*12.12.1914 - †02.01.2000

Pozdravná salva

Originální název: The Thirteen-Gun Salute (1989)
Pozdravná salva
V obchodech

Historie Dobrodružné Válečné
  13. kniha v sérii Aubrey a Maturin.

O čem je kniha Pozdravná salva?

Na počátku Pozdravné salvy pro velvyslance je Jacku Aubreymu navráceno velení. Vyplouvá na tajnou misi spolu se svým dávným přítelem doktorem Maturinem a s posádkou pečlivě vybraných mužů, z nichž většina se svým kapitánem prožila dobrodružné a výnosné plavby už v dřívějších letech. Jenže nápaditost a důvtip Patricka O’Briana jsou zárukou, že nic nedopadne tak, jak jeho čtenáři i postavy očekávají. Zvraty a kličky, vedlejší zápletky, ozvěny minulosti, to jsou jediné jistoty této úžasné ságy. Vyprávění proudí po dalekých mořích a exotickými krajinami, s flórou a faunou k uspokojení Maturinovy nevinné zvídavosti, včetně prostoru pro jeho práci s pláštěm a dýkou. Závěr knihy zanechává čtenáře víc než nedočkavého, jaký bude následující díl. (Založil/a: prkali)
V obchodech

Nakladatelství (rok): Talpress - 2020
ISBN: 978-80-7197-743-8

prkali
"Protože pokud se nemýlím, pane, jste ten džentlmen, kterému vděčíme za Testudo aubreii. A nebesa, teď mě napadá, že právě kapitán je tím slavným kmotrem onoho plaza? Jaká radost mít pod naší střechou dvě tak slavná jména současně!"
navabaca
V úvodní kapitole se dozvídáme o neuvěřitelných změnách v Maturinově životě, lékařův svět jakoby se obrátil vzhůru nohama. Tím však překvapení nekončí. Většina tohoto dílu je čtenářsky úmorná plavba bez většího děje. O'Brian tak trochu rezignuje na vyprávění a o průběhu cesty informuje krátkými poznámkami, které nic moc nespojuje. Celá kniha je navíc buď napsána neobvykle chaoticky, nebo nebyla věnována dostatečná péče překladu.
Nejkrásnější požitek bezpochyby nabízí Maturinova návštěva kláštera.