*03.10.1919 - †17.03.2004

Poprvé vydáno celosvětově: 1977
V erbu lvice
V obchodech(49 Kč)

Historie

O čem je kniha V erbu lvice?

Hlavní postavou historického románu z doby vlády Václava I. je Zdislava z Křižanova, provdaná za Václavova bojovníka a diplomata pana Havla z Lemberka, jež se vědomě odříká přepychu a všechny síly věnuje léčitelskému umění ve svém "špitálu", kde nalézají útočiště nemocní a zbědovaní. (Založil/a: bannanamenka.l)
V obchodech(49 Kč)

Poznámka: 1. vydání
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

Ariko
Útlá knížečka o životě naší význačné světice. Příběhově zajisté zajímavé, ale zpracováním trochu pokulhává. Lepší průměr.
janeicka
Já jsem byla s románem naprosto spokojená, hlavně jsem si po celou dobu čtení užívala tu krásnou starou češtinu, a dokonce jsem si i na mnoha místech sama přidávala přechodníky, aby to lépe znělo :-) Sice jsem očekávala knihu o celém životě svaté Zdislavy, ale nakonec jsem byla se zasazením románu do posledních let Zdislavina života spokojena, neustále se zde probírala občanská válka mezi starším a mladším králem, její pochmurné následky pro obyčejné obyvatelstvo. Pěkný náhled do Čech 13. století.

"Oproštěna pro budoucnost od všech, kdož ji za života obklopovali leskem své moci, zůstává paní s okrově zlatýma očima, rozsvícenýma vnitřním světlem a dobrotou, na prahu dějin České země, obklopena všemi, kdo potřebovali její podpory, bezejmennými, chudými, prostými, nejprostšími, jako jejich pomocnice v čase ukrutenství, svatosti i pohanství, jako lvice bojující za práva lidskosti na zemi proti hrůze a barbarství. Přichází ke všem, kdo ji volají přes hradby staletí, jako světlo lidské oběti a pomoci člověka člověku, které nikdy nevyhasne na věky věků..."
Děčínský
Četl jsem vydání třetí, z roku 1989, zde je uvedeno vydání z roku 2015, což svědčí o velké oblibě knihy. Líčí se zde jak člen Děčínských Markvarticů Havel Jablonský z Lemberka, vládl na svém hradě, kam si přivedl nejstarší dceru Sicilanky Sibyly a Moravana Přibyslava z Křižanova, Zdislavu. Autorka dokázala, z minimem dochovaných písemností, vytěžit obsáhlý román, odehrávající se v polovině 13. století, za vlády krále Václava I., Jednookého, a jeho boje se synem Přemyslem Otakarem. Upřednostňuje život Zdislavy, jako ženy věnující své zdraví, bohatství pomoci těm co byli potřeni. Porodila dceru, a tři syny. Nejdále vystoupil v dějinách nejmladší z nich, Zdislav z Lemberka (původně neduživý- odchovala jej služebná).Jako vždy autorka vyzdvihuje ženy jako mocné a potřebné členy rodiny i státu.