Královnin gambit

Elizabeth Fremantle
Královnin gambit
V obchodech(189 Kč)

Román Historie Biografie

O čem je kniha Královnin gambit?

Kateřina Parrová v jednatřiceti letech podruhé ovdověla. Krátce poté se zamilovala do oslnivého dvořana Thomase Seymoura a doufala, že znovu se konečně provdá z lásky. Po povinném návratu ke královskému dvoru nicméně zjišťuje, že upoutala pozornost egoistického, churavějícího a nebezpečně mocného panovníka Jindřicha VIII., který navíc zanedlouho odesílá svého rivala Seymoura jako vyslance do Evropy.
Královskou nabídku k sňatku odmítnout nelze, a tak, ve stínu předcházejících Jindřichových manželek – dvě skončily na popravišti, jedna zemřela po porodu a dvě manželství byla anulována – Kateřině nezbývá, než se za krále provdat a stát se jeho šestou chotí.
Kateřina musí vynaložit všechen intelekt a instinkt, aby dokázala kličkovat složitým prostředím královského dvora plného intrik. Obklopuje se úzkým okruhem blízkých žen včetně své nevlastí dcery Meg, traumatizované utajovanými zážitky z minulosti, a věrné komorné Dot, která ví a vidí víc, než co dokáže chápat.
V dobách, kdy se katolická frakce v Anglii opět vzmáhá, přívrženci reformace jsou upalováni za kacířství a králi blízcí šlechticové soupeří na život a na smrt o postavení, se zdá, že Kateřina nemá mnoho šancí. Ona však ani při této cestě po ostří nože neztrácí naději na lásku a její příběh nekončí. Ještě ne.

Královnin gambit vypráví o ženském přátelství a zradě, o vášni a smrtelně nebezpečných intrikách. Různé dějepisné texty se o Kateřině Parrové obvykle zmiňují jako o nezáživné ošetřovatelce starého krále, což je poněkud omezený obraz. Fremantleová ji naopak vykresluje jako dynamickou a inteligentní ženu, která dokázala šikovně a diskrétně kličkovat v úskalích života u dvora a po boku vrtošivého Jindřicha – a jako jediná z jeho šesti žen tak také dokázala z manželství s ním vyváznout živá, zdravá a se ctí. (Založil/a: janeicka)
V obchodech(189 Kč)

Nakladatelství (rok): Jota - 2014
ISBN: 978-80-7462-646-3

belain
Pokud se někde hovoří o manželkách Jindřicha VIII., tak nám v první řadě na mysl přijde Anna Boleynová, jeho druhá žena a matka budoucí královny, jeho nástupkyně, Alžběty I. Už jen proto, že zemřela tak kontroverzním způsobem, dále možná si vzpomeneme i na Kateřinu Aragonskou, kterou Anna Boleynová, tak nevybíravým způsobem vyhodila ze sedla. A pak už jen tak tápeme, které to vlastně další ženy měl za manželky. Jen opravdový znalec dokáže všechny jeho manželky popořadě vyjmenovat, jak šly za sebou. A přitom všechny jeho ženy byly osobnosti, které stojí za povšimnutí. Vlastně všechny byly do sňatku s ním vmanipulovány mocenským bojem, a když se mu nehodily, tak se jich zase z titulu moci zbavil. Některé za to zaplatily životem, některé "ty rozumnější a vlastně i chytřejší" si holý život zachránily.
A tou co přežila a vlastně přežila i samotného Jindřicha byla jeho poslední šestá žena Kateřina Parrová. Musela se vzdát své lásky a podřídit se rozhodnutí moci panovníka, když se rozhodl, že se s ní ožení, aby neskončila na popravišti jako její předchůdkyně. Svojí šikovností a chytrostí nejenže dokázala přežít na královském dvoře, plným intrik, ale dokázala mírnit výbuchy vzteku stárnoucího Jindřicha a také dokázala být milující matkou jeho tří dětí. Dokázala ho přesvědčit, aby všechny svoje děti opět přijal a vrátil jim otcovskou lásku.
Vlad'ka Nedvídková
Zpočátku nezajímavé, zdlouhavé dílo. Ale bude v tom spíš subjektivní pocit, že Kateřina Parrová mi nebyla až tak blízká. A její poslední choť Thomas Seymour mi je vyloženě odporný. Typický narcista.