...a výstupy do údolí
Originální název: ... a výstupy do údolí
Jan Pelc
O čem je kniha ...a výstupy do údolí?
Volné pokračování kontroverzního a dnes již téměř kultovního románu "... a bude hůř " (Založil/a: Twiggynkaa)
Všechna vydání
Všechna vydání
Od Jana Pelce jsem do této doby četla jen tuto knihu, tak nemohu srovnávat s ostatními jeho díly. Je to popis porevolučního zmatku (můj výraz), kdy Olin, žijící do té doby ve Francii, přijede do Čech a v té porevoluční divočině si chce otevřít hospodu. Stačí přečíst jednou. Moc nemusím knihy na toto téma, protože po revoluci bylo kvantum spisovatelů, kteří se museli vypsat z toho, jak bylo za minulého režimu zle a jen několika z nich se to povedlo popsat kultivovanou a neurážlivou formou.
A bude hůř je asi kult, přes který vlak nejede.
Četl jsem kdysi a tak jsem ocenil, že si můžu přečíst pokračování Olinových osudů Venku i Doma.
S přibývajícími stránkami jsem si vzpomněl, že už při četbě A bude hůř jsem přemýšlel, jací až byly máničky rebelové a odkud už to byli jen flákači a ožralové.
Tady je to bohužel už jasné. Olin je idiot, idiot, idiot a ochlasta, co si proleje budoucnost mezi prsty.
Zajímavé je, jak Olin pendluje mezi Paříží a Prahou, tak se pro něj přelévá sem a zase zpět, kde je to Doma s velkým D a kde je vlastně na návštěvě.
Druhá zajímavost je pohled na Česko optikou emigrantů, co tu léta nežili.
S křížkem po funuse doporučuji přečíst.
Druhá zajímavost je pohled na Česko optikou emigrantů, co tu léta nežili.
S křížkem po funuse doporučuji přečíst.
Mě se tato kniha líbila více než předchozí "...a bude hůř". Obraz nadšené porevoluční doby aneb jak lze zůstat sám ve své vlastní, plné hospodě.

Moc pěkné, doporučuji.