Registrovat
Přihlášení
nebo
Ztracené heslo?
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Československá bibliografická databáze
Registrovat

Regionální kuchařka

0%
0 0
Hodnotit lze až po přihlášení
Zavřít Chcete knihu okomentovat, hodnotit či ji uložit do svého knižního seznamu? Začnete zde

Regionální kuchařka

Podtitul: Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska



Poprvé vydáno celosvětově: 2013

Nejnovější vydání:
Smart Press - 2013
ISBN: 978-80-87049-65-5
Počet stránek: 352
Sdílet
  Facebook   Twitter   Zobrazit adresu   Poslat e-mailem
Kde kniha žije?
v oblíbených 0x v oblíbených
v přečtených 0x v přečtených
v knihovně 1x v knihovně
k přečtení 3x k přečtení
právě čte 0x právě čte
si přeje 0x si přeje
Skrýt  

Všechny obaly

Skrýt  

Všechna vydání knihy

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stránek Poznámka
Smart Press (2013) 978-80-87049-65-5 352

Anotace
Krajový a krajinný kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku "trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé", proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, v Polabí vdolečky sypané mákem, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále "hruščáky", na Slovácku oskerušové perníčky....

Kapitoly jsou v knize rozděleny podle regionů - Praha, Polabí, Krkonoše, Královehradecko, Pošumaví, Chodsko, Jižní Čechy, Českomoravská vysočina, Brno a okolí, Slezsko, Haná, Slovácko, Valašsko, Severní Čechy. Každá kapitola začíná úvodním textem, který představuje region i specifika jeho kuchyně. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd. Kniha obsahuje tak trochu národopisu, tak trochu historie, zajímavosti (třeba kde je na Strážnicku největší Oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale podstata, jak už název knihy napovídá, tkví především v tradičních pokrmech. Každá regionální kapitola obsahuje deset receptů, tedy to nejlepšího z daného kraje. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny. (Založil/a: Rosie5)

(více)  
Petra Pospěchová Petra Pospěchová

Další díla
Zobrazit další díla autora  

Komentáře



Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace