Černá věž
Originální název: The Black Tower
Louis Bayard
O čem je kniha Černá věž?
Francie se na počátku 19. století zmítá v porevolučním období plném nejistot a hrozících otřesů. V této atmosféře strachu a nepokojů se za podivných okolností setkávají doktor Hektor Carpentier a policejní vyšetřovatel Eugene Vidocq, bývalý slavný zločinec a trestanec, později neméně proslulý policista, zakladatel slavné pařížské Sureté, známý svými neortodoxními vyšetřovacími metodami. Díky deníku Carpentierova otce se octnou na stopě případu, který by mohl změnit francouzské dějiny: odhalí totiž existenci vězně drženého po mnoho let v takzvané černé věži, který je s největší pravděpodobností potomkem Ludvíka XVI., tedy zákonným dědicem francouzského trůnu (a měl být proto již dávno mrtvý). Čím více se však potvrzuje jejich domněnka, tím větší nebezpečí hrozí jak objevenému následníkovi, tak jim samotným. Lid stále lační po královské krvi a gilotina je připravená. (Založil/a: lera)
Skvělý román popisující nemilý osud Ludvíka Karla (Ludvíka XVII.), následovníka francouzského trůnu, který byl vystaven krutému zacházení kvůli svému původu. Toto dílo nejen výborně popisuje historii Francie v období mezi lety 1770-1830 (francouzská revoluce, Napoleon atp.), ale také nás seznamuje s osobou Eugena Francois Vidocqa, který byl jedním ze zakladatelů moderní policie v Evropě.
VELICE DOPORUČUJI ;)
VELICE DOPORUČUJI ;)

Přiznám se, že tato část historie okolo života Ludvíka XVII. pro mě byla velikou neznámou, stejně jako kontroverzní osobnost policisty a zakladatele pařížské policie v podobě Eugena Francois Vidocqa, ale s o to větším zaujetím jsem tuto knihu četl a obohatil se o další velevýznamné informace francouzské historie z doby především po Velké francouzské revoluci.
Závěr knihy není zcela jednoznačný, což může trochu ubírat na celkovém dojmu knihy, ale vlastně nikterak nevybočuje z historického standardu, protože o životu Ludvíka XVII. se dodnes vedou mezi historiky debaty a předkládají si celou řadu antagonických verzí.
Mé hodnocení 85%.