Josef Čapek
Josef Čapek
*23.03.1887 - †??.04.1945

Hry
Všechny knihy autora

V obchodech(123 - 160 Kč)

Pohádky Dětské

O čem je kniha O pejskovi a kočičce - Jak si pejsek roztrhl kalhoty a O panence, která tence plakala?

Milé děti,
tak si představte, že se taková věc může vůbec pejskům a kočičkám stát! Vidíte a stane se. Někdy. Když je k tomu správná příležitost a když si k tomu docela snadno představíme, že pejskové a kočičky jsou vlastně ve své kůži oblečeni stejně jako lidé. A taková díra do kalhot je velikánská ostuda pro každého, kdo nosí kalhoty. Tedy i pro pejsky. Člověk nebo i zvířátko musí být na svoje věci tuze opatrní, protože těm neopatrným se mohou stát i jiné věci.
Mohou si třeba rozbít nějakou hračku, a co je ještě horší, mohou ji třeba i ztratit.
A s rozbitým autíčkem si nemůžete hrát na závody a se ztraceným kyblíčkem se nedá hrát na vaření. A to jsme ještě nepovídali o pohozených hračkách. To jsou ty nejubožejší hračky na světě vůbec, když je ti jejich tatínkové a maminky, ti kluci a holčičky sami pohodili.
Ztratit se náhodou může třeba i hračka, nebo i nějaké peníze, ale pohodit a nechat někde ležet nějakou hračku nebo dokonce i nějakou panenku, to se mezi slušnými dětmi nedělá. To ne. A protože oba dobře víme, že se toho někdy některé dítě, nějaká holčička nebo kluk dopustí, proto Vám chceme povědět o takové jedné malé, ztracené a ubohé panence, abyste věděli, že se takové věci nemají nikdy dělat.
Tak nazdar a v úctě
Kočička a Pejsek (Založil/a: Kůstka)
V obchodech(123 - 160 Kč)

Nakladatelství (rok): Baset - 2008
ISBN: 80-7340-038-3

Zelený stromeček
23. 2. 2020
O panence, která tence plakala je asi jeden z mých nejoblíbenějších příběhů téhle dvojice hrdinů, možná i jeden z nejoblíbenějších pohádkových příběhů vůbec, i když druhá povídka Jak si pejsek roztrhl kalhoty jí směle konkuruje.
Zuzvil
19. 5. 2017
Knížka obsahuje dva příběhy, první, o kalhotách, je velmi známy, ale druhy jsem četla opravdu až s dcerou a moc se mi líbila dějová myšlenka.
zdeny99
5. 2. 2020
Jedna z pohádek z Čapkovy knížky POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. V ní se Čapkovi povedlo vymyslet nesmrtelnou pohádkovou dvojici, kterou jen tak někdo nepřekoná. V této pohádce si vyjdou pejsek s kočičkou na nedělní procházku, jenže pejskovi se roztrhnou kalhoty. A teď čím je zalátat. Že by žížalou? A povídání o panence je spíše takové humorně moralistické, jak by se děti měly chovat ke svým hračkám a nevyhazovat je. [31. přečtení, 16. hodnocení, 1. komentář, 91 %]