*15.09.1924 - †20.01.2016

Poprvé vydáno celosvětově: 1984
Příběhy o soudci Ookovi
V obchodech(69 - 114 Kč)

Detektivní Povídky Pohádky Dětské
1. kniha v sérii Soudce Óoka.

O čem je kniha Příběhy o soudci Ookovi?

Napínavé detektivní příběhy ze soudního prostředí byly v Japonsku oblíbenou součástí repertoáru pouličních vypravěčů už ve středověku. Prolínala se v nich skutečnost s fantazií a byla v nich vyjádřena touha prostých lidí po spravedlnosti, po tom, aby alespoň tam zvítězilo dobro nad zlem, když už tomu tak v životě nebylo.

Hlavním hrdinou této sbírky příběhů je soudce Ooka, který byl proslulý tím, že ho nepřivedl do rozpaků ani nejspletitější případ. Bylo pro něho hračkou vyzrát nad všemi podvodníky, lakomci, zloději a zlodějíčky, i nadutými hlupáky, co ztrpčovali lidem život. Více než tehdejšími krutými zákony se řídil vlastním rozumem a citem. Není proto divu, že když se vyprávělo o Ookovi, neušlo posluchačům na tržištích a bazarech ani jediné vypravěčovo slovo.
Pro čtenáře od 8 let. (Založil/a: Maemi)
V obchodech(69 - 114 Kč)

Nakladatelství (rok): Vyšehrad - 2001
ISBN: 80-7021-172-
Nakladatelství (rok): Albatros - 1984
ISBN: 13-771-84
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

Děčínský
Úvod a dvanáct příběhů z japonského prostředí sebrala a vypráví V. Hrdličková. Knížku ilustrovala E. Bednářová. Jsou to pěkné příběhy sice poněkud jednoduché ale poučné a zábavné, zejména pro děti a mládež.
alpinka
Ooka Tadasuke je prostě takový ten klaďas, který by měl jít příkladem - čestný, spravedlivý, pravdomluvný, moudrý člověk se zdravým rozumem a pevným charakterem, který zná lidi a jejich nátury a vždy je dokáže jednoduše a adekvátním způsobem šalamounsky prověřit a odhalit. Konečně nějaká autorita, které je možné vážit si jako předobrazu člověka v zodpovědných, vedoucích funkcích a jako inspirace toho nejlepšího v nás samotných.
Líbí se mi úvodní příběh o Ookovi, ve kterém se dozvíme něco z jeho života - z dětství i jak se stal soudcem v Jamadě a Edu, a pak i závěr, kde se dozvíme zase něco málo o Japonsku, životě Japonců a o období Edo, v níž Ooka žil a působil.
Barbora Jestřebská
Soudce Ooka je sympaťák, který vyzraje na každého, zda se to jako pohádka, ale Ooka byl skutečná historická postava, čímž je kniha ještě o stupeň zajímavější. Všechny příběhy jsou krátké, ale přitom si říkáte, jak to asi může dopadnout. Moc se mi kniha líbila, určitě se k ní jednou vrátím, až ji třeba budu číst dětem ;)