Hannibal
Poprvé vydáno celosvětově: 1999
Thomas Harris
3. kniha v sérii Hannibal Lecter.
Na dr. Lectera vzpomíná i Mason Verger, který je posedlý touhou po pomstě. Byl šestou obětí dr. Lectera, ale přežil, a nyní rozvíjí své vlastní řeznické impérium. Díky kyslíkovému přístroji a síti www sleduje Verger veškeré dění. Brzy přichází na to, že aby upoutal doktorovu pozornost, musí mu nabídnout naprosto mimořádnou a nevinně vyhlížející návnadu: musí získat to, co má dr. Lecter nejraději. (Založil/a: MrVogler)
(Zobrazit více O čem je kniha Hannibal?
Chronologicky čtvrtá kniha série Hannibal Lecter. Knihy na sebe navazují v tomto pořadí: Hannibal: zrození, Červený drak, Mlčení jehňátek a Hannibal.Uplynulo již sedm let od chvíle, kdy dr. Hannibal Lecter uprchl z vězení, před sedmi lety s ním vedla zvláštní agentka FBI Clarice Starlingová rozhovory ve věznici pro duševně choré zločince s maximální ostrahou. Doktor je stále volný a dává průchod svým nevýslovným zájmům, smyslně prožívá pikantní čichové a chuťové vjemy, esence života na svobodě, kde ho nikdo nestřeží. Starlingová však nedokáže na setkání s dr. Lecterem nikdy zapomenout a kovový přídech jeho málo používaného hlasu jí ve snech zní neustále v uších.
Nakladatelství (rok): Argo
- 2020
ISBN: 978-80-257-3108-6
Poznámka: Překlad: Jana Odehnalová
Všechna vydání
Všechna vydání
Z celé série se mi tato kniha líbila nejméně, respektive po přečtení ve mě nezůstalo nic - prostě přečtených x-set stran a nic z toho. Chvílemi mě nudily sáhodlouhé popisy míst, chvílemi děj o ničem. Nemohu si pomoci, ale prostě kdyby tato kniha v sérii nebyla, nezlobila bych se.
Za mě skvělý závěr série (ještě mě čeká Hannibal - zrození). Nebudu nic prozrazovat ale ten konec se mi vážně hodně líbil. Jsem zvědavá na film, jak se s tím filmaři poprali. Doporučuji celou sérii. Dávám 4 hvězdy, ze série asi nejslabší, občas nezáživné popisy, ale jinak super.
Mlčanie jahniat a Cervený drak sú moje obľúbené knihy tak som sa na túto dosť tešila. Bolo to citeľne slabšie ako predchádzajúce časti. Najhorší bol asi ten koniec. Autor sa asi snažil o prekvapivé rozuzlenie ale moc mu to nevyslo. Ešte sa mi nikdy nestalo aby ma záver knihy naštval. Nechápala som absolútne ako môže toto autor urobiť z postavou.
Obsahuje spoiler
Musím se přiznat, že je pro mě tahle kniha asi nejhorší z celé série. Faktografické popisy z Florencie mi až nechutně připomínaly knihy Dana Browna, celé to bylo velmi rozvláčné a úplně to zabíjelo dějovou linku. Asi nejlepší je část s vraždou Paciho a pak scéna s mučením Hannnibala. Je mi moc líto, že si Harris nebyl moc jistý koncem a udělal z něho podivný hybrid červené knihovny a soap opery s psychologickým přesahem. Osobně bych očekával daleko méně hlavovrtný a daleko více naturalistický zážitek. A pojídání mozku z něj tohle rozhodně neudělalo. To, že se z Hannibala stala sexuální mašina a vyměnil své kanibalské choutky za každodenní skotačení se Starlingovou, mě jako konec nenadchlo. Ona celá série s Hannibalem je dost nevyrovnaná a nejde ji číst jako knihy o něm, protože třeba v Červeném drakovi je spíš kulisou než postavou. Takže jsem se to rozhodl posuzovat jako volný svazek několika knih, které mají společnou jednu, popřípadě více postav. A tahle kniha, která se snaží být pokračováním a chce toho dosáhnout hlavně zbytečnými epizodními zjeveními dřívějších postav, mě jako celek nenadchla. Není to zbytečné pokračování, je jen špatně promyšlené.