Když jedna cesta končí 1
1. kniha v sérii Frieren.
O čem je kniha Když jedna cesta končí 1?
Elfí kouzelnice Frieren se svou družinou porazila Krále démonů a jako oslavovaní hrdinové se vracejí do hlavního města. Přestože dobrodružstvím strávili drahných deset let, dlouhověká Frieren jej vnímá pouze jako krátkou kapitolu své životní pouti. Teprve po letech, kdy její bývalí společníci stárnou a umírají, si začne pomalu uvědomovat, jak moc ji roky strávené s nimi změnily. Když se po čase znovu vydává na cestu, aby splnila poslední přání jednoho ze svých přátel, sleduje ještě jeden cíl: naučit se lépe chápat ostatní lidi – a také sama sebe. (Založil/a: Filip František Novák)
(Zobrazit více
Už když jsem byl zhruba v jedné třetině anime seriálu, tak jsem věděl, že si pořídím i stejnojmennou mangu. Příběh Frieren je prostě takové milé pohlazení po duši. Hlavní hrdinka, elfí kouzelnice Frieren, mi hned byla sympatická, protože jsme si v lecčems podobní. Zatímco Frieren sbírá kouzla, tak já sbírám knihy. A také mám takový svůj podivný svět, kde se rád prospím ^_^
Líbí i jak se v příběhu rozvíjí vztah mezi učitelem a učedníkem, důraz na přátelství a konání dobra. Frieren nám ve spoustě vzpomínek přiblíží nejen své slavné putování s původní partou hrdinů, ale dozvíme i spoustu střípků z jejího předlouhého života.
Pohodová oddechová manga s příjemně plynoucím příběhem a menším cliffhangerem na konci, který si mě zaháčkoval na pokračování...
Co se stane, když hrdinské dobrodružství skončí? Když je mír nastolen, padouch poražen a družina se vrátí domů? Pro dlouhověkou elfku Frieren, jejíž životní rytmus plyne jinak než u lidí, to byl jen krátký, zanedbatelný úsek cesty. Zatímco její druhové stárnou a umírají, ona se znovu vydává do světa – tentokrát ale (alespoň z počátku) sama. A s jiným cílem.
Manga mě už od počátku překvapila svou hloubkou a propracovaností, kdy dbá na vývoj postav i vztahů, ačkoliv k tomu má poměrně malý prostor. Představuje nám hlavní hrdinku Frieren, která jakožto dlouhověká elfka ve společnosti lidí působí tak nějak divně, odtažitě, bez emocí. Sama totiž tok času vnímá jinak, tak jako vlastně celý svět. Manga tak nastoluje řadu témat a otázek, které rozvíjejí psychologickou rovinu celého vyprávění. Velmi umě pracuje s tím, co chce čtenáři přímo na panelech zobrazit a co nechá v pozadí si domyslet. Proto i třeba takové akční a soubojové scény jsou ukázané jen z té části, která zobrazuje růst postav nebo posun příběhu - není potřeba ukázat každý švih mečem.
Celé toto vyprávění přeci jen něco odhaluje. Ve Frieren, ač pro ni tak krátká dobrodružná výprava, přeci jen něco zanechala. Lehký melancholický podtón smrtelnosti všech lidí rozbourávají některé momenty, jako třeba elfčin koníček ve sběru kouzel. Jakýchkoliv kouzel.
Kresba je přehledná, čistá a promyšlená. Dokáže odlišit časové roviny a neztratit čtenáře. Vizuálně potěší svojí propracovaností a detailem.
Nekrácenou recenzi na 1 a 2 svazek naleznete zde: https://dragell.cz/jamada-kanehito-abe-cukasa-frieren-kdyz-jedna-cesta-konci-svazek-1-2/

Přemožení Krále démonů, které se odehrálo v minulosti, se tu zatím nijak zvlášť nerozpitvává – prostě se stalo a je to. Slouží zatím pouze jako kulisa k dokreslení hrdinčiny minulosti. V prvním svazku se čtenáři spolu s Frieren dostávají na některá místa, která již dříve elfka navštívila se svou družinou. Potkává obyvatele, kteří si ji i její druhy ve zbrani pamatují a přidávají občas nějakou tu historku k dobru. Vlivem toho je Frieren de facto přinucena zavzpomínat na staré časy.
Frieren se zdá chladná a odtažitá – až postupem času se ukáže, že to není pravda. Řada jejích gest a činů ji naopak usvědčuje z toho, že má srdce na pravém místě a že bývalé dobrodruhy považovala za blízké přátele. Je zkrátka jen příliš odtržená od reality a je takříkajíc mimo čas. I proto se rozhodne vědomě začít pracovat na tom, aby lépe poznala lidi i sama sebe, což mi přijde jako hezká myšlenka...