*16.06.1974

Ďábel v zrcadle

Originální název: Diabol v zrkadle (2016)
Ďábel v zrcadle
V obchodech(217 - 347 Kč)

Román Historie Detektivní
  4. kniha v sérii Stein a Barbarič.

O čem je kniha Ďábel v zrcadle?

Ve čtvrtém románu cyklu historických detektivek Juraje Červenáka navštíví hrdinové Vídeň přelomu 16. a 17. století. Napínavý politický thriller ohromí dokonale vykreslenými dobovými reáliemi i spletitým příběhem plným akce, ale především sugestivním hledáním kořenů zločinu, při němž není příliš jasné, na které straně se nachází dobro a na které zlo.

Nad někdejším císařským sídlem se stahují mračna. Špioni biskupa Khlesla zavětřili stopu protestantského spiknutí, kterého cílem je likvidace nejvyšších katolických hodnostářů. Obětí prvního útoku se stane sám následník trůnu, arcivévoda Matyáš Habsburský. Zatímco lékaři bojují o jeho život, Stein, Barbarič a Jaroš v ulicích Vídně a blízkém okolí pátrají po nelítostném vrahovi. Možná je to úkol nad jejich síly – za maskou „ďábla v zrcadle“ se údajně skrývá člověk, který se pohybuje v nejvyšších kruzích. Napětí mezi vídeňskými katolíky a protestanty se stupňuje a vkrádá se i mezi Steina a Barbariče. Nebudou nakonec stát proti sobě? (Založil/a: novacice)
(Zobrazit více   ) (Zobrazit ukázku  )
V obchodech(217 - 347 Kč)

Nakladatelství (rok): Argo - 2016
ISBN: 978-80-257-1985-5
Nakladatelství (rok): Argo - 2016
ISBN: 978-80-257-1989-3
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

hladass
Nebudu zbytečně plýtvat superlativy a ani mrhat mým vzácným časem, pro všechny váhající mám krátký a jednoduchý vzkaz... Kašlete na všechny komentáře a začtěte se do Ďábla v zrcadle... Nebudete litovat...
sgjoli
Stein a Barbarič opět nezklamali. Jako dvojice vyšetřovatelů, v doprovodu kaprála Jaroše, opět vytasili důvtip, odvahu a odhodlání při vyšetřování nového případu. A já se u toho bavila.
Pravda, začátek mi trochu trval, než jsem se jím prokousala. Knihy z této série jsou obecně dost hutně napsané - člověk je vždy zavalen notnými informacemi o době, prostředí a souvislostech (politických, historických, společenských), takže chvilku trvá, než se v tom zorientujete, což se mi potvrdilo i v tomto případě. Ale to rozhodně nevnímám jako nějakou výtku. Naopak se mi to na tom moc líbí, jak si s tím autor dává pokaždé záležet. Pokaždé mne uchvacuje, jak má autor tu dobu, v níž se to odehrává, tak moc dobře nastudovanou. Nebo aspoň tak to na mne jako na laika působí. A měla jsem stejný dojem i z této knihy. Takže za to palec nahoru.
Zápletka opět skvělá, zašmodrchaná, s logickým vyústěním a akčním závěrem.
Zároveň jsem se opět královsky bavila při slovních přestřelkách mezi Steinem a Barbaričem, kteří jsou odlišní jako den a noc. Přitom se tak dobře doplňují! Zároveň se ale nepřestávají popichovat, když to jen jde, což mne dost baví.
Tuto knihu jsem si prostě užila a celou sérii zatím mohu moc doporučit.
TinyMartina
Moje oblíbené historické detektivky, se skvělými postavami, a ještě nacpané hláškami. Nemám, co víc dodat.

"Je nejvyšší čas obstarat vám něco na obranu. Nemůžete se věčně spoléhat na ten pozlacený rožeň." Barbarič sklonil zrak ke svému rapíru.

"Se střelnými zbraněmi si rozumím ještě méně, než tady kaprál."
Jaroš mlčky přikývl. Taky se na vchod do nejproslulejší puškařské dílny ve Vídni díval, jako by se tam praktikovala černá magie.
rahzul
Opět parádní počin! Zápletka tentokrát nebyla tak tajemná, jak jsme byli doposud zvyklí, avšak v honu na atentátníky na arcivévodu Matyáše se naše trojice opět předvede. Obdivuji kaprála Jaroše, páč ten po celou dobu snad ani nespal :) Celkově je pak kniha laděna spíše jako střet katolicismu a ostatních směrů tohoto náboženství. A k tomu samozřejmě nesmí chybět ani notná dávka humoru.

Zvěd se vrátil a potvrdil, že stezka vede ke skalám.
"Je tam puklina. Nejdříve si jí člověk nevšimne, zakrývá ji spouste popínavého plevele. Jako zelená opona. Ale když se rozhrne, objeví se chodba do podzemí"
"Nevšiml jste uvnitř světla?" zeptal se Stein. "Ohně, pochodně..."
"Ne, pane. Ale smrdí to tam. Strašně."
"Čím?"
"No..." Dráb se zatvářil rozpačitě. "Drakem."
"Nežvaň," zabručel Quarient. "Co přesně jsi cítil?"
"Kouř a hovna, pane. Přesně jako v dračím doupěti"
"Kolik dračích doupat jsi už navštívil, pitomče? Cítil jsi táborový oheň a hnůj. Koně podle všeho schovávají uvnitř. Máme je, pánové."