Dlouhý pochod
Autor: Stephen King Originální název: The Long Walk Román / Thriller ISBN: 80-7306-211-9 Počet stránek: 278 Nakladatelství: Pavel Dobrovský BETA - 2005
Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman.
Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo dát vsázku svůj život a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí - tři napomenutí znamenají okamžitou smrt. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, zvítězí jenom ten, kdo z celé stovky vydrží nejdéle.
Komentáře ke knize Dlouhý pochod:
Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace
UŽIVATEL Hrabka [24. 1. 12, 19:42]
Moc zajímavý nápad a velmi poutavé zpracování. Moje první knížka od Kinga mě zaujala už od začátku. Takový pochod bych si chtěl zkusit někdy taky... Jediný co mi vadí, ale docela dost, je strašně urychlený závěr. To mě zklamalo, čekal jsem něco víc propracovanějšího. Bylo to zfouknutý hodně rychle.
UŽIVATEL espacio [18. 1. 12, 17:49]
Při prvním přečtení před mnoha lety jsem až do prvního výstřelu nevěřila, že ti vojáci na okraji silnice s puškami skutečně mají "v plánu" střílet... Velice povedené téma, tak "jednoduché" a přitom tak skvěle napsané! Kdo by si pomyslel, že číst o chůzi skupinky chlapců může být poutavé. Konec perfektní :)
UŽIVATEL Ange014 [27. 12. 11, 22:17]
První román Stephena Kinga ?? No, podle mě ho zatím nepřekonal (a to jsem četla ,, To"). Při čtení jsem cítila takovou úzkost a beznaděj jako u žádné jiné. Někdo by mohl vyčítat nedostatek informací o pozadí soutěže a motivech soutěžících, ale podle mě je to právě ono. Hlavní hrdina vlastně neví, proč to dělá a tak je jen fér, že to nevíme ani my. Po Kmotrovi nejlepší kniha, jakou jsem zatím četla.
UŽIVATEL Creature [30. 11. 11, 20:58]
Tento příběh jsem přečetla na jeden zátah. Nepustil mě dokud jsem nepřečetla poslední stránku. Právě tady se ukázaly myšlenkové pochody soutěžících.
UŽIVATEL stavos [20. 11. 11, 15:51]
Tato kniha je unikát! Kolikrát Vás zaujme kniha, ve které se omezí děj jenom na to, že se vidí 100 kluků na dobrovolný pochod o život? A celou domu vlastně jenom jdou.... Krásný pohled na lidskou mysl..
UŽIVATEL Maddalena [16. 10. 11, 21:45]
Perfektní kniha, nemohla jsem se od ní odtrhnout, celý pochod jsem prožívala s hlavním hrdinou. Pět hvězdiček.
UŽIVATEL Barabura [15. 9. 11, 8:25]
Z této knihy jsem po celou dobu měla velice rozporuplné pocity. Nejvíc mě iritovalo, že 100 lidí jde na jistou smrt a přitom prakticky ani nevědí co je k tomu vede. Celou dobu jsem se těšila, co si vítěz bude na konci přát... Nápad dobrej, ale nějak mě to nedostalo.
UŽIVATEL ronynka [5. 9. 11, 1:16]
Kdyz jsem jela se skolou na hory, tahle knizka byla hlavni vybavou. Nakonec jsem zustala na hotelu jen abych ji docetla, je neuveritelne uzasna, obcas, kdyz ja chodim svoje kratke pochody, zkousim jit jako sli oni, a nevim, jestli bych to vydrzela tak dlouho. Uzasna knizka, uzasnej pribeh.
UŽIVATEL Phoebe_Esteban [18. 7. 11, 8:08]
Knih, která je ve své podstatě "o ničem" - stovka chlapců se vydá na cestu a celou knihu jen jdou. V rukou mnoha spisovatelů by se mohla stát naprostým nudným brakem, kdy byste si už na straně číslo 100 knihu zaškatulkovali do kategorie "naprostá ztráta času" - ne však v Kingově podání. Kniha se čte sama a je těžké se od ní odtrhnout. Perfektně propracovaná hlavní postava, atmosféra plná napětí a nadčasové téma, trochu se vysmívající dnešní době a "reality show" - to vše dělá z knihy prvotřídní dílo.
UŽIVATEL kittyMITTY [20. 6. 11, 23:39]
Uf..tak tohle bylo opravdu hooooooooooooodně dlouhé čtení, které mě vážně moc nezaujalo. King je prostě na mě (až na vyjímky) moc pomalý a rozvláčný a v tom celém se ztrácí jakékoliv napětí.
UŽIVATEL dupa [3. 6. 11, 20:59]
Byla to moje první knížka od Kinga a můžu říct, že neměla chybu! Vždycky když někomu něco říkám o Kingovi, doporučuji mu tuhle knížku, protože je krátká a velmi dobrá. Věřím, že každý kdo si ji přečte bude dychtit po další jeho knížce. Jeho příjmení se k němu hodní, je to král hororů, a novodobé literatury!
UŽIVATEL CatherineD [1. 6. 11, 11:06]
Perfektní kniha s neuvěřitelně napínavým dějem, přečetla jsem ji jedním dechem za pár hodin a přitom úplně zapomněla na svět, odtrhnout se od děje prostě a jednoduše nešlo. Kingovy náměty jsou vždy perfektně promyšlené a nadčasové. Myslím, že nakonec se takovéto neuvěřitelné soutěže dožijeme a budou to v televizi dávat místo Prostřena. Avšak jedno bych vytkla, a to je závěr. Přišlo mi, že King konec sobecky odfláknul, čekala jsem větší drama mezi Stebbinsem a Garattym. Ale i přesto vřele doporučuji všem, co si libují v morbidních knihách.
UŽIVATEL Kagome-chan [6. 5. 11, 19:08]
Tedy na to, že je to jedna z Kingových vůbec prvních knih, je to naprostá paráda! Přečetla jsem ji za pár hodin, utekla mi až nepřirozeně rychle. Oblíbila jsem si kromě Garratyho ještě další dva Chodce, McVriese a Stebbinse... Úžasná kniha. Konec mi však přišel poněkud urychlený, Stebbinsova smrt přišla jako blesk z čistého nebe. Přesto to na plných pět hvězd bohatě stačí :) Kniha mi v hlavě zůstává doteď...
UŽIVATEL iampatrik [29. 3. 11, 18:46]
Nebyla to špatná kniha, ale takhle "pomalou knihu" jsem snad ještě nečetl. Utahané, utahané. Kdyby mě alespoň postavy přirostli nějak k srdci a prožíval samotný pochod, ale ne a přitom se to úplně vybízelo. Kdyby to byla nějaká povídka, bylo by to nejspíš lepší.
UŽIVATEL Potulný mnich [30. 11. 10, 21:36]
Asi zatím nejlepší kniha co jsem do Kinga četl.Je to vydařené a pohedené dílo.Knihu jsem přečetl na jeden zátah. Drsná soutěž,přežije jen jeden.......
UŽIVATEL Miriam [28. 11. 10, 20:22]
Pro mě byl Dlouhý pochod také první knížkou, kterou jsem od Kinga přečetla. Zvládla jsem to za pár dnů, nemohla jsem se od knížky odtrhnout. Velice povedené dílo.
UŽIVATEL Zvejka [26. 8. 10, 22:28]
Dlouhý pochod je první kniha od Kinga, kterou jsem četla a moc se mi líbila. Když Garraty dostal napomenutí nebo se scuknutím probudil a pořád šel - skoro jsem měla pocit, že to prožívám s ním a říkala jsem si "Tak se pohni, pohni se." A dlouhou dobu jsem si nebyla jistá, jestli to skončí tím, že zvítězí nebo zemře, a i to byla jedna z věcí, co mě při čtení hnaly pořád dál.
UŽIVATEL Mistr Tříska [16. 8. 10, 22:16]
Super kniha a ano, námět sice zajímavý, ale podle mě dost nerealistický. Trochu mi tam chybělo nějaké vysvětlení, jaktože byla taková soutěž dovolena. Ale jinak chování všech účastníků bylo realistické a knížka zábavná a čtivá,
UŽIVATEL pistalka [15. 8. 10, 20:27]
Velmi realistická kniha se zajímavým námětem. Děj neobsahuje nadpřirozeno, což působí velmi autenticky a já jsem jen zvědavý, jestli se nějaké podobné "soutěže" někdy dožiju. Tipuji, že ano.
UŽIVATEL Bachy [14. 6. 10, 2:20]
Knížka, kterou mi před pár lety ukradli a já dodnes zloděje proklínám! Kde mám tohle veledílo teď sehnat? Přečteno během dvou dnů dvakrát s malou pauzou na nadechnutí.
UŽIVATEL johnnie [30. 3. 10, 14:24]
Jedna z nejlepších Kingových knížek (asi v mém top 3). Je zajímavé, že ji napsal pod pseudonymem už koncem sedmdesátých let. King, stejně jako v Running Manovi, se ukázal jako prorok a předpověděl fenomén reality show. Naprosto strhující čtení.
UŽIVATEL Piinkpet [8. 3. 10, 20:40]
Jedna z mých top Kingovek.. a to jsem nejprve váhala, jestli se do ní vůbec pustím ;)
UŽIVATEL JayCZ [15. 2. 10, 12:54]
Velice povedená kniha. Snad první kniha, u které mě při čtení bolely nohy :)