Tomáš Durdík

Ilustrovaná encyklopedie českých hradů

Ilustrovaná encyklopedie českých hradů
V obchodech

Historie Odborná Umění
1. kniha v sérii Ilustrovaná encyklopedie českých hradů.

O čem je kniha Ilustrovaná encyklopedie českých hradů?

Kategorie: Kastellologie

Slovníkové části, jež je těžištěm publikace a kterou tvoří hesla několika typů, předcházejí čtyři souvislé vstupní kapitoly. V Úvodu se čtenář může seznámit s vývojem zájmu o české hrady a přístupů k jejich studiu. V následujícím stručném Nástinu vývoje českých hradů je podán přehled základních vývojových etyp a tendencí české hradní architektury. Kapitola Život na středověkém hradě si všímá hradní každodennosti jak v míru, tak v době obležení. Samostatná kapitolky je věnována i problematice jmen českých hradů. (Založil/a: Duhe)
V obchodech

Nakladatelství (rok): Libri - 2009
ISBN: 80-7277-003-9
Nakladatelství (rok): Libri - 2000
Nakladatelství (rok): Libri - 1999
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

Hledající
S touto knihou mám spojeny spousty krásných vzpomínek, které se mi vybaví pokaždé, když ji držím v ruce. Nad jejími stránkami jsem totiž strávil hodně času se svým tátou. Jak „malí Jardové“ jsme knihou s nadšením listovali, prstem si na obrázcích ukazovali mohutné zdi, obdivovali důmyslnost obranného systému nebo polohu hradu a představovali si, jaké by to bylo tam být, když hrad „žil“. Táta tu už bohužel není a mě doteď mrzí, že jsme spolu pro jeho nemoc nemohli některé z našich naplánovaných dobrodružných výprav uskutečnit. Přesto dál pokračuji v započaté cestě se svými dětmi a doufám, že i jim pohled na „staré“ nebude připadat „zbytečné“. Říká se, že kdo má rád zvířata, má rád lidi a já říkám, že kdo dokáže najít krásu v kouzlu starého domu či zříceniny, má duši. Takže moje hodnocení nebude objektivní, ale nostalgický svět černobílých fotografií a rytin, oceňované nákresy tvaru a vývojových fází hradu společně s kvalitním textem a odkazy v rámci encyklopedických hesel - to vše okořeněno vzpomínkami - z ní dělá jednu z mých nejoblíbenějších knih.