*1957

Sarajevská princezna

Originální název: Sarajevska princeza (2014)
Sarajevská princezna
V obchodech(315 - 599 Kč)

Biografie Válečné Literatura faktu

O čem je kniha Sarajevská princezna?

V létě 1993 celý svět napjatě sledoval osud malého děvčete, které BBC pojmenovalo „Sarajevská princezna". Pětiletá Irma Hadžimuratović byla těžce zraněna během bombardování Sarajeva. Děvče bylo převezeno do nemocnice a dostalo se do rukou mladého chirurga, Edy Jaganjace, který bojoval ze všech sil o jeho přežití. Nejostřejší bitvu ale svedl s neochotou nezainteresovaných, někdy až zlomyslných byrokratů a mezinárodních úředníků, takzvaných mírových sil. Edo Jaganjac napsal svědectví, které se každému čtenáři navždy vryje do paměti. Ilegální transport zraněných pod nepřetržitou palbou, až neuvěřitelné výkony v sotva použitelných operačních sálech, pokrytecké chování mezinárodních úředníků, prohlubování přátelských i profesionálních vztahů mezi znaveným, ale neskonale ochotným personálem nemocnice... To vše je součástí krvavé sarajevské pohádky, upřímné a srdcervoucí výpovědi člověka, který s klidnou rukou a otřeseným srdcem bojoval proti donquichotským větrným mlýnům, bojoval pro dobro, za humánní cíl, který je hodnotnější než jakýkoli vojenský, za záchranu lidského života... (Založil/a: Moreanne)
V obchodech(315 - 599 Kč)

Nakladatelství (rok): Nezjištěno / Jiné - 2021
ISBN: 978-80-11-00764-5
Poznámka: Vydal: Sifty 52
Nakladatelství (rok): Galerie Gema - 2015
ISBN: 978-80-904575-8-4
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

prkali
"Francois Mitterand přijel před několika měsíci přesvědčit svět, že se v Sarajevu nic neděje a že není nutné bombardovat srbské pozice. Den před jeho příletem bombardování Sarajeva utichlo. Jen několik raněných. Nás, co jsme neměli televizi ani rozhlas, ani čas je sledovat, malá pauza potěšila; věděli jsme, že k nám zase někdo přijíždí na safari. Když dorazil do nemocnice, ještě jsme operovali raněné ze včerejška. Jednoho odváželi ze sálu v přízemí chodbou spojenou s velkou ordinací. Dveře chodby byly otevřené. Byl jsem ve velké ordinaci a najednou u vchodu stanul Mitterand. Nikdy jsem neviděl tak dokonalý oblek jako na něm. Francouzský prezident byl neuvěřitelně elegantní a autoritativní. Nemluvil a ani se na mne nepodíval. Pro něho jsem byl vzduch. Arogance v akci. Jen tázavě pohlédl na pacienta, kterého zrovna vezli ze sálu. 'Ten je od včerejška,' vysvětlil Nale a vedl hosta přes ambulanci za pacientem. Za pár hodin to začalo zase bouchat a pálit z nebe i ze země a věděli jsme, že francouzský prezident odletěl. Nevěděli jsme, že oznámí světu, že v Sarajevu je všude klid; on, hrdina, tam byl, a nic se nedělo. Nikdo nestřílí. Srby není třeba bombardovat."
alča87
Doporučuji všem. Příběh je velmi drsný, ale tak skvěle napsaný, že se kniha čte sama. Doktor Jaganjac je skvělý lékař, ale také skvělý a velmi milý člověk. Jeho velice upřímná výpověď něchce nikoho poškodit, prostě jen popsal nefungující systém v hrozné době. Sám sebe nestaví do lepšího světla, přiznává své chyby, které jsou ale lidské, ale chyby těch "velkých a dokonalých" jsou nelidské, ovlivnily a ohrozily životy mnoha lidí. Kniha je napsaná s úctou ke kolegům, kteří stejně jako on bojovali o životy všech, nerozlišovali národnost či etnickou skupinu, sami byli na pokraji sil a přesto to nevzdali. Kniha zanechá ve čtenáři hluboký dojem a snad se začne dívat na svět jinýma očima.
Velice si vážím, že někdo takový žije a pracuje v České republice - je to frajer.
antoniana
Tato kniha je strašně silná a zadře se vám pod kůži. Nezbývá mi než vyslovit hluboký respekt před všemi, kteří zachraňovali lidské životy v nelidských podmínkách. Nemluvím jen o lékařích a sestrách, ale i o lidech, kteří jim pomáhali - Mirza, Semir... Konec knihy je strašně silný a vžene Vám slzy do očí. Jsem hrdá na to, že autor zrovna u nás našel potřebný klid a mír.
Sfinkter
Syrové vyprávění o válečné chirurgii a boji proti větrným mlýnům tzv. mírových organizací. Vadila mi jedna technická věc a to český překlad, který vyzníval hodně krkolomně.