Tichá modlitba
Originální název: Lost Girls
(2015)
Angela Marsons
3. kniha v sérii Případy Kim Stoneové.
Vrátí se jen jedna.
Ti druzí mají smůlu.
Jejich holčička
zemře…
Zmizení Charlie a Amy, devítiletých nejlepších kamarádek, znamená pro jejich rodiny tragédii. Textová zpráva potvrzuje to, čeho se všichni obávali: obě se staly oběťmi únosu. Další esemeska jim však vyrazí dech – nutí rodiče postavit se proti sobě a bojovat o život svého potomka. V tu chvíli se do případu vkládá Kim Stoneová a její tým.
Zdá se, že tentokrát budou mít co do činění s neobyčejně krutými zločinci. Klíč k případu však nejspíš tkví v temné rodinné minulosti. Čas se však krátí a Kim nechce dopustit, aby něčí dítě zaplatilo za chyby dospělých nejvyšší cenu… (Založil/a: Melindaaaa)
(Zobrazit více O čem je kniha Tichá modlitba?
Ztratily se dvě.Vrátí se jen jedna.
Ti druzí mají smůlu.
Poznámka: ePub
Všechna vydání
Všechna vydání
Vyposlechnuto jako audiokniha.
Nevím proč, ale tato kniha mi dala nějak víc zabrat. Asi možná je to dané tím tématem, resp. povahou případu, kterou tu tým Kim Stoneové řeší. Je to hodně zaměřené na dětské obětí, což je dost těžké téma, které se mi nějak hůř vstřebává, a bylo to pro mne tak trochu náročnější na vnímání.
Zápletka je ale jinak zajímavá a způsob, jakým autorka příběh vystavěla, mi jinak vcelku seděl. Objevují se tu nové postavy - nejen logicky nové oběti a jejich rodiny, ale také k vyšetřovatelskému týmu se připojují nové tváře, což bylo příjemným osvěžením, které se mi líbilo a které jsem určitě uvítala. Hlavně postava vyjednavače Matta mne tu dost bavila.
Kim je pořád správně řízná a hubatá, což mne dost baví, i když nutno podotknout, že si v určitých místech tím Kim trochu podřezává větev sama pod sebou - a čtenář jen čeká, kdy se jí to vymstí. Ale zatím mi ten její charakter baví.
Opět mi naprosto seděl vyprávěcí styl Jitky Ježkové, která celou audioknihu namluvila bravurně - její podání mi k této sérii vyhovuje a moc doufám, že se v budoucnu dočkáme i dalších dílů.
Celkově hodnotím na slabší 4 hvězdy - ale dáno je to tím tématem, které mi nesedlo úplně na 100 %. Ale jinak spokojenost. :-)
Jak se z Lost girls stane Tichá modlitba? Občas by mě zajímalo, odkud se ty přeložené názvy berou a co by na to řekl autor. Jinak se to četlo dobře a přišlo mi lepší než předchozí díly, tak dávám o hvězdičku víc.
Kim se tentokrát pustí do velmi nelehkého případu. Ztratí se další dvě dívenky a vše nasvědčuje tomu, že se jedná o stejné únosce jako předtím - předchozí případ totiž nebyl vyřešen. Pro Kim se tato záležitost stává osobní mstou a posedlostí a se svým týmem musí čelit především zoufalým rodičům, kteří se nijak nesnaží usnadnit vyšetřování a také vlezlé novinářce, i přestože je na případ uvaleno embargo. Brzy už bude pozdě, únosci jsou nelítostní a času a stop je málo...
Tichá modlitba se mi velice líbila. Téma únosu dívek je skvěle zvolené a nenechá vás ani na chvíli odtrhnout. Kdo četl předchozí díly, jde na jistotu. Autorka sama přiznává, že se v díle hodně zabíjela psychologií a chováním postav a jak jsou ovlivněny určitými okolnostmi v podobě zoufalých rodin. Neustále ve vás bude hlodat mrazivý a děsivý pocit a než knihu dočtete, určitě budete mít nutkání si vaše děti častěji kontrolovat. Kniha nešla odložit a četla se jedním dechem. Jen toho zločince jsem už tak od půlky tušil...

Kim Stoneová sice není zrovna prototyp příjemného a sympatického vyšetřovatele, ale o to víc si cením její inteligence a empatie.
7 / 2019