František Bartoš

*07.11.1811 - †21.11.1870

Všechny knihy autora

Špity, špity, bábo

Špity, špity, bábo
V obchodech(319 - 389 Kč)

Dětské Poezie

O čem je kniha Špity, špity, bábo?

Dnes už klasické říkadla ze sbírek K. J. Erbena a F. Bartoše potěší všechny učitelé neboť dostávají další knihu poetických inspirací a slovních hříček pro své děti. Navíc v klasickém ilustračním doprovodu prof. M. Jágra, který navozuje nejen dobu jejich vzniku, ale je příjemným impulsem pro další hledání souvislostí v dětské fantazii. (Založil/a: Martas006)
V obchodech(319 - 389 Kč)

Nakladatelství (rok): Albatros - 1995
ISBN: 80-00-00390-2

Rinae
Jestli tohle představuje výběr (tedy v jistém smyslu to nejlepší) ze sesbírané lidové poezie, pak se trochu bojím si představit, jak asi vypadá celá šíře sepsaných říkadel. Knihu doprovází moc povedené ilustrace a některé rýmy krásně odsýpají a hezky zní (např. známé Pekař peče housky, uštipuje kousky...). Ale pak se objevují věci divné, nelogické až bizarní (Michal, Michal, kozu píchal, ona bečela, až do večera). A kvůli takovým končím na horším hodnocení.
jirka77
Krásné říkadla ,které určitě budou bavit každé dítě. Já jsem se ke knize dostal až v dospělosti ,ale přesto mě také pobavila.

Pekař peče housky,
uštipuje kousky,
pekařka mu pomáhá,
uštipují oba dva
Lucule
Určitě souhlasím s názorem, že některá říkadla jsou povedenější, veselá zvučná.Jiná nemaji hlavu ani patu, vůbec se nerýmují nebo naopak nedávají vůbec smysl, ale kladou důraz na to, aby se rýmovala.
Ve většině jsou zmíněna nějaká jména( jako třeba: Honza,Káča,Michal,Janek Cecílie..., ),nebo řemesla(šafář, švadlena,mlynář, kovář,profous...).
My jsme měli vydání z roku 2009 (AXIÓMA), které doprovází pohádkově okouzlující ilustrace Miloslava Jágra. Na konci knihy je také umístěn obsah, kde je navíc umístěn slovníček zastaralých pojmů ( rynek, profous,mlat,rokytí...), což určitě nejeden čtenář ocení.
Jsem ráda, že jsem se obohatila o říkadla, která jsem nikdy dříve nečetla, ani neslyšela, ale možná se jimy bavili moji předkové.

Blaze tomu, kdo nic nemá

Blaze tomu, kdo nic nemá,
nestará se, kam co schová,
směle lehne, směle vstane,
žádný mu nic neukradne.