Ivan Hlaváček

Nejstarší listiny Univerzity Karlovy

Nejstarší listiny Univerzity Karlovy
V obchodech(188 Kč)

Odborná Historie

O čem je kniha Nejstarší listiny Univerzity Karlovy?

V roce 670. výročí svého založení získala Univerzita Karlova dva historické dokumenty významné nejen pro samotnou univerzitu, ale též pro dějiny české a evropské vzdělanosti: originál listiny papeže Klimenta VI., datované 26. ledna 1347 a obsahující papežský souhlas se založením vysokého učení v Praze, a notářský instrument, iniciovaný pražskou kapitulou a datovaný 30. června 1347, s opisem této listiny a výčtem svědků stvrzujících autentičnost opisu. Jde o objev mimořádný, neboť jediné dosud známé vyhotovení listiny se ztratilo na konci druhé světové války.
Listiny byly určeny pro pražského arcibiskupa a z jeho archivu či archivu svatovítské kapituly se za zatím neznámých historických okolností dostaly do soukromého majetku. Univerzitě Karlově byly nabídnuty prostředníkem v druhé polovině června 2018. Pravost listin ověřili naši přední odborníci na paleografii a diplomatiku a obě písemnosti byly uloženy v Archivu Univerzity Karlovy.
Publikace obsahuje faksimile, přepis latinského textu s překladem, obrazovou dokumentaci stavu listin a doprovodné studie. (Založil/a: TinyMartina)
V obchodech(188 Kč)

Nakladatelství (rok): Karolinum - 2018
ISBN: 978-80-246-4175-1

U této knihy zatím nejsou žádné komentáře