*02.07.1877 - †09.08.1962

Pouť do země východní

Originální název: Die Morgenlandfahrt
Pouť do země východní
V obchodech(119 - 160 Kč)

Povídky

O čem je kniha Pouť do země východní?

Autobiograficky laděná povídka Pouť do Země východní bývá mnoha literárními historiky považována za prolog Hry se skleněnými perlami. Hesse ji začal psát v roce 1930, v době, kdy velké naděje na lepší duchovní uspořádání společnosti po první světové válce pomalu braly za své. Povídka reflektovala autorův pocit osamění a zmaru i rozchod s přítelem a duchovním učitelem Gustavem Gräserem považovaným za „Gándhího Západu“. Ústředním motivem je hledání ideálu, potřeba mravní zralosti a podřízení života jednotlivce nadosobnímu celku. Vypravěč, bývalý hudebník H. H., prožívá osobní krizi. V prázdnotě života beze smyslu vzpomíná na dobu, kdy se jako člen tajného Bratrstva vydal na Východ, vstříc světlu a zázraku. Jejich společná pouť byla cestou prostorem i časem, na hraně snu a skutečnosti. Působivý, poetický styl, umné proplétání motivů a postav reálných i literárních činí z povídky mimořádný klenot. (Založil/a: fb.com/strana96)
V obchodech(119 - 160 Kč)

Nakladatelství (rok): Argo - 2017
ISBN: 978-80-257-2074-5

Vojtěch Mrlík
13. 1. 2020
Obsahuje spoiler spoiler Kniha osobitým a nezvyklým způsobem líčí pouť tajemného Bratrstva, jež na mne působilo jako zcela zvláštní sekta, dlouhou dobu jsem tak nechápal, co vlastně autor vůbec existencí tohoto společenstva a jeho komunikací a poutí nejen za historickými postavami, chtěl říci. Hudebník H.H. dokonce tvrdí, že pouť s Bratrstvem koná, aby spatřil krásnou bájnou ženu... S tou se nikdy nesetká, ba naopak, Bratrstvo opustí i s Leem, prostým sluhou Bratrstva. Nakonec jej ale po dlouhodobých pocitech prázdnoty, samoty a nenaplnění opět nachází přes Lea. Ten zastává ale nyní titul Nejvyššího a H.H. je souzen. Rozsudek není vynesen, na zvěr knihy zjistí, že jeho osud je spjat s osudem Lea - „On musí růst, já se umenšovat.“
Kniha je pro mě hodně asbtraktní a neurčitá, je možná spíše jen vyjádřením pocitů. Hru se skleněnými perlami jsem dosud nečetl, takže nechápu.