jediný problém. Jak už tu přede mnou někdo ráčil podotknout, doopravdy neexistuje!
UŽIVATEL dj.patyzon [12. 10. 11, 0:25]
Prosím o smazání - neexistující obsah!
Uživatel měl na mysli jednu z povídek v díle "Čtyři roční doby".
Uživatel měl na mysli jednu z povídek v díle "Čtyři roční doby".
UŽIVATEL Flynn [29. 9. 11, 9:34]
Pokud bych rozdelil hodnoceni knihy na povidky a hodnotil je samostatne tak by to bylo asi takhle: Shawshank 5hvezd (mimochodem jeden z mych nej filmu, videl jsem ho asi uz 15x a po precteni knihy jsem si ho s chuti pustil znova) musim bohuzel uznat, ze atmosfera filmu me oslovuje jeste vice nez kniha. Nadany zak - 5 hvezd, skvele vybudovana temna atmosfera a skvele psychicke pochody obou hrdinu a zaver je proste skvostny. Telo - 3-4 hvezdy, prijde mi to skoro jako nejaka foglarovka, proste vyprava mladych kluku. Ctive to je, ale ze by me to nejak dostalo se rici neda. Dychaci Metoda- 4 hvezdy, samotny pribeh o dychaci metode usel, ale hrozne me fascinovalo to prostedi panskeho klubu, porad jsem cekal nejakou mysteriozni linku a drzelo me to v pozoru... v souctu je to kniha na 4-5 hvezd a rozhodne stoji za precteni.
UŽIVATEL eormis [10. 8. 11, 19:24]
Výborná kniha, povídky jsou čtivé a zajímavé, jen Dýchací metoda se podle mého moc k předchozím třem nehodí a spíš za nimi pokulhává. Vykoupení z Shawshank je bomba samo o sobě, Nadaný žak je velmi dobře psychologicky zpracované dílko o zvrhlosti a Tělo opravdu vtáhne do děje putování klučinů.
UŽIVATEL eormis [10. 8. 11, 19:24]
UŽIVATEL dbstalker [30. 7. 11, 16:17]
JVACLAVIK: Taková kniha neexistuje.
Existuje pouze kniha "Čtyři roční doby" s novelami: "Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank", "Tělo", "Dýchací metoda" a "Nadaný žák".
UŽIVATEL jvaclavik [30. 7. 11, 13:23]
Kniha obsahuje 3 povídky, krátkou povídku "Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank" podle které byl natočen veleúspěšný a dobrý film "Vykoupení z věznice Shawshank". A dále taktéž zfilmované povídky "Nadaný žák" a "Tělo".
Kromě povídky "Tělo" je kniha velmi čtivá.
Kromě povídky "Tělo" je kniha velmi čtivá.
UŽIVATEL nenia [6. 1. 11, 15:23]
Holt Shawshank je Shawshank...tam se nedá nic dělat. Zbytek povídek je takový komparz (čtivý a zajímavý). A jelikož se jedná o povídku, ve filmovém zpracování to vyznělo ještě lépe.
UŽIVATEL Ghoulman [10. 7. 10, 22:38]
Nejlepší kniha Stephena Kinga, ač "pouze" soubor novel. Ale jakých! Tělo a Vykoupení z věznice Shawshank jsou naprosto dokonale dojemné a krásné výpovědi o životě, přátelství, naději, nezkaženosti,... Nadaný žák je neskutečně silným příběhem, který naopak přetéká zkažeností a výbornou atmosférou prohlubujícího se děsivého vztahu mezi klukem a nacistou. Dýchací metoda je nakonec velmi dobrou třešničkou na dortu, která v člověku nechá doznít předchozí velkolepé příběhy. Ačkoliv nevyšly tyto novely původně spolu, dokonale se k sobě hodí a patří mezi skvosty v Kingově rozsáhlé práci...