Osvícení
Autor: Stephen King Originální název: The Shining Beletrie / Horor ISBN: 80-7306-073-6 Počet stránek: 400 Nakladatelství: Pavel Dobrovský BETA - 2003
Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový zimní správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřovali víc než jeho krásu.
Jack viděl v Overlooku příležitost, zoufalý způsob, jak uniknout životní smůle a zoufalství, Wendy zase kýženou samotu, která by mohla být poslední příležitostí k zachování narušené rodiny, a Danny?
Danny, požehnaný i prokletý náhlým osvícením, darem předvídavosti, viděl věci, které přesahovaly chápání malého kluka. Ve sto deseti prázdných pokojích Overlooku viděl skryté zlo, které číhalo jen na ně...
Podle tohoto románu natočil Stanley Kubrick film Shining s Jackem Nicholsonem v hlavní roli.
Komentáře ke knize Osvícení:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL Filipos [24. 1. 12, 15:59]
Velice dobrá kniha, aby ne, Stephen špatné knihy psát neumí. Příběh je velice poutavý a napínavý, i když zpočátku byl relativně pomalý rozjezd, později se to vyvinulo v psychotické šílenství. Hlavní hrdina byl velice zajímavý charakter, sympatický člověk.
Kniha byla jednoznačně mnohem lepší nežli film, ačkoliv ten Kubrick zpracoval také solidně.
UŽIVATEL Politre [13. 1. 12, 23:00]
Dal jsem čtyři hvězdy, protože nelze dát hodnocení v procentech pak by kniha ode mě dostala 9/10. Na pět hvězd to není, přeci jenom Zelená míle mě bavila víc a tak je nemůžu dát do stejné hvězdičkové kategorie. Možná, že z předchozích slov vyplývá, že mě kniha nebavila, ba naopak přes slabší rozjed je Osvícení moje nejlepší čistě hororová kniha.
UŽIVATEL vladislaus [11. 1. 12, 21:25]
Pro mně je teda kniha minimálně o 20 % lepší než film. Ve filmu se i Kubrick neubránil zjednodušení některých skvěle napsaných Kingových stránek.
UŽIVATEL HellFire [11. 1. 12, 21:04]
Pro mně byla kniha spíše zklamáním. Může za to samozřejmě dokonalý počin páně Kubricka, který dovedl svým filmem předčít knihu mnohonásobně. 70%.
UŽIVATEL Creature [10. 11. 11, 7:59]
Knížku jsem četla dlouho do noci. Pychopatický hotel, nadaný klučina, otec alkoholik a oživlá keřová zvířata. Film byl o něčem úplně jiném.
UŽIVATEL King [21. 10. 11, 18:25]
Doslova souhlasím s tím, co řekl ZICHISEK, kniha má spád, napětí a i zajímavý děj. Film oproti tomu působí odfláknutě, ačkoli Jack Nicholson je skvělý herec. Jenže s ošizeným scénářem se toho moc udělat nedá.
UŽIVATEL zichisek [12. 10. 11, 11:26]
Napínavá kniha se zajímavým dějem.Fantazie pracovala na plno.Pomalu jsem se bála jít i v noci sama ve tmě na záchod.A jako tradičně u mě - film nic moc.
UŽIVATEL ronynka [5. 9. 11, 1:33]
Udelala jsem chybu a film jsem si pustila pred precteni knizky, protoze film, je uplne neco jineho. (sam King to tvrdil) a kdybyste vzali v uvahu jen samotnou knizku, tak ohromi, protoze misto blaznivyho magora se sekerou uvidite nadprirozeno - ducha v pokoji, kluka co vidi bludy, na detskym hristi ruzny hnusny objevy....) Film a knizka je oboji o necom jinym. Snad to ma trosku podobny zaklady - hotel Overlook, opusteny v horach, minulost hotelu a pak pocet ucinkujicich. Dost dobra knizka
UŽIVATEL s-reader [24. 8. 11, 14:02]
Chtě nechtě, musel jsem Kingovu knihu neustále srovnávat s Kubrickovým filmem. Postavy se mi v duchu měnily na postavy z filmu, Jack Torrance se na mě usmíval tváří Jacka Nicholsna. I přesto, že jsem začal poznávat, jak moc se liší duch knihy a duch filmu. King i Kubrick měli na Osvícení poměrně rozdílné pohledy. Pokud pominu tak důležité myšlenky jako je úloha hotelu v popisovaných událostech, King znovu otevřel své věčné téma diktátorského otce a slabé matky, která trpně snáší to, aby tyranizovat otec nejen ji, ale hlavně děti. Zajímavé je, jak se Jack Torrance snaží z tohoto stereotypu vymanit a jak do něj upadá i přes svůj nadhled a vysokoškolské vzdělání.
Další podstatný rys Osvícení je slepá ulička, ve které se Torrance ocitá. Volba mezi možností zůstat a starat se o hotel (splnit svou povinnost), nebo odejet a ocitnout se v situaci, kdy se nebude moci postarat o svou rodinu. Torrance je v knize živá, uvěřitelná postava, která dokonale dává čtenáři najevo, že je pro hotel snadnou kořistí.
To považuji za jedny z nejzajímavějších momentů celé knihy. Bohužel Kubrick můj názor očividně nesdílel a ve filmu se nic podobného neobjevuje.
UŽIVATEL soniaf [16. 8. 11, 13:33]
Čtyči hvězdičky za poněkud dlouhý a nezáživný začátek. Jinak byl děj super a asi po sto stranách se to pěkně rozjelo. Hlavní hrdina Jack mi byl už od začátku nesympatický a ani mě nemrzelo, že nakonec uhořel. Na film jsem také zvědavá, ale pochybuju, že by mohl být lepší než kniha.
UŽIVATEL Vladiska [24. 7. 11, 18:41]
Byla jsem sama doma a jelikož už byl podvečer, musela jsem přestat číst.. jinak ybch enbyla schopná strachy usnout... musela jsem dočíst až druhý den za světla. Výborná kniha.. Jen bych si na ni nerada vzpomněla při pobytu v nějakém hotelu...
UŽIVATEL Phoebe_Esteban [18. 7. 11, 8:38]
Kingovská klasika, proslavená především díky filmovému zpracování. King se zde pustil do nového tématu a nového prostředí - prázdný hotel. PRostředí je to zajímavé, atmosféra postupně houstne a do příběhu se začíná vkrádat šílenství. Ale jak se dá bojovat proti něčemu, co nevidíte - a jak se tomu dá uniknout, když nikde v okolí není pomoc...?
UŽIVATEL J. K. Lister [15. 5. 11, 12:55]
Když si srovnáte filmové zpracování a klasickou předlohu, budete jako kingovský fanoušek těžce konsternování, jak dokáže filmová verze zprasit celou předlohu. Chápu, že Stenley
Kubrik chtělu ukázat i jinou cestu, zachoval zimní atmosféru jen z knižního zpracování
vytvořil jiný děj a není se divit, že ke kubrikově verzi měl King zásadní výhrady.
UŽIVATEL ipek007 [24. 4. 11, 12:58]
Můj první King. Četl jsem ho na dovolené a ke konci knihy jsme odmítal chodit po hotelu sám :). Ze začátku trochu těžší, ale jak se příběh rozjede stojí to za to.
UŽIVATEL Topolina [3. 3. 11, 21:40]
Pro mě jedna z nejlepších Kingovek... Po přečtení ve mě zanechala opravdu mrazivý pocit, četla jsem ji většinou večer a celkem jsem se bála, což se stává málokdy. Rozhodně doporučuji. Je to mistrovsky napsané dílo a srovnávat knihu a film? Nelze! Knížka je prostě knížka!
UŽIVATEL Miriam [6. 2. 11, 21:11]
Film jsem neviděla, knihou jsem byla naprosto nadšená. Určitě nedoporučuji číst večer a sama doma jako tehdy já. Tak úžasný byl hotel Overlook. Jedna návštěva ovšem stačila.
UŽIVATEL Coraline [1. 2. 11, 16:51]
Tohle byla moje druhá knížka od Stephena Kinga, kterou jsem četla. Celkem jsem se u ní zapotila. Čtení mě bavilo od začátku do konce a řekla bych, že to bylo ještě strašidelnější,než kdybych se dívala na horor v televizi. Vážně super :-) Kdo má rád horory, tak určitě doporučuji ;-)
UŽIVATEL Lukas [27. 1. 11, 8:00]
Výborně napsaná, poutavá s úžasným dějem. Stephen King mně nezklamal. Byla to moje první kniha od něj a možná i možná první horor co jsem četl.........
UŽIVATEL How_Up [19. 8. 10, 21:19]
Film jsem nedotrpěla, knihu ano, ale žádná jiná mi tak dlouho netrvala. Stále existují lidé, kteří takový fenomén jako Stephan King obloukem přecházejí.
UŽIVATEL KayTee [25. 7. 10, 17:23]
Film Osvícení byl první "horor", který jsem viděla. Bylo mi 11 a zanechalo to ve mě dost velké vzpomínky :-) Po letech jsem se snažila tento film dohledat, ale nepamatovala jsem si název, ani obsazení. Až nedávno jsem v knihkupectví narazila na Osvícení od Kinga a při čtení obsahu na obalu, jsem málem radostí vykřikla :-) Při čtení se mi krásně vybavovaly vzpomínky na film a já dostala opět chuť si pustit i filmovou verzi :-)
Samozřejmě i knížku jen a jen doporučuju, protože King je prostě mistr :-)
Samozřejmě i knížku jen a jen doporučuju, protože King je prostě mistr :-)
UŽIVATEL tektek [16. 7. 10, 18:06]
Nicholson dobrej, ale celkove se mi vic libil film od Kinga. Sice byl delsi, jak uz to tak byva, kdyz si autor knihy pise i scenar, ale sceny mi prisli lepsi. Jo a abych zustal u knihy, tak ta se mi samozrejme taky libila :)
UŽIVATEL Ghoulman [10. 7. 10, 22:54]
Osobně mám raději film, právě pro ty odchylky, které tam jsou (na csfd, kde jsem pod stejným nickem, ho mám v top 10). Kniha je také výborná, ale film jsem viděl první, takže zvítězil...
UŽIVATEL kebabkova [7. 6. 10, 0:46]
Film je sice strašidelný a Jack Nicholson hraje psychopata tak uvěřitelně, až to nahání husí kůži, ale kniha samotná je ještě dvakrát poutavější, děsivější a atmosfěra je ještě dvakrát tíživější než ve filmu. Bála jsem se, i když jsem Osvícení četla za bílého letního slunečného dne v tramvaji plné lidí. Za nejpůsobivější považuji scény v hotelovém baru a s postavičkami ze živého plotu.
UŽIVATEL bsimsova [15. 11. 09, 21:45]
Knížku jsem neměla odvahu číst, ale Kubrickův film je jeden z nejlepších hororů, které jsem viděla.