*21.04.1913 - †18.03.1976

Poprvé vydáno celosvětově: 1956
Krabice živých
V obchodech(49 - 402 Kč)

Román Válečné Historie
#2. sv. válka  #boj o život  #česká literatura  #dachau  #esesáci  #intriky  #koncentrační tábory  #nacisti  #násilí  #pracovní tábory  #smrt  (Zobrazit více   ) #strach  #židé  (Skrýt více   )

O čem je kniha Krabice živých?

Příběh knihy se odehrává v listopadu 1944 ve fiktivním pracovním lágru Gigling 3, jenž je pobočkou proslulého nacistického koncentračního tábora Dachau. Autor pravdivě popisuje život, chování a vztahy vězňů s dozorci pod tíhou této doby, kdy už je o osudu války rozhodnuto. Norbert Frýd vycházel z vlastních zkušeností, když byl také během války sám vězněn v Terezíně, Osvětimi a Kauferingu - podtábora Dachau.
Název knihy je odvozen od krabice (kartotéky) se jmény vězňů, ze které jsou vyndávány lístečky těch co zemřou = krabice živých. (Založil/a: Clairvoyant)
V obchodech(49 - 402 Kč)

Nakladatelství (rok): Československý spisovatel - 1956
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

Ariko
Kniha pro mě byla velmi čtivá, i když mnohdy také velmi morbidní, ale v tomto případě je to jistě nutné zlo. Nelze asi popisovat život v koncentračním táboře bez násilí a krutosti. Velmi silné, když si představíte, že to není smyšlenka, ale ne až tak dávná minulost.
Keatin
Norbert Frýd tuhle knihu napsal famózně. Přečetla jsem ji jedním dechem a ačkoliv jsem přečetla již mnoho knih s tematikou koncentračních táborů ...tato je bezkonkurenčně ta nejlepší. Myšlenka "krabice živých" je mrazivá.
s-reader
Krabici živých jsem četl už dávno. V té době jsem už Norberta Frýda jako spisovatele vnímal a měl jsem k jeho knihám dobrý vztah, odrazilo se to i na mém hodnocení jeho Krabice živých. Pravda je, že jsem snad poprvé v této knize pochopil princip vězení (v tomto případě koncentračního tábora): největší peklo ve vězení nedělají věznitelé, dělají si ho vězni sami mezi sebou. Věznitelé pro něj jen vytvářejí podmínky.
sgjoli
Krabice živých je jedna z těch knih, o které by se mělo více mluvit a která by se měla více číst. Je to další z řady těch, která silně promlouvá o holocaustu a o věcech, lidech a událostech, co by nikdy neměly být zapomenuty. Frýd píše velmi čtivě a už samotný fakt, že autor vychází z vlastních zkušeností, dělá knihu ještě silnějším čtenářským zážitkem. Pokud se zajímáte o téma holocaustu/2. světové války, neměla by vás tato kniha minout. Ve mně kniha rezonovala ještě dlouho po dočtení.