Nové nápady laskavého čtenáře
Poprvé vydáno celosvětově: 2000
Michal Viewegh
O čem je kniha Nové nápady laskavého čtenáře?
Ironické koláže na motivy děl patnácti českých i světových spisovatelů a jednoho literárního časopisu volně navazují na předchozí knihu Nápady laskavého čtenáře. (Založil/a: icekafe)
Všechna vydání
Všechna vydání
Napodobovat cizí autory může jen ten autor, který cítí, že je schopen jazykové ekvilibristiky a má mnoho načteno. Viewegh jazykem vládne, ale načteno má hodně především pornografické literatury. Výsledek je tím pádem otřesný.
Škoda popsaného papíru. Nic horšího jsem od Viewegha nečetla. Tuhle knihu bych nedoporučila ani nejhoršímu nepříteli. Být to delší, nedočetla bych to.
Autor je rozhodně sečtělý, ale nedokázal mě svou knihou nadchnout. Nepochopím ji už právě proto, že nemám načteno od autorů. Nápady, ale rozhodně mají.
Vzhledem k tomu, že komentář musí obsahovat minimálně 100 znaků a můj jednoslovný popis: " odpad" nestačí, rozšířím jej.
Vieweghovi ironické " koláže" na motivy děl patnácti českých i světových spisovatelů jsou nejenže trapné, ale vyložené urážející. Zprofanovaný autor z větší části naprostého braku. To je jediná iroine, kterou v tom vidím.
Co by Vás mohlo zajímat
1. Pro jakého čtenáře je kniha vhodná?
Kniha je vhodná pro čtenáře, kteří ocení ironické zpracování literárních motivů a mají zájem o díla českých i světových spisovatelů.
2. Je nutné číst předchozí knihu Nápady laskavého čtenáře?
Kniha volně navazuje na předchozí dílo Nápady laskavého čtenáře, takže její čtení není striktně podmíněno znalostí předchozí knihy.
3. Jaký je styl a obsah knihy?
Kniha obsahuje ironické koláže, které se inspirují díly patnácti českých a světových spisovatelů a jednoho literárního časopisu.