Petr Roubal

Tomáš Zahradníček
Tomáš Zahradníček
*01.11.1971

Rozděleni minulostí

Vytváření politických identit v České republice po roce 1989.
Rozděleni minulostí
V obchodech(318 Kč)

Odborná Historie

O čem je kniha Rozděleni minulostí?

Kolektivní monografie pětice renomovaných historiků, reflektující krystalizaci politicko-kulturního klimatu české společnosti po roce 1989.

Autoři zkoumali formování české politické kultury a politicko-kulturních identit po roce 1989 - a zjistili, že polistopadovou politiku neštěpí v první řadě různé ideologie, nýbrž že je "rozdělena minulostí". Mnohovrstevnatá role, již v české politice hrála a dodnes hraje reflexe minulosti (a to nejenom té komunistické), je také námětem této publikace. Hledání a vytváření politických tradic a tím i obrazů minulosti totiž nebylo arbitrární ani náhodné. Někdy tkvělo hluboko v předcházejícím vývoji dané politické skupiny, někdy v tom, kdo s kým seděl v kanceláři nebo ve vězení, jindy vyplývalo z pragmatiky politického boje. Minulost vytvořila pevné vazby - a na nich k minulosti budovali svou identitu všichni významní aktéři dobové české politiky. (Založil/a: Magyana)
V obchodech(318 Kč)

Nakladatelství (rok): Knihovna Václava Havla - 2011
ISBN: 978-80-87490-03-7

Majdule
Sbírka příspěvků přibližuje vývoj v Československu po roce 1989 ze specifického úhlu pohledu politických stran. Vyjma dvou kapitol neslibuje ucelený pohled. Na příkladu jednotlivých stranických subjektů nám spíše ukazuje, jak paměť ovlivňuje politické postoje i motivace a to je vpravdě zajímavé. Jediné, co bych snad mohla vytknout je skutečnost, že studie pokrývají různá období. Škoda těch, které předmět svého zájmu ochudily o aspekt dalšího vývoje.
Všem, kdo mají zájem o divoká devadesátá, mohu publikaci jen a jen doporučit, otevře nám úplně jiný pohled.