Ruská kocovina

Putinův svět a přízraky minulosti
Originální název: The Long Hangover: Putin's New Russia and the Ghosts of the Past, 2018 (2019)
Shaun Walker
Ruská kocovina
V obchodech

Populárně-naučné Literatura faktu

O čem je kniha Ruská kocovina?

Rozpad sovětského světa vedl v Rusku k dlouhé a bezvýchodné kocovině, na niž Putinův režim aplikoval jednoduchý lék: Národní hrdost. Téma vítězství ve Velké vlastenecké válce však přináší mnohá nebezpečí spojená s temnými proudy dějin. Cílené manipulaci podléhá historie vzdálenější i nedávná. Do pozitivního obrazu Ruska se nehodí vzpomínky na Stalinovy oběti, Gulag či deportace, ale mizí také pravda o čečenské válce, o olympiádě v Soči nebo o Krymu. Čím víc se Rusko upíná k minulosti, tím víc si zavírá cestu k solidní vizi budoucnosti a reálnému řešení problémů. Reportér Shaun Walker se nezaměřuje jen na Putinovu politiku. Navštívil různé kouty rozlehlé ruské říše a přinesl zprávu o ztracené generaci: Svůj stát ztratily miliony Rusů, kterým se politici dokola snaží navrátit smysl života a pocit sebeurčení, třeba i metodami naprosto cynickými. (Založil/a: kingos)
V obchodech

ISBN: 978-80-7637-095-1
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

nevermore
Ruská kocovina je opravdu unikátní a velmi zajímavá kniha, a to zejména ve dnešní době. A to je psána před ruskou agresí v roce 2022. (Původně speciální 3denní operace) Kéž by s knihou však strávili čas především ti, kterým by byla nejvíce k užitku. Což se bohužel asi nestane.

Knihu hodnotím jako vcelku poměrně dost objektivní, nahlíží a často i vysvětluje/omlouvá některé názory, které nám mohou připadat nelogické. Nejspíše ne všichni by zvládli při čtení to "vystřízlivění" a nevyhnuli by se tak té svojí "ruské kocovině" :)

Já dávám samozřejmě plný počet.
MilkaF
Absolutní špička. Klobouk dolů před autorem, za knihou stojí opravdu velký kus mravenčí práce. Povinná četba pro všechny, kteří chtějí pochopit ruskou a ukrajinskou mentalitu. V této knize je krásně vidět, jak ten, kdo ovládá minulost, ovládá přítomnost i budoucnost.