Meč osudu

Hodnocení:       94 %   (hodnoceno: 440x)

Hodnotit tuto knihu můžete po přihlášení
Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
Autor:
Originální název: Miecz przeznaczenia

Fantasy / Dobrodružné / Román

Nejnovější vydání: (Všechna vydání)
Leonardo - 2011

ISBN: 80-85951-23-1
Počet stránek: 334

Koupit knihu Koupit knihu
V oblíbených V oblíbených: 173x    V přečtených V přečtených: 725x  V knihovně V knihovně: 158x      K přečtení K přečtění: 100x Právě čte Právě čte: 9x

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stran Poznámka
Leonardo (2011) 80-85951-23-1 334
Leonardo (2000)
Winston Smith (1993)
Skrýt vydání

Hlavním hrdinou tvorby Andrzeje Sapkowského je zaklínač Geralt z Rivie. Jako nájemný hubitel upírů, vlkodlaků a všemožných nebezpečných netvorů pochopitelně ovládá bojové a magické techniky nezbytné pro jeho zaměstnání. nicméně není pouze chladnokrevným profesionálem a už vůbec ne jedním ze superhrdinů, jimiž se žánr fantasy jen hemží. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, ale naopak je nucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a vesměs též nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přes své pozitivní působení jsou zaklínači odsouzeni k vyhnanství na samém okraji společnosti, která sice působí vnějškově středověkým dojmem, avšak s mnoha atributy převzatými ze současnosti.

Povídky:
- Hranice možností (Granica możliwości)
- Střípek ledu (Okruch lodu)
- Věčný oheň (Wieczny ogień)
- Trochu se obětovat (Trochę poświęcenia)
- Meč osudu (Miecz przeznaczenia)
- Něco více (Coś więcej)
- Něco končí, něco začíná (Coś się kończy, coś się zaczyna)

Komentáře ke knize Meč osudu:

Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Řadit:   Od nejnovejších  |  Dle kvality
Keatin
UŽIVATEL Keatin - 14. 3. 2013, 11:58
Pan Sapkowski se mi prostě trefil do noty. Povídky jsou skvěle napsány, čtivé a nejde se od nich odtrhnout. Nemůžu říci, která z nich se mi líbila nejvíce, dost dobře to nejde, protože jsou všechny skvělé. Slovanská fantasy ...nikdy bych si nepomyslela, že to tak budu žrát. :) A jde se pro Krev elfů. :)
wwwhisk@s
UŽIVATEL wwwhisk@s - 14. 4. 2013, 9:11
Zaklínače jsem si prostě zamilovala. Nejde to říct jinak. A Geralta si zamiluje snad každý... jeho hlášky, chování, lehké erotično. Zase něco vysoce nadprůměrného. Vrhám se na román a doufám, že bude stejně skvělý... Ne, já nedoufám. Vím to.
Katniss
UŽIVATEL Katniss - 9. 8. 2012, 21:57
Lze říci pouze jediné: Andrzej Sapkowski je slovanský král fantasy. Vždycky jsem měla problém s knihami pocházejícími z české nebo češtině spřízněné produkce, jen máloco jsem si oblíbila a na českou, slovenskou a polskou fantasy tvorbu jsem vždy kladla až možná přehnané nároky. Nicméně musím říci, že Andrzej Sapkowski si našel cestu do mého srdce, kterou už nějaký anglofonní autor těžko nahradí.
G8
UŽIVATEL G8 - 19. 2. 2013, 16:42
Jestli něco hodnotím ještě o trochu výš, než původní ságu, tak jsou to právě povídky. Sapkowski se i nadále vyžívá v práci s lidovým folklorem a výsledky jsou naprosto ohromující. Když nic jiného, tak za přečtení rozhodně stojí Trochu se obětovat, čím jsem starší, tím užitečnější shledávám její poselství.
Lomeril
UŽIVATEL Lomeril - 26. 9. 2012, 22:45
Rozhodně nejlepší je poslední povídka, ač, jak mi bylo řečeno, je to cosi na styl alternativního vesmíru. I tak ale teď horečně sháním Krev elfů.
nečik
Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
UŽIVATEL nečik - 11. 10. 2011, 6:42
Od Sapkowskeho mám nejraději bezesporu 5 - dílnou ságu o Geraltovi. Meč osudu a Poslední přání beru jako takový úvod ke všemu tomu kolotoči v sáze.
Pindzaros
UŽIVATEL Pindzaros - 1. 11. 2012, 7:47
Mohu pouze souhlasit s předchozím komentářem. Andrzej Sapkowski je určitě nejlepším autorem slovanské fantasy a určitě patří ke špičkám fantasy vůbec.
Pony
UŽIVATEL Pony - 13. 9. 2012, 14:43
Druhý díl povídek je beze sporu stejně skvělý jako první. Jen mi trochu nesedí poslední povídka, která má následovat až po pátém dílu zaklínačské ságy. Nějak se v něm autor neshoduje sám se sebou. Ale určitě dávám víc přednost povídkovému konci, než románovému. Jen kdyby to byla pravda. Vlastně to tedy je nejsmutnější povídka, protože k jejímu naplnění nikdy nedojde.
EndrjuS
UŽIVATEL EndrjuS - 7. 10. 2011, 11:30
Drsný svět zaklínače v podání Andrzeje Sapkowskeho je unikátní záležitost, najdete zde vše: sex, násilí, nějakou tu romantiku a velkou porci humoru. Kniha, ke které se rád vracím.