Jaroslav Čechura
Jaroslav Čechura
*22.12.1952

Sex v době temna

Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků (1660-1770)
Sex v době temna
V obchodech(447 Kč)

Literatura faktu Historie

O čem je kniha Sex v době temna?

Významné dílo uznávaného českého historika, které se poprvé v české historiografii zabývá tématem sexuálního života našich předků v průřezu více než sta let. Unikátní práce Sex v době temna, opírající se o bohatou dokumentaci jihočeských archivů v čele s Třeboní, kde autor prostudoval na dvacet tisíc dokumentů, umožňuje čtenářům seznámit se s pestrým vějířem projevů sexuality v barokní epoše a nahlédnout do dosud málo probádaného rozměru každodennosti venkovského a maloměstského obyvatelstva. Byl sex v časech, které bývají nazývány „dobou temna“, tabu, nebo nebyl? Jak byla sexualita vnímána společností a jak byla prožívána samotnými aktéry sexuálních skutků? Čím byla pro naše předky láska? Jakou roli hrál takzvaný sňatkový pragmatismus? Jaký význam se přisuzoval slibu manželství?

zdroj: www.sckn.cz (Založil/a: Peetuliska)
V obchodech(447 Kč)

Nakladatelství (rok): Rybka Publishers - 2015
ISBN: 978-80-87950-14-2

juraj_fellmayer
Publikácia osvetľuje život bežného človeka, podkladom sú vyšetrovacie záznamy sexuálnych "deliktov" tej doby, aj keď na prísne ohraničenom území južných Čiech. Bolo by zaujímavé porovnať rovnaké aspekty niekde v bývalom hornom Uhorsku.
O tom, že to nebola úplne doba temna, svedčí každá stránka tejto knihy. Aj keď sa naozaj v tých dobách žilo ľuďom neporovnateľne horšie ako teraz, detská úmrtnosť bola vzhľadom na stupeň vývoja civilizácie stále vysoká a úroveň slobody naopak dosť nízka, tak aj vtedajšie časy priali šikovným poddaným, ktorí sa nemienili zmieriť so svojim osudom. Odhaľuje nie len to, ako sa nominálne (zákonníkové) tresty líšili od tých skutočných, o ktorých rozhodoval priamo zemepán alebo ním poverená osoba, ale aj to, že svojvoľný pohyb obyvateľstva, napriek potrebe panského súhlasu, bol prekvapivo vysoký, že aj úplne chudobnému človeku nebola cudzia špekulácia s obilím, že sexuálne aktívne boli aj ženy, ktoré nezriedka chodili samé do krčiem na tancovačky, ba dokonca aj to, že vypočúvaným poddaným sa bežne vykalo (v druhej polovici sledvaného obdobia).
Publikácia je veľmi obsiahla a podrobná. Mne osobne tam chýbalo jediné. Aby som mohol zhodnotiť reálnu výšku alimentov, potrebujem vedieť informáciu o kúpnej sile jedného zlatého, čo som sa nedozvedel.
Ale s kľudným svedomím dávam 5 *