Marně hledám slov
Originální název: Lost for Words
Edward St Aubyn
O čem je kniha Marně hledám slov?
Marně hledám slov (Lost for Words, 2014) je první St Aubynův román, jenž se nezaměřuje na rodinu Melroseových, nicméně podobně jako u předchozích knih je i zde zjevná autobiografická inspirace. Autor totiž nepochybně využil svých zkušeností s nominací na Bookerovu cenu za román Matčino mléko z roku 2006 a napsal lehkou, vtipnou frašku, v níž si utahuje z celého nakladatelského průmyslu: nakladatelů, kteří hledí jen na zisk, porotců, kteří účastí na ceně sledují vlastní cíle a knihy ani nečtou, ambiciózních autorů, pro něž je získání ceny věcí přežití, slávy či zapomenutí, a v neposlední řadě i médií, které nezajímá nic jiného než humbuk, který kolem ceny pomáhají vytvořit.Edward St Aubyn (*1960) patří k nejpozoruhodnějším a nejobdivovanějším britským prozaikům současnosti. Vtipný a brilantní stylista se proslavil hlavně sérií pěti románů o rodině Melroseových, v níž zpracoval traumatické zážitky ze svého dětství, včetně sexuálního zneužívání násilnickým a despotickým otcem, léta silné drogové závislosti, kdy se několikrát v důsledku předávkování ocitl na prahu smrti, a v neposlední řadě i bouřlivý osobní život. St Aubynovy romány jsou nejenom autobiografickou sondou, ale především navazují na dlouhou tradici společenského románu, jehož klasickou představitelkou je Jane Austenová a ve dvacátém století zejména Evelyn Waugh a Anthony Powell. (Založil/a: Rosie5)
(Zobrazit více
Kniha mě velmi pobavila. Jako satira vycházející z rozhodování komise při Booker Prize je vážně vynikající. Některé momenty jsou možná zbytečně přemrštěné, ale jako celek je to strhující čtení. Obvykle takový intelektuálský humor příliš nevyhledávám, ale tohle dílko mi prostě sedlo. Doufám, že je to jen lákadlo nakladatelství a že přijdou překlady zásadnějších děl tohoto autora.
Váhám s hodnocením. Oceňuji nápad napsat satiru týkající se udílení cen za knihy zvlášť proto, že je do čeho si rýpnout. Jedna z nominovaných knih to vystihla zcela dokonale – změť vulgarismů bez sebemenší umělecké hodnoty je považována za "drsný sociální realismus", vážím si odvahy autora tuto naši degradaci citu pro literární sdělení zmínit. Na těchto pár stránkách je možné nalézt četná další připodobnění, a za ně si kniha čtyři hvězdy zaslouží. Jen jsem trochu bojovala s postavami; tím, že jich nebylo právě málo, jsem měla místy dojem, že děj mele páté přes deváté. Některé postavy mi přišly zcela vypustitelné, jiné byly skvělé a zasloužily více prostoru. Mam-li však ke knize přistupovat jako k informaci o stavu světa literatury, považuji ji za obohacující.
Bohužel jsem tuto "sžíravou" satiru na poměry udělování literárních cen v polovině opustil...
Ano, dokonce jsem se na pár místech i zasmál, ale dal jsem se nechtěl trápit
Je to moje první kniha od St Aubyna, tak snad bude další pokus lepší