Případ roztěkané rusovlásky
Originální název: Case of the Restless Redhead
Erle Stanley Gardner
45. kniha v sérii Perry Mason.
(Zobrazit více O čem je kniha Případ roztěkané rusovlásky?
Perry Mason (45)Nové vydání řady proslulého mistra detektivních příběhů E. S. Gardnera se známým losangeleským obhájcem Perrym Masonem, jeho oddanou sekretářkou Dellou Streetovou a nepostradatelným soukromým detektivem Paulem Drakem. Vyznačují se brilantní zápletkou i atraktivním vykreslením všech vrstev americké společnosti, ale jejich těžištěm je především obhajoba klienta, při níž Gardner v autobiografické postavě Perryho Masona rozehrává své jedinečné umění advokátních kliček a křížových výslechů, jimiž dokáže své klienty, bojující se zavilým státním zástupcem Hamiltonem Burgerem či neschopnou policií, vysekat i z těch nejzapeklitějších situací. V Případu roztěkané rusovlásky jsou Masonovou šlechetností obdařeni hned dva lidé najednou. Evelyna Bagbyová, rudovlasá dívka bez prostředků, s níž se osud příliš nemazlil, čelí obvinění z krádeže šperků dvěma ženám z hollywoodské smetánky. Mason pomůže jejímu obhájci Neelymu odvrátit obvinění a uvede ho do velkého světa právničiny tím, že se společně pokusí vymáhat pro Evelynu odškodnění za křivé nařčení. Pár záhadných okolností ale celý případ zkomplikuje a navíc je nalezena mrtvola… Losangaleská policie považuje Masonovu klientku za hlavní podezřelou. Zřejmě se někdo snaží na ni celou vraždu svést. Podaří se Masonovi dokázat její nevinu? Oslňující rozuzlení jako vždy odhalí až v soudní síni. (Založil/a: trevize)
Casey
Za mě super. Moje první setkání s Perrym Masonem a byl jsem mile překvapenej. Mám totiž rád ty pravnické tahanice u soudu, kličky obhájců a žalobců. Kdo si libuje v právnickém prostředí a vyšetrování zamotaných případů, tomu se to bude líbit ;-)
Perfektní Mason. Hamiltona Burgera jsem si vychutnala. A zápletka byla zajímavá, až do konce jsem nevypátrala vraha.
Obhájce Mason je prostě legendární. Jako vždy je případ složitější, zamotaný. Tentokrát ale méně než obvykle (alespoň jsem z toho měla ten pocit :D). Mason mne někdy pompézností irituje. To, co u soudu předvádí je trochu na hraně soudnictví a jeho morálky. V tomto případě je na to poukázáno a případ pro novináře vyšperkuje obžaloba a svědci.