Volané číslo existuje
O čem je kniha Volané číslo existuje?
Co se asi děje ve vašem mobilním telefonu, když někomu voláte? Když ze seznamu mažete nějaké číslo, nebo zrovna datlujete esemesku? Právě na tyto záludné otázky odpovídají povídky Milana Tesaře. Jeden z autorů legendárního Zeleného Raoula vás v nich nechává nahlédnout do světa za displejem, jenž okupují vaše uložená telefonní čísla.Srdcem každého mobilu je kavárna Kontakty, do níž telefonní čísla přicházejí ze stejných pohnutek jako děti na tento svět – buďto z nějaké potřeby, anebo z lásky. Ale jakmile si je jednou uložíme, začnou popíjet drinky barmana Červeného, tančit na písničky od kapely Zvonění, obdivovat tajemnou krásku z hlasové schránky a sledovat mazače, kterak každou vaši SMS poctivě vylepí na obrazovku mobilu. Čísla mají podobně jako lidé své poslání ve vymezeném čase. I ona prožívají hvězdné hodiny, zprostředkují-li dobrou zprávu, i na ně padá chandra, pokud je nikdo dlouho nevytáčí. To si pak přijdou neužitečná a dostanou strach, že je vymažeme. Jednou k tomu možná dojde, ale do té doby s námi budou ze své kavárny sdílet osud, všechna ta porozumění i nedorozumění, všechny ty smutné, šťastné i značně bizarní okamžiky našich životů. (Založil/a: icekafe)
Všechna vydání
Všechna vydání
Zajímavý nápad a téma, které jsem snad ještě nikde nečetla, ale ve většině případů naprosto odfláknuté provedení. Proč polovina příběhů skončí v polovině děje? Kdyby byl počet příběhů poloviční a každý měl děj více rozepsaný, kniha by se mi líbila o hodně více. Takhle jsem se konečně vžila do pocitů některé z hlavních postav a než jsem se stačila nadát, příběh byl u konce. Stejně tak mi přišlo, že některé povídky byly až moc přetažené svým tématem, nebo snad provedením, za vlasy. Nevěřícně jsem nad nimi kroutila hlavou a přemýšlela, jestli to opravdu autor myslí vážně, že takovou blbost dokázal napsat...
I přesto jsem ale dalším a dalším povídkám šanci dala, některé jsem si oblíbila a některé pro mě byly naprostým odpadem. Každou jsem hodnotila zvlášť, celkové hodnocení mi pak vyšlo na 2,5 hvězdiček z pěti. Pro zajímavý a originální námět jsem proto hodnocení zaokrouhlila na 3 hvězdičky.

Ale : proč autor příběhy nedokončil a "usekl je?"
3/5