Registrovat
Přihlášení
nebo
Ztracené heslo?
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Československá bibliografická databáze
Registrovat

Food Junkie — Posedlý jídlem

75%
4 4
Hodnotit lze až po přihlášení
Zavřít Chcete knihu okomentovat, hodnotit či ji uložit do svého knižního seznamu? Začnete zde

Food Junkie — Posedlý jídlem

Podtitul: Příběh gastrozávisláka


Originální název: Food Junkie: livet, maten, döden
Poprvé vydáno celosvětově: 2013

Nejnovější vydání: (Všechna vydání)
Host - 2014
ISBN: 978-80-7491-029-6
Počet stránek: 264
Sdílet
  Facebook   Twitter   Zobrazit adresu   Poslat e-mailem
Kde kniha žije?
v oblíbených 2x v oblíbených
v přečtených 6x v přečtených
v knihovně 3x v knihovně
k přečtení 1x k přečtení
právě čte 1x právě čte
si přeje 0x si přeje
Skrýt  

Všechny obaly

Skrýt  

Všechna vydání knihy

Nakladatelství (rok) ISBN Počet stránek Poznámka
Host (2014) 978-80-7491-029-6 264 Překlad: Marie Voslářová

Autobiograficky laděná literatura faktu o autorově vášni číslo jedna (kromě psaní) — o jídle a gastronomických zážitcích. Tato vášeň přivedla Kallentofta až mezi členy poroty, která vybírá padesátku nejlepších restaurací na světě.
V knize sledujeme autorovu nadšenou a vášnivou honbu za nejlepšími kulinářskými zážitky. Tento temný, frenetický, avšak fascinující příběh zavádí čtenáře přímo do center gastronomického vesmíru, od pouličních stánků v Bangkoku až po nejlepší restaurace v New Yorku. Lov se postupně stává i milostným románem, příběhem o přežití a o hledání domova ve světě a pravdy o sobě samém.
Každému, komu připadá jídlo zajímavé a chce nahlédnout do zákulisí nejlepších světových restaurací, bude příběh připadat okouzlující. Není to kuchařka s recepty, fotografiemi či ilustracemi, spíš jakási polemika s Jonathanem Safranem Foerem. V knize je gastronomie záležitostí života a smrti, způsobem úniku a hledáním pravdy o sobě. (Založil/a: Barabura)

(více)  

Komentáře



Nové komentáře můžete vkládat po přihlášení | Nemáte zde účet? - Rychlá registrace

Martin Klíma
100% 100% 100% 100% 100%
  19. 9. 2016, 2:02
Prožraná zpověď

A já si našel idol. Tak takhle já bych si chtěl žít. Žít jako pan Kallentoft. To jest být úspěšným spisovatelem detektivek a užívat si gastronomii, jelikož i mě hrozně baví vaření a ochutnávání jídel. O mně však tato recenze být nemá a tak se vraťme ke knize. Začnu varováním, že ji nečtěte rozhodně při držení diety a večer, jelikož vás donutí zajít do ledničky pro něco málo na zub. Samozřejmě to něčím malým na zub skoro nikdy nekončí. Pokračovat pak budu tím, že knihu jinak naprosto všem doporučím. Pro autora není jídlo jen jídlo, jen nutnost k přežití. Pro něj je to život, životní styl a něco čemu je naprosto oddaný. Rozlučme se tak s pocitem, že třeba nějaký nakládaný hermelín je vrchol gastronomie, zaplačme si tiše nad tím, že mnoho rodin není schopné finančně utáhnout teplé večeře, tudíž jejich gastronomický vrchol je pečivo s něčím k oné večeři a začtěme se a žasněme. Tahle gastronomie je úplně jiná a prvotřídní. Setkáváme se tu tak s pokrmy jako kaviár (jen ten nejlepší), žraločí ploutve, filet mignon, kachnička (ale ne jen ta naše klasická pečená), ryba Fugu, plátky zlata a mohl bych pokračovat. Samozřejmostí jsou pak i ta nejvybranější vína. Jídlo se musí někde připravovat a tak přijměte pozvání do těch nejlepších světových restaurací. Podíváme se tak skrz ně například do New Yorku, Sydney, Bangkoku, Macaa, ale i do vybraných nejlepších španělských restaurací či restaurací ve Švédsku. Z celého světa tak vlastně chybí jen pokrmy a restaurace z Afriky. Což mně přijde škoda, jelikož by se i tady určitě něco našlo. Kallentoft jinak opět skvěle vykresluje veškeré prostředí a dokonce v příběhu najdete i jeho typické promlouvání mrtvé duše tolik typické pro jeho detektivky. Hodně se mně líbilo, že autor dokázal nahlížet na jídlo i z humorného hlediska (třeba jeho vzpomínka na vanilkovou zmrzlinu navždy spojená s prděním jeho spolužáka ve škole). Kniha však není jen o jídle, ale je to i jakýsi milostný román a vyprávěním o přežití. I tuto složku zvládl sepsat Kallentoft bravurně. Hlavně mě dostala kapitola, ve které zjišťujeme, že jeho matku v dětství osahával její strýc. Dostávání se z o otravy krve, či podezření na synovo krvácení do mozku byly další silné motivy v této knize, díky nimž je tak skvělá. Čtení tohoto díla vám jinak moc času nezabere (264 stran).

Pan autor touto knihou pro mě dokázal, že není jen autorem skvělých detektivek, ale je to prostě obecně skvělý autor, který umí vyprávět. Stejně tak jak z dobrého jídla budete mít plné břicho, tak po přečtení knihy budete mít plně nový a krásný čtenářský zážitek, jenž já hodnotím 100 %.

Poznámka na závěr: Když už se jedná o knihu hodně spjatou s jídlem a gastronomií, tak mi dovolte sepsat pár mnou osvědčených dobrot. Všechny jsem jinak někdy sám vařil a ano možná vám jejich příprava přijde drahá či časově náročná, ale proč si někdy neudělat takhle radost. Ten pocit potom je opravdu báječný.


1) Koláčky s balkánským sýrem a jahodami
2) Dýňovo-krupicová kaše
3) Chlebová pánev po Španělsku
4) Salát z červeného zelí s vinnou zálivkou
5) Kuřecí s mátovou omáčkou
6) Vejce plněná tuňákovým krémem
7) Pečené kuře s rozinkovou omáčkou
8) Semla
9) Koláč s kandovaným citrónem
10) Pomazánka z bílých fazolí a sušených rajčat
11) Rybí frikasé s hráškem
12) Dánský pekáček
13) Finská švestková polévka
14) Africké kari
15) Quiche s krémem z pečených paprik a s kozím sýrem
16) Korsické hovězí s francouzskou kaší a nebo cuketovými bramboráčky
17) Plněné zelné závitky
18) Red Velvet řezy s červeným ovocem
19) Grilovaný losos s limetkovým máslem
20) Krabí koláčky
21) Pomerančovo-čokoládové koláčky
22) Bílá fazolová polévka
23) Hovězí s houbami a zeleninou na pivě
24) Třešňovo-jablečný pudink
25) Italské masové koule s kukuřičnou kaší
26) Květák s citrónem a česnekem
27) Mangové lassí
28) Ananasové čatní
29) Zapečená jablka s tvarůžky
30) Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou
31) Kuřecí s houbami v jogurtovo-hořčičné omáčce
32) Banánové lívance s dýňovou marmeládou
33) Sýrové taštičky z Balkánu
bublynka22
  24. 7. 2014, 9:47
„Když mi byly tři, jedli jsme ve školce vanilkovou zmrzlinu a Mattias Andersson si pšoukl, a to je moje první vzpomínka na jídlo: chuť vanilkové zmrzliny už navždy spojená s takovým závanem.“ Vítejte v životě gastrozávisláka, kde jdou životní zážitky a chutě s nimi spojené ruku v ruce. celá recenze na http://www.lacultura.cz/2014/03/food-junkie-posedly-jidlem-pribeh-gastrozavislaka/