Registrovat
Přihlášení
nebo
Ztracené heslo?
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Československá bibliografická databáze
Registrovat

Život bez pšenice

75%
4 22
Hodnotit lze až po přihlášení
Zavřít Chcete knihu okomentovat, hodnotit či ji uložit do svého knižního seznamu? Začnete zde

Život bez pšenice
Autor:


Nejnovější vydání:
Jota - 2013
ISBN: 978-80-7462-309-7
Počet stránek: 336
Sdílet
  Facebook   Twitter   Zobrazit adresu   Poslat e-mailem
Kde kniha žije?
v oblíbených 2x v oblíbených
v přečtených 39x v přečtených
v knihovně 20x v knihovně
k přečtení 19x k přečtení
právě čte 6x právě čte
si přeje 5x si přeje
Skrýt  

Všechny obaly

Skrýt  

Všechna vydání knihy

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stránek Poznámka
Jota (2013) 978-80-7462-309-7 336

Víte, že po snědení dvou krajíčků pšeničného chleba vám stoupne krevní cukr víc než po dvou polévkových lžících čistého cukru?

Od zavedení stravovacích směrnic v 70. letech, které vyzývaly k omezení příjmu tuků, jsme byli svědky podivného jevu: Američané neustále tloustli, postonávali a měli ještě větší sklony k cukrovce než dřív. Kardiolog William Davis se to rozhodl risknout a naordinoval více než dvěma tisícům svých pacientů režim bez pšenice. Když pak viděl, jaké to mělo mimořádné výsledky, dospěl ke znepokojivému závěru: Není to tuk, není to cukr, ani náš pohodlný životní styl, co je příčinou epidemie obezity v celé Americe – je to pšenice.

Ve své knize Život bez pšenice autor odhaluje pravdu o moderní pšenici a rozebírá její historickou roli v lidském jídelníčku. Už to není ta vydatná základní potravina, kterou naši předci pěstovali pro svůj chléb vezdejší; dnešní pšenice byla geneticky změněna tak, aby výrobcům potravin přinesla největší výnosy za cenu nejnižších nákladů. Dosud neškodná obilnina se tak proměnila v nutričně ochuzenou, ale jinak všudypřítomnou ingredienci, která zvedá krevní cukr ještě drastičtěji než běžný stolní cukr a vyvolává závislost, kdy se jako na tobogánu střídají cykly hladu, přejídání a únavy. Doktor Davis si posvítil na tloustnutí a hromadění tuku ve všech tělesných partiích a také na celou řadu nepříznivých zdravotních účinků: od cukrovky přes srdeční choroby až po imunologické a neurologické poruchy, jako je celiakie, revmatická artritida a demence. A konečně předkládá přesvědčivé argumenty pro úplné odstranění pšeničných výrobků z našeho jídelníčku, spolu s doporučeními, jak si tento přechod usnadnit a nesklouznout zase zpátky k dřívějším návykům.
Kniha Život bez pšenice, postavená na dlouholetém klinickém výzkumu a studiích jednotlivých mužů a žen, kteří se rozloučili s pšenicí a úplně tím změnili svůj život, nabízí velmi poučný pohled na důvěrně známou potravinu a poskytuje návod, jak se uzdravit a nadobro se zbavit přebytečných kil. (Založil/a: Laponka)

(více)  

Komentáře



Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

M.ikolka
60% 60% 60% 60% 60%
  5. 7. 2016, 16:06
To, co jsem od knihy čekala jsem se dozvěděla v první půlce, ta druhá už mě hrozně nudila a vadilo mi, že už je více méně jen o celiakii - kdybych se o ní chtěla dozvědět víc, sáhnu po jiné knize. Takže začátek dobrý, zajímavý, ale celkově mě kniha nijak neohromila.
mab175
0%
  23. 9. 2016, 13:53
Bohužel autor překrucuje studie, na které se odvolává. Např. uvádí studii kliniky Mayo prováděné na 215 pacientech s celiakií a píše, že za 6 měsíců na bezpšeničné dietě zhubli průměrně o 12,5 kg. Studie se dá dohledat (http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/669.full) a dozvíte se z ní, že jen 25 pacientů zhublo v rozsahu 1-63 kg, průměrně o těch 12.5, ale 91 pacientů přibralo (průměrně o 7.5) kg.
A to není jediný příklad, kde si autor ze studie vezme jen to, co se mu hodí.
To neznamená, že bezlepková dieta není zdravá, ale když už někdo chce psát knihu založenou na vědeckých datech, tak by se měl snažit to dělat poctivě :-(
Shinny
100% 100% 100% 100% 100%
  21. 2. 2014, 12:18
Výborná a velice zajímavá kniha, snadno pochopitelná pro laiky a místy i vtipná. Nezasvěceným možná bude připadat, že autor přehání a nebudou věřit, co vše může pšenice, tedy spíše lepek v ní obsažený způsobit. Z vlastní zkušenosti mohu ale potvrdit, že má naprostou pravdu! Bezlepkovou dietou jsem se zbavila četných zdravotních problémů, které by mě nikdy nenapadlo s touto potravinou spojovat! Doporučuji přečíst!