*30.09.1969

Čistý

Originální název: Pure (2012)
Čistý
V obchodech

Sci-fi Dobrodružné Young Adult
1. kniha v sérii Čistý.

O čem je kniha Čistý?

Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno - jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy, trvalé popáleniny a zdeformovaná lidská těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, už Pressia nemůže dál předstírat, že je malé dítě. A rozhodne se pro útěk.

Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty - možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Nebo za to snad může jeho klaustrofobie: pocit, že tenhle Dóm se stává kolébkou mimořádně bezohledného režimu. Takže když z jedné nechtěně prohozené poznámky vyvodí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel. (Založil/a: Anděl)
V obchodech

Nakladatelství (rok): Jota - 2014
ISBN: 978-80-7462-554-1

Magyana
S postapokalyptickými knihami s mladými hrdiny se v poslední době roztrhl pytel. A je jich tolik, že se začínají trochu opakovat. Ale ta obálka se na mě z regálů tak dlouho koukala, že jsem nakonec neodolala.

Při čtení Čistého se mi neustále vracela kniha Dech od Sarah Crossan. Tak bych si dovolila srovnání.

Obě knihy popisují bezútěšný svět se zbytky lidstva. Ať už je to svět po jaderné katastrofě (Čistý) nebo svět bez kyslíku (Dech). V obou případech žije část populace pod kupolí (Dech) nebo bezpečně schovaná v Dómu (Čistý).
Obě knihy mají mladé hrdiny a v obou knihách se střídají kapitoly podle různých úhlů pohledu. Ale zatímco v Dechu mi postavy přišly skoro nezajímavé, místy až otravné, Čistý v tomto ohledu vede. Hrdinů je více, jsou různorodější, zajímavější. Navíc popis celého světa je mnohem barvitější a syrovější - lidé splynutí s tím, co měli v okamžiku katastrofy poblíž? S hlínou, s věcmi, se zvířaty, s dalšími lidmi, se svými dětmi... Hrozivé.
Z mého srovnání tedy vychází lépe Čistý. Zatímco po dočtení Dechu jsem na druhý díl ani nepohlédla, po dočtení této knihy jsem po druhém dílu sáhla bez váhání.
Neříkám, že Čistý je TOP ve svém žánru, ale nudit se nebudete.
PeťkaW.
Postapokalyptické sci-fi není zrovna můj běžně vyhledávaný žánr, ale další odznaky se samy neuloví, takže je člověk alespoň hezky donucený sáhnout i mimo svou komfortní zónu :). V tomhle případě mě zaujaly jak zajímavé obálky, tak i anotace, která zněla hodně originálně. Autorka vystavěla komplexní svět, se svými vlastními zákonitostmi, který je syrový, nepřátelský, nebezpečný a kde jen starší zvládají vzpomínat na to, jaké to bývalo dřív. Zároveň má v malíku psychologii postav a díky dobře popsaným myšlenkovým pochodům nahlédnete do hlavy všem hlavním hrdinům, kteří jsou uvěřitelní, nehrají si na žádné hrdiny, vědí o svých slabostech, mají reálné motivace... tohle se povedlo. Co je slabší, je příběh samotný. Nebo alespoň jeho první část, která bohužel nepřekypovala žádnou extra akcí a soustředila se spíš na to, aby byl čtenář dostatečně obeznámený s prostředím a postavami. Je to pochopitelné, nezbytné, ale po 300 stránkách už to ubíjelo. Jakmile se postavy příběhově spojily, děj nabral obrátky, byl akčnější, brutálnější a mnohem čtivější. Čímž mě autorka navnadila na pokračování, kterým jsem si nebyla moc jistá. Jsem zvědavá, jakým směrem se bude ubírat další díl...
Very.N
Opravdu moc se omlouvám fanouškům téhle knihy za dvě hvězdičky, ale já ji prostě nedočetla. Ale nemůžu dát jednu hvězdu, protože téma téhle knihy je opravdu zajímavé, možná až lehce mrazivé ("splynutí" lidé, čistí, černý sníh a všudypřítomný prach...), ale důvod mého nedočtení je asi ten, že už (bohužel) nejsem teen... Jiný důvod nevidím, ale jednoduchost a styl psaní mi tuto knihu nedovolily dočíst.
Pedruska01
Hned na úvod musím říct, že mě fascinuje ta nádherná obálka. Ta prostě praští člověka do očí. Neřekla bych, dle mého, že se k dané problematice či tématu v knize hodí, ale je prostě úchvatná. Kniha sama o sobě se celkem dobře čte, je svižná a čtenáře upoutá! Autorka se každému jednotlivému piditématu skvěle věnovala, dobře se informovala - hodně je rozvedla. (Musím přiznat, že něco na mě bylo moc, jelikož jsem tomu tolika nerozuměla (oblasti fyziky, technologie, apod.), ale to není vůbec důležité.) Bylo skvělé, že pohled byl jak z jedné, tak i z druhé strany (Pressia, Partridge). Byly tu krásně nastíněné dva (3 i 4) jiné způsoby života. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila. Vlastně byli sympatičtí všichni "kladní" hrdinové. :) Např. pro El Capitana a jeho bratra jsem čekala lepší osud, já vím, je to teprve první kniha, všechno se může změnit, ale i tak. Ti zbylí se tak nějak spárovali a chudák El... :-/ Důležité, ale je, že má srdce na pravém místě. :)
Musím přiznat, že jsem asi neočekávala od knihy to, co se mi naskytlo, ale jsem ráda. Bylo to možná ještě lepší. Příběh byl vymyšlený, ale postavený na určité pravdě, realitě, ošklivé minulosti. Atomový útok, zdegenerace - to všechno se stalo! Kolikrát jsem psala u "podobných příběhů" (témat), jak mi běhá mráz po zádech, když si jen představím, že se to může klidně stát. V dnešní době, nám všem na téhle planetě. Tohle není výjimkou. Určité pasáže, mě doslova rozsekaly. Ten děj je tak naprosto nepředvídatelný! Když se zdá, že je vše "v pořádku", tak jste na omylu. Najednou bum a převrat o 180°! Neuvěřitelné. Tohle ze spisovatelů umí jen málo kdo. Klobouk dolů. :) Mám chuť napsat, že příběh byl krutý, ale zároveň milosrdný - přesto váhám. Těžko říci, jestli to je pravda. Zarážející, fascinující, zničujicí a silný - to všechno děj byl. Těším se na pokračování, jednoznačně. Nemůžu jinak, než doporučit. :)